De bedenker van gastvrijheid

Eens in de zoveel tijd is er in onze gemeente een Mosaik Gottesdienst. Een dienst waarbij geen spreker is uitgenodigd maar iedereen –rond een thema- een getuigenis kan geven. Deze keer was het thema: Gastvrijheid. Het sprak me extra aan omdat ik zelf juist bezig was met mijn blog rond gezelligheid, dat raakvlakken met het thema heeft.

In mijn blog Gezellig? noem ik onze contactuele buurman op de camping.  Voor ik het doorhad, zaten we bij hem, in zijn partytent, een biertje te drinken. En inmiddels heeft hij ook al een keer bij ons gegeten. Dingen die ons -in onze woonwijk- nog nooit zijn overkomen.

Saamhorigheid

Het ligt niet alleen aan die buurman maar ook aan het campingleven in het algemeen. Ik kom op drie punten die bijdragen;

 • Het buitenleven is uitnodigend voor ontmoeting
 • De mensen zijn er meer ontspannen
 • De camping (als klein dorpje) zorgt voor saamhorigheid

In de Bijbel zijn veel teksten te vinden over gastvrijheid. U kunt er hier verschillende lezen https://bible.knowing-jesus.com/Dutch/topics/Gastvrijheid Zou het in de tijd waarin de teksten werden geschreven makkelijker geweest zijn, deze mooie gave uit te oefenen? In ieder geval was men meer afhankelijk van elkaar, dan men nu meent te zijn. Familie- en groepsverbanden waren hecht. Ook nu is in het Midden-Oosten meer gastvrijheid te vinden, dan bij ons.

Kom zoals je bent

In de dienst kwam naar voren waarom gastvrijheid zo belangrijk is voor God. Dat ligt besloten in Zijn karakter. Dit lied vertolkt het heel mooi https://www.youtube.com/watch?v=dX8Dn1hW6yc We zijn welkom bij Vader-God. Kom zoals je bent…

En waar wij als mensen vaak een kleinigheid meebrengen voor onze gast- heer/vrouw zo vraagt God slechts één ding van ons. En dat is ons * hart want daarin wil Hij woning maken. Het mooie is, dat Hij ons ook een * woning aanbiedt, wanneer wij -eens- terugkeren naar Hem. Het gaat hier om een wederkerige gastvrijheid.

Opruimen

Wat mensen betreft kan ons veel in de weg staan anderen uit te nodigen. Dat geldt richting God net zo.  In het eerste geval vinden we ons huis wellicht een rommeltje. In het tweede geval kan ons hart er net zo uitzien of niet-uitzien dus. Persoonlijk ervaar ik bezoek als een mooie stok achter de deur eens grondig op te ruimen.

Jezus is wat dat aangaat een bijzondere gast. Want wanneer je Hem toelaat, helpt Hij zelf mee om door je hart, de bezem te halen. Hij schijnt in de donkere stofhoeken met genadevol Licht. ‘Heb je een doekje?’ hoor ik Hem vragen. En wanneer ik Hem dat aanreik, knielt Hij al neer. Dat is maar wat fijn want ik kwam er niet goed bij.

Oefenen

Zou het zo zijn dat wanneer mijn hart is opgeruimd, ik ook makkelijker de deur van mijn huis voor anderen openzet? En dat wanneer ik die deur dicht houd, dit betekent dat  Zijn Licht nog niet in alle hoeken mocht schijnen? Nee, dat is te kort door de geestelijke bocht. Zoals gezegd, kan veel in de weg staan.

Maar deze zomer kan ik me wel verder bekwamen. Waar? Op de camping natuurlijk. En volgens mij glimlacht God bij deze ontmoetingen omdat Hij de bedenker van gastvrijheid is.

 

*opdat Hij u geve, naar de rijkdom zijner heerlijkheid, met kracht gesterkt te worden door zijn Geest in de inwendige mens, opdat Christus door het geloof in uw harten woning make. Efeziërs 3:16-19
*In het huis mijns Vaders zijn vele woningen – anders zou Ik het u gezegd hebben – want Ik ga heen om u plaats te bereiden. Johannes 14:2-3

 

, 26 juli 2023. 15 reacties op De bedenker van gastvrijheid. Category: geloof & spiritualiteit.

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

15 reacties

 1. Rieky van Elk schreef:

  Wat een mooie metaforen gebruik je Anne, ik vind die “korte geestelijke bocht” trouwens wel erg leuk. Mag ik je tekst gebruiken om voor te lezen bij mensen?
  Ik werk nl -via het centrum voor levensvragen / d3rde verdieping Arnhem als geestelijk verzorger thuis, nu mensen steeds langer thuis (moeten blijven) wonen.

 2. Hans schreef:

  Erg voorstelbaar en aannemelijk geschreven. Zo zit het deels in elkaar….. totdat je jouw neus stoot. De Heer kent vreemde kostgangers, dit heb ik lijfelijk ondervonden en dus méér dan alleen mijn neus gestoten en ervan moeten leren. Maakt wel dat ik ietwat ‘getekend’ door het leven ga. Vergeet niet: Jouw lessen gelden als weg en doen je groeien. Soms krijg je een knauw uit onverwachte hoek waardoor je teruggewezen wordt. Mij aangaande: Ik ben nu wat ‘op mijn hoede’ en niet meer zo onbevangen! Een veilige en vertrouwde omgeving wens ik jou met je man toe opdat jullie samen fijne tijden beleven op de camping (en elders)! ‘De kat uit de boom kijken’ doen we/ik al te vaak! WIE GOED DOET, DIE GOED ONTMOET.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Ik begrijp je goed Hans. Gastvrijheid kent risico’s, die ik -bewust- niet benoem in mijn verhaal omdat ik puur terug wil naar de Bron. Ook ik heb ook ervaringen, die ik het liefst zou vergeten. Er staat in de Bijbel wat dat aangaat een mooie tekst in Matteüs 10:16 Zie, Ik zend u als schapen midden onder wolven; weest dan voorzichtig als slangen en argeloos als duiven. In de omgang met onze medemens is voorzichtig zijn soms bitter nodig. En toch de oproep tot herbergzaamheid. Het is allebei waar… Dank voor je wens. Ik wens jou ook mooie ontmoetingen toe. Online en Live.

   • Hans schreef:

    Dank je, Anne. Had vanmiddag juist goede ontmoeting met vriendin! Ik heb zo wel wat mensen in mijn omgeving, de één wat closer dan de ander, meestal vertrouwde kennissen. Het is ook goed om op mezelf te zijn, zoals nu binnen op deze regenachtige dag. Lekker knus.

 3. Heleen schreef:

  Ik moet denken aan een les van de bijbelcursus die ik heb gedaan, over het Lukas-evangelie. Daarin lees je veel over maaltijden. Ik heb het opgezocht voor je:
  ‘Jezus komt in huis of eet samen met bijvoorbeeld Simon, Levi, Jaïrus, Marta, Maria, Zacheüs, meerdere farizeërs, meerdere tollenaars, zijn leerlingen en de Emmaüsgangers. Ook spelen maaltijden in zijn gelijkenissen een grote rol. Al deze maaltijden dragen ook bij aan het thema ‘vreugde’ dat Lucas heeft opgenomen in zijn Evangelie: het Goede Nieuws brengt vreugde voor iedereen die het aanvaardt, zonder aanzien des persoons.’

  Dit past wel bij jouw thema ‘gezelligheid’. Goed bezig 😉

 4. C Beumer schreef:

  Vroeger maakte ik vrienden Anne, tegenwoordig niet meer. Hoe het komt? Misschien verharding van de maatschappij? Ik hoorde vandaag dat er grote groepen doemdenkers zijn. Ze “geloven” dat de wereld geregeerd wordt door zeer geleerde hoogbegaafde schurken.
  Het gekke is, ik geloof dat ook. Maar het zijn, naar mijn inzicht, geen mensen maar satanische engelen, met satan aan het hoofd.
  Ik zie de gehele, door God geschapen mensheid, afglijden naar een onaanvaardbaar niveau.
  Er staat ons nog heel wat te wachten. Is dat erg? Nee, niet als je je geloof in de Schepper vasthoudt. Jezus zegt, heft uw hoofden op WANT uw verlossing is nabij. Ik prijs Zijn grote naam.
  De enige naam die aan de mensen is gegeven. De Naam van Jezus. Hij kwam om de wereld te behouden. Hij heeft alles volbracht

  • Hans schreef:

   O ja, Casper……voor alle duidelijkheid van enige inleving mijnerzijds, Psalm 64 hieronder weggezet…. Ook mede troostrijk het Boek der Psalmen, misschien?

 5. Casper schreef:

  Ik heb mij opnieuw aangemeld

 6. Hans schreef:

  Psalm 64

  1 Een psalm van David, voor den opperzangmeester.

  2 Hoor, o God! mijn stem in mijn geklag; behoed mijn leven voor des vijands schrik.

  3 Verberg mij voor den heimelijken raad der boosdoeners, voor de oproerigheid van de werkers der ongerechtigheid.

  4 Die hun tong scherpen als een zwaard, een bitter woord aanleggen als hun pijl;

  5 Om in verborgen plaatsen den oprechte te schieten; haastig schieten zij naar hem, en vrezen niet.

  6 Zij sterken zichzelven in een boze zaak; zij houden spraak van strikken te verbergen; zij zeggen: Wie zal ze zien?

  7 Zij doorzoeken allerlei schalkheid; ten uiterste doorzoeken zij, wat te doorzoeken is; zelfs het binnenste eens mans, en het diepe HART.

  8 Maar God zal hen haastig met een pijl schieten; hun plagen zijn er.

  9 En hun tong zal hen doen aanstoten tegen zichzelven; een ieder, die hen ziet, zal zich wegpakken.

  10 En alle mensen zullen vrezen, en Gods werk verkondigen, en Zijn doen verstandelijk aanmerken.

  11 De rechtvaardige zal zich verblijden in den HEERE, en op Hem betrouwen; en alle oprechten van hart zullen zich beroemen.

 7. Miriam schreef:

  Mooi! Vooral dat stukje over het doekje in dat hoekje waar je zelf niet bij kan/kon… Alleen kunnen we het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *