Bemoei je der niet mee!

We doen het allemaal wel eens: raad geven over hoe de ander iets moet aanpakken. Zeker wanneer we menen ergens verstand van te hebben, zal een andere aanpak reacties uitlokken als: ‘Dat doe je helemaal niet handig. Laat mij maar even…’

Wanneer het om kleine dingen gaat, kan het nog onschuldig werken. Zo vind ik het niet erg wanneer mijn man een klus wil demonstreren waar hij simpelweg meer ervaring mee heeft dan ik.  Ik heb weer meer ervaring met koken en denk wanneer ik de keuken inloop: ‘Wat staat die pit hoog…’ op een moment dat mijn man kookt. Het kost enige zelfoverwinning er niets aan te doen en weg te lopen met de gedachte: ‘wat fijn dat hij kookt’.

Loslaten

We kunnen het leren, dat weglopen. Het heeft te maken met loslaten. Het gaat dan niet alleen om de controle loslaten dat iets op andere wijze gedaan wordt, dan wij het zelf zouden doen. Vanuit het loslaten spreekt weer vertrouwen dat de ander het ook kan en niet afhankelijk is van onze hulp.

Ik heb al vroeg leren loslaten omdat ik gezondheidsproblemen kreeg en afhankelijk werd van hulp in de huishouding. Ik deed nog van alles maar niet de zogenaamde zware klussen. In het begin vond ik dat erg lastig. De afhankelijkheid en het controleverlies. Inmiddels ben ik veel makkelijker geworden en is mijn huis nog schoon ook.

Glad ijs

Zoals gezegd zijn deze voorbeelden onschuldig. We kunnen ons natuurlijk ook bemoeien met hoe iemand zijn leven leeft. Dat is je begeven op glad ijs. Veel relaties zijn gesneuveld of beschadigd door bemoeizucht op dit niveau. Ik meen dat we alleen jonge kinderen nog op dergelijke wijze mogen benaderen. Volwassenen zeker niet.

In volwassen relaties is het beter om te vragen of je raad gebruikt wordt. ‘Wat heb je van mij nodig?’ of ‘kan ik je ergens mee helpen? zijn dan goede vragen. De beste vriend (of hulpverlener) laat iemand als het ware zelf bedenken wat een handige strategie voor een probleem zou kunnen zijn.

Ik zeg niks

Wanneer ik een vriendin op iets onhandigs betrap, zeg ik zelden wat. Daar speelt in mijn geval zeker een stuk conflict vermijding in mee. Maar ook het bewustzijn dat wanneer het anders moet, ze daar vanzelf achter komt. Tenslotte is ze slim genoeg.

Misschien zit ik er met dit stukje helemaal naast. Is er wel degelijk een constructieve vorm van bemoeien. Daarom ben ik benieuwd naar uw reactie.
, 7 april 2022. 8 reacties op Bemoei je der niet mee!. Category: blogs.

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

8 reacties

 1. Mariska, schreef:

  Haha, nee ik geloof niet dat er een constructieve manier van bemoeien bestaat. Ik ben er altijd heel terughoudend. De ander heeft het recht om zijn eigen leven te leven.

 2. Hans schreef:

  Je hebt gelijk, het betweteren is een vervelende eigenschap en kan (onbedoeld) kleinerend overkomen.
  Dit aspect is volgens mij een onderdeel van didactiek?

  Eventjes wat anders…..
  Men zegt wel eens bij het zien van een vervelend karwei (kort door de bocht): “Dat doe je niet goed; dat moet je een ander laten doen.”
  (Geintje)

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dankjewel voor je reactie Hans. Kleinerend, dat is het woord. Het grapje ken ik nog niet. Erg leuk om onder een vervelende klus uit te komen 😉

   • Hans schreef:

    Hoi beste Anne,
    Soms vind ik het lastig om juist en correct te antwoorden, zonder anderen te kwetsen. Geef ik toe aan deze ‘angst’ dan kan ik niet reageren. Gelukkig geef jij jouw ‘goedkeuring’ over mijn vorige reactie! 🙂
    Nu ik dit schrijf, denk ik op te mogen merken dat ‘reageren’ überhaupt een kwestie van geven-en-nemen is. Men reageert sowieso meestal op dingen die opvallen, zonder persoonlijk te willen kwetsen…. maar dit gebeurt wel regelmatig en ONVOORZIEN.
    Nobody’s perfect!

 3. Danielle Hoogendijk schreef:

  Mooi wat je schrijft over volwassenrelaties, ik kwam dit ook tegen in een boek wat ik over communicatie aan het lezen bent. Een knipoog voor mij dat het nu ook in jou blog langskomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *