De kracht van plaatjes

 

Ooit had ik een bijzondere droom. Daarin ontmoette ik een ex vriend, die mij twee plakboeken toonde. Het eerste stond symbool voor onze relatie en bevatte alleen knipsels met tekst. Het andere stond symbool voor zijn nieuwe relatie en bevatte veel foto’s. Verdrietig werd ik wakker. Hoe moest ik deze droom nu duiden? Door de tekstknipsels dacht ik dat mijn ex vriend onze relatie saai gevonden had. Of erger; dat ik saai was.

Mijn gedachte was gebaseerd op de kracht van plaatjes. Nu waren we altijd al visueel ingestelde wezens maar door internet en het mobieltje is de toevoer aan afbeeldingen in een stroomversnelling geraakt. Een beeld zegt meer dan duizend woorden is een bekende uitdrukking, die past in deze tijd. Dat kan zo zijn. Maar is het altijd zo? In ieder geval lijkt een aantal mensen het lezen verleert te zijn. Er wordt vooral veel gescrold, langs afbeeldingen welteverstaan.

Hou het kort

Om de lezer toch naar je website te lokken wordt dan ook aangeraden je tekst te verluchtigen met plaatjes. Ook ik als blogger ontkom daar niet aan. Een tweede tip is om niet al te lange teksten te schrijven. Nou ja, dat gaat bij mij vanzelf. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik moeite heb met lappen tekst, vooral wanneer ik ze vanaf een scherm moet lezen. Maar dankzij Melanie lees ik weer boeken. In de boeken staan geen plaatjes. Mijn fantasie doet het werk.

Wanneer we doorlopend visuele voorstellingen voorgeschoteld krijgen, hoeven we zelf niks meer zelf verzinnen. Ik kan me voorstellen dat dat voor ons brein een gemiste oefening is en misschien zelfs wel de doofpot voor een stuk creativiteit.

Nare beelden

Daarbij worden we lang niet van alle plaatjes blij. Ik denk nu maar even aan de vele beelden die de laatste maanden tot ons kwamen in verband met die vreselijke oorlog. U mag best weten dat dat mij een tijd uit het lood heeft geslagen. Ik denk dat het velen zo is vergaan. Ik vond het moeilijk om op annderverhaal nog iets te vertellen want waren mijn verhalen niet ontzettend onbenullig, in vergelijking met wat er in de wereld gebeurt?

Daarom lees ik nog wel maar kijk ik geen plaatjes meer. Daarentegen  heb ik me op het kweken van bloemen gestort. Op het vullen van de bakken. En op wandelen in het groen. Over mooie plaatjes gesproken…De bloemen vertellen een verhaal, over een geweldig begin. Over een tijd dat wereld dat nog heel was en de Liefde rondwandelde.

werkstukje

De Liefde

Over die Liefde praat ik met de kinderen in de kerk. Ik heb een kleine taak in het verzorgen van hun dienst. Naast verhalen wordt er gezongen, gespeeld en geknutseld. Dit maakt mij als een kind zo blij. Al met al heb ik weer iets om over te schrijven. Ik post er toch maar wat plaatjes bij.

Niet dat u te weinig fantasie zou hebben of dat het zonder saai zou zijn. Maar wel omdat dit geen droom is en ik denk dat ook u van bloemen houdt.

, 3 juni 2022. 18 reacties op De kracht van plaatjes. Category: blogs.

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

18 reacties

 1. Ilona schreef:

  Mooi om te lezen. Ja de liefde, daar begint het mee. In Zijn liefde blijven. En bloemen maken mij ook vrolijk en blij. Fijne dag!

 2. Rob Alberts schreef:

  Je hebt gelijk ondersteunende plaatjes helpen.

  Toch ben ik vooral een prater en dus ook schrijver.
  De digitale vaardigheid ontbreekt mij om mijn blog te verlevendigen.
  En misschien ben ik daar ook wel te lui voor.

  Mooi blog!

  Stille groet,

 3. Cas schreef:

  Ben blij Anne dat je jezelf weer hebt opgeraapt om weer deze mooie stukjes te schrijven. Oorlogen zijn er altijd al geweest. DE tegenstander is en blijft een leugenaar en moordenaar al vanaf het begin. Zo is hij nu eenmaal gemaakt, ook al geloven velen dat niet. Zie Jesaja 54:16. Ik leer hoe het is om te geloven als een kind. God had verdriet toen Zijn Zoon werd geofferd. Toch hoorde dat bij Zijn plan. Begrijp ik dat? Nee totaal niet. Geloof ik dat? Ja gelukkig met heel mijn hart.
  Ik groet je graag met alle liefde die in mij is.

 4. Rieky schreef:

  Toch plaats ik ook plaatjes….
  Dank je wel Anne, ik heb weer genoten van je mooie woorden die mijn brein weer hebben aangezet.

 5. Rieky schreef:

  Helaas zijn de hartjes die ik plaatste achter mijn eerste zin niet in de tekst beland… in antwoorden mogen dus geen plaatjes

 6. Danielle Hoogendijk schreef:

  Omdat er hele heftige dingen gebeuren in de wereld om ons heen wil dat niet zeggen dat wat jij te zeggen hebt niet gehoord mag worden.
  Je zegt zulke mooie dingen, laat je niet het zwijgen leggen. Ieder mens mag gehoord worden.
  Ik kijk niet eens meer naar heel veel beelden, stukje bescherming, wat je hoort is al erg genoeg.

 7. Hans schreef:

  Dit doet me denken aan stripverhalen. Je kent ze wel….tekeningen met tekstballonnetjes. Een goede hulp toentertijd voor mij tot het oefenen van het lezen. Boeiender ook. Plaatjes kijken is vrijblijvender en naar eigen believen te interpreteren.
  Teksten zijn over het algemeen wat dwingender wanneer het gaat om de sturing van het juiste begrijpen. Minder vrijblijvend, alhoewel de fantasie hier ook speelruimte heeft. Teksten hebben m.i. vaak meer draagvlak.

  Hoe dit vertaald dient te worden naar deze droom van je?? Daar mag je zelf je fantasie op loslaten…. 😉

  • Anne Stekhoven schreef:

   Bedankt Hans. Ja, er zijn veel mooie strips en ik heb ze vroeger graag gelezen. Wat die droom betreft denk ik wel dat mijn ex vriend meer avonturen beleeft met zijn huidige vriendin. Ze is gezond en kan met hem dingen ondernemen die voor mij lastig zijn. Aan de andere kant is een goed gesprek of doordenken over dingen ook avontuurlijk. Een tekstknipsel past daar wel bij. Zoiets? Nou ja, dromen blijven boeiend.

 8. Interessant blogje Anne. Ik denk niet dat het het een of het ander is, maar alles bij elkaar: lezen, schrijven, woorden, plaatjes, beelden, geluid… noem maar op. Het is de kunst om daar balans in te vinden 🙂

 9. Aritha schreef:

  Een mooie taak is jouw kleine taak. Prachtig, ook zoals je schrijft. Ik ben een beelddenker en heb echt plaatjes nodig als ondersteuning van tekst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *