Begrip

Geachte Frau Dokter B,

Naar aanleiding van mijn laatste bezoek aan u, wil ik u veel patiënten toewensen die *begrip voor uw positie hebben.

Het spijt mij dat ik niet tot deze groep patiënten behoor en daarom genoodzaakt ben een nieuwe huisarts te zoeken, die begrip voor mij heeft.

Stuur alstublieft al mijn gegevens naar Medisch Centrum X

Met vriendelijk groet,

Anne Stekhoven

*Een argument dat u nu meermaals gebruikt hebt, wanneer ik een eenvoudig verzoek had.

 

Met bovenstaand briefje neem ik afscheid van mijn huisarts. Een huisarts waar ik nog nooit wat aan heb gehad. Fysio? nee. Revalidatie? te ingewikkeld. En nu Ergotherapie voor mijn voeten? nee. Het excuus dat ik begrip moet hebben voor haar positie verwondert me ook deze keer. En omdat ik dat argument nu wel ken en het mij ergert, besluit ik op te stappen.

Wat zij met haar argument bedoelen kan? Dat elke verwijzing haar geld kost? Dat de aanvraag voor revalidatie haar teveel tijd kost? Dat Ergotherapie door mijn orthopeed moet worden voorgeschreven omdat mijn voeten daar beoordeeld zijn? Kan allemaal zijn. Maar ik vind het nog steeds geen goed argument. ‘Waarom kom ik überhaupt nog bij u? vroeg ik gisteren oprecht verbaasd. ‘Voor een incidentele bloedafname?’ Want dat heeft ze vorig jaar toegestaan en wel omdat het drie jaar geleden was. Het wordt eens in de drie jaar vergoed…

Ik moet mevrouw geen hoofdbrekens bezorgen, nee. Ik moet rekening houden met haar. De omgekeerde wereld volgens mij.

Op naar een nieuwe dokter. Iets zegt me dat ik dat al veel eerder had moeten doen. Maar ja, ik ben nu eenmaal langzaam van begrip.

 

, 25 augustus 2023. 22 reacties op Begrip. Category: blogs.

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

22 reacties

 1. rob alberts schreef:

  Goede beslissing

  Ik wens jou een deskundige en vriendelijke huisarts toe.

  Vriendelijke groet,

 2. Cas schreef:

  Een Duitse arts? Kan dat ook al?

  • Anne Stekhoven schreef:

   Zeker Cas. De artsen hebben hier zelfs met nog meer bureaucatie te maken dan in Nederland. En bij sommigen gaat dat kennelijk ten koste van de empathie.

 3. Anne Vellinga schreef:

  Je bent niet langzaam van begrip, maar je hebt geduld en hoop op het beste in je medemens.
  De maat is vol.
  Mooi afscheidswoord en de weg is vrij een huisarts te vinden die bij jou past.
  Succes!.

 4. Gineke Putters schreef:

  En dat in het Kwakzalverparadijs? Je hebt groot gelijk en je bent zeker niet langzaam van begrip…. groetjes…

 5. Yvonne schreef:

  Ik herken de frustratie. Een begripvolle huisarts is als een speld in de hooiberg te vinden, zal ik maar zeggen. Helaas voor jou en voor mij en de vele anderen. Alle regels, voorwaarden, argumenten en kostenbezwaren maken het te ingewikkeld om de mens te zien.
  Veel succes bij het zoeken naar een huisarts waar je wel verder komt

  • Anne Stekhoven schreef:

   Vervelend dat het voor jou herkenbaar is Yvonne. Je verwoordt het goed. Teveel regels verstikken de medemenslijkheid. Ik wens jou ook veel zegen op dit gebied.

 6. Albertine den Hertog schreef:

  Hopelijk binnenkort een fijne huisarts die jouw goed verder helpt!

 7. Margriet schreef:

  Ach Anne, wat een gedoe.
  Nu weer op zoek naar een andere huisarts.
  Het is wel een goede beslissing,denk ik. Succes! Ich drück’ Dir die Daumen.

 8. Aritha schreef:

  Ik hoop dat je nu een fijne arts zult krijgen. Die zijn er toch wel? Het is echt balen voor je dat het nu op deze manier gaat. Ja, soms moet je voor jezelf opkomen, nadat je het eerst eens allemaal aangekeken hebt.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dankjewel voor je meelevende reactie Aritha. Er zijn vast betere artsen te vinden. En ik hoop dat de volgende tot deze goede categorie hoort.

 9. Debora schreef:

  Ik hoop dat je snel een fijne arts vindt. Hoplelijk is er geen patiëntenstop bij jullie. Ik hoor dat er in Nederland veel huisartsen zijn die geen nieuwe patiënten aannemen.
  Ik ben jaren geleden ook over gestapt naar een andere huisarts. De vorige nam mij niet serieus en zei dat het allemaal tussen mijn oren zat. Toen er na jaren klachten uiteindelijk toch iets gevonden werd, wilde hij me niet behandelen.
  Succes en op een goede samenwerking met je nieuwe huisarts!

  • Anne Stekhoven schreef:

   Goed gedaan lieve Debora. Het spijt me dat mijn verhaal zo herkenbaar voor je is. Ik ben er inmiddels achter dat deze huisarts wel degelijk informatie van mijn orthopeed heeft ontvangen. Maar toen ik er zat antwoordde ze ontkennend en gebruikte ze haar zg ‘niks weten’ ook nog tegen mij. Ik ben blij dat jij destijds je heil elders hebt gezocht en nu beter weet wat je hebt en wat je eraan kan doen, al is dat laatste binnen grenzen.

 10. Willemijn schreef:

  Hallo Anne, vreselijk zo iemand die er voor jou hoort te zijn en natuurlijk niet op commando wil voorschrijven, maar wel veel beter mee zou kunnen denken en in mogelijkheden denken. Komt dit ook doordat in Duitsland het zorgsysteem anders werkt? In Nederland betalen we best veel premie per maand (+€150,- en daar kom dan een eigen risico bovenop), maar als er echt wat is word ik zo goed geholpen.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Hallo Willemijn, Dankjewel voor je lieve reactie. Hier in Duitsland hebben een beperkt budget voor dit soort verwijzingen. Hierdoor wordt maar mondjesmaat doorverwezen. Je kunt je niet aanvullend verzekeren om dan toch minstens een aantal behandelingen vergoed te krijgen. Het is dus ofwel een verwijzing of echt alles zelf betalen. En omdat het met mijn voeten een langdurig proces zal worden -en ik sowieso een deel zelf zal moeten betalen- wil ik graag een verwijzing. Ik vind de medische zorg an sich heel goed hier maar dit soort dingen zijn in Nederland wel beter. Maar in Nederland kan niet iedereen een aanvullende verzekering betalen… Zo is het overal wel wat.

 11. Miriam schreef:

  Meen je, snel wegwezen idd. Hoop voor je dat je dit keer een extra fijne krijgt dan! Dat verdien je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *