Marianne, Marianne…

pff…

De meeste mensen houden van een opgeruimd en schoon huis. De weg om tot deze ideale staat te komen is echter niet altijd zo makkelijk want er zijn niet veel mensen die een plezier beleven aan schoonmaken en opruimen. Uitzonderingen daargelaten.

Wij hebben gelukkig ondersteuning bij het schoonhouden in de vorm van een vriendelijke vrouw, genaamd Marianne.  Ik ben heel blij met haar. In het begin van mijn tijd in Duitsland was zij de enige vrouw met wie ik contact had. Ik kende verder niemand en mijn man was druk. Het was erg fijn dat er wekelijks iemand over de vloer kwam, met wie ik een praatje kon maken.

Verloren voorwerpen

Marianne heeft geen makkelijk leven gehad en toch heeft ze haar goede humeur niet verloren. Daarvoor heb ik bewondering. Wanneer ze vertelt, krijg je het verhaal drie keer te horen omdat ze graag herhaalt. Mijn man heeft geen tijd voor al die verhalen. In de regel trekt hij zich in zijn werkkamer terug, terwijl Marianne hier rond rent. Maar iemand moet natuurlijk wel een beetje voor die schat zorgen. Dus zet ik thee en luister naar het lange verhaal. Wanneer het me teveel wordt, ga ik naar boven.

Wanneer Marianne is geweest, kan het voorkomen dat wij bepaalde voorwerpen niet meer kunnen vinden. Die heeft zij dan opgeruimd en op plekken gelegd die wij niet daarvoor bedoeld hebben. Hoe vaak we niet lopen zoeken en dan verzuchten: ‘Marianne, Marianne…’ Het voordeel is wel dat we altijd haar de schuld kunnen geven van verloren voorwerpen.

Versloffen

Marianne maakt in de regel alleen hier beneden schoon. Dat betekent dat ik boven alles zelf moet doen. Wie ons huis kent, weet dat dat een behoorlijk oppervlakte is. Nu benutten we niet alle ruimtes intensief. Maar die we wel gebruiken hield ik niet regelmatig bij. Het lukte me simpelweg niet.

Ik ben sinds ik hier woon namelijk een ster geworden in het zogenaamde ‘laten-versloffen’. Dan rennen de stofmuizen door de kamer en zucht ik eens diep.  Bij een familie aan muizen ging ik aan de slag. Nu ik zo allergisch ben, moet ik mijn verslof-tactiek opgeven. Natuurlijk komt de gedachte om Marianne toch es wat vaker naar boven sturen in me op. Niet dat dat nooit lukt maar er is één probleem; Marianne is regelmatig ziek. Sneu voor haar en lastig voor mij.

Bijkomen

Volgens mijn man lig ik vaak voor dood op de bank. Hij begrijpt niet dat ik van mijn levensdagen nog niet zoveel gewerkt heb, als hier in het grote Duitse huis. In Google Maps staat ons adres niet onder de noemer ‘thuis’ maar onder de noemer ‘Arbeit’. Een beetje sarcastisch grapje en toch kan ik er om lachen want bezig zijn is op zichzelf helemaal niet slecht voor een mens. Ik heb ook geen hekel aan poetsen. Dat ik echter zo sterk moet bijkomen van alles, is inderdaad minder leuk.

Ik ben daarom altijd opgelucht wanneer Marianne weer beter is en op komt dagen. Haar gezellige aanwezigheid en het gewapper met poetslappen doen me goed. Er zouden meer mensen moeten zijn zoals Marianne. Ze zijn je zo tot steun. Meer opgeruimde huizen en een opgeruimd gemoed. En minder op de bank liggen voor mij.

Kent u een Marianne?

, 2 april 2023. 12 reacties op Marianne, Marianne…. Category: blogs.

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

12 reacties

 1. Rita schreef:

  Was het maar waar, ik zou er wel eentje kunnen gebruiken.
  Sterkte Anne!

 2. Hans schreef:

  Hoi Anne,
  Heb het hier graag spick & span, maar de praktijk is dat het redelijk opgeruimd is, dat wel, maar zeker niet stofvrij. Geen enkel huis is dat en het blijft een streven naar….
  Ik leef niet om mijn huis, maar het huis is er voor mij. Ik hik er altijd tegenaan als er weer gestoft en gezogen moet worden. Als dat dan uiteindelijk gedaan is heb ik een opgeruimd gevoel! Het huishouden is een noodzakelijk iets, vind ik als man zijnde, maar niet alles (dat moge duidelijk zijn) draait om het proper houden van de leefruimte. Ik leef niet in een zogezegde’man-cave’, maar heb het redelijk gezellig naar mijn zin hier thuis, waar ik veel vertoef!
  Jij hebt jouw niet geringe beperkingen, en gelukkig is daar Marianne voor deze broodnodige ondersteuning in het huishouden! Ik heb nog geen poetshulp (nodig) en hoop het nog lang zèlf te kunnen en te mogen doen.
  Ik gun je 2 Marianne’s.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Hallo Hans, Dankjewel voor je reactie en je wens. Een Marianne voor beneden en één voor boven zou ideaal zijn. Wat goed dat jij je niet door je huis laat leven maar er wel prettig probeert te leven, door het opgeruimd te houden. De strijd tegen stof is ondoenlijk inderdaad. Vandaar dat verhaal over die muizen. Die zijn voor mij een signaal, dat ik toch even strijden moet. Opgeruimd vind ik ook heel fijn maar is lastig door een teveel aan spullen hier. Dat maakt het voor Marianne ook moeilijker schoonmaken trouwens. Ik wil graag minder spullen maar beslis er niet alleen over. Ik kan me helemaal voorstellen hoe jij het gezellig maakt voor jezelf.

   • Hans schreef:

    Inderdaad, een Marianne voor boven en eentje voor benee.
    Heb toevallig vanmiddag gepoetst en het moet er weer even mee door kunnen. Een tevreden gevoel dat me overkomt, nu vanavond. Zo eens in de × aantal weken moet ’t gebeuren! Nu dus eventjes niet meer….

    • Anne Stekhoven schreef:

     Is het nog netjes Hans? Grapje 🙂 omdat ik zo laat pas hierop terugschrijf. Je raadt nooit wat mijn man en ik nu gekocht hebben. Daarom vertel ik het maar: een stofzuig-robot! Had ik van mijn levensdagen niet aan gedacht maar de zoon van mijn man kwam met de zijne aanzeilen. Vader en zoon hebben gezamenlijk dit tweedehands exemplaar gerepareerd en hier rond laten slurpen. Onze tapijten waren plots twee tinten lichter. Mijn man is dol op alles wat technisch is en was door die tapijten nog extra overtuigd dat dit onze tweede Marianne wordt.

     • Hans schreef:

      Ik lees dit nu pas.
      Wat fijn Anne, weer een ‘verlichting’ van huishoudelijke aard! Altijd welkom zulke lumineuze ideeën!

 3. Aritha schreef:

  Ik ken geen Mariannes. Helaas. Dus doe ik het een beetje zelf. Wel lastig toch? Knap geschreven maar leuk is het niet.

 4. Anuscka schreef:

  Vroeger, toen we in een groter huis woonden en manlief en ik allebei veel buitenshuis werkten, hadden we een ‘Marianne’, en dat was heel fijn. Nu ben ik erg blij dat we de stap hebben genomen naar een heel klein huis te verhuizen, waar ik zelf heel weinig tijd kwijt ben aan het schoonhouden. Is een kleiner huis een optie voor jullie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *