Geen museum

Wat wil je voor kerst hebben? Mijn man vroeg dit ruim vier jaar geleden, toen hij mijn man nog niet was. Ik keek hem verwonderd aan. Iets voor kerst? Mij was de vraag niet direct duidelijk. Vanuit mijn jeugd kende ik de Sinterklaascadeaus. Daar was tot dan toe geen kerstman voor in de plaats gekomen en dat wilde ik graag zo laten.

Nu weet ik inmiddels dat Sinterklaas en de kerstman dezelfde persoon zijn. Al heeft de over het algemeen slanke Sinterklaas tegen het einde van de maand dan wel een transformatie ondergaan. Hij heeft zich suf gegeten en roept even suf ‘hohoho’. Nee, dan toch liever de krasse knar met zijn vrolijke pieten. Noem het jeugdsentiment.

Das Christkind

In Duitsland is er onder de katholieken nog een variant voor de goedheiligman. Het zogenaamde Christkind. Die zou door Jezus naar de aarde worden gestuurd om aan de kinderen geschenken te brengen. Hij of zij ziet eruit als een engel en draagt een kroontje. Geen idee waar dit gebruik vandaan komt. Maar kinderen uit katholieke huishoudens schrijven hun wenslijst dus aan het Christkind.

Mijn man en ik weten inmiddels dat er geen Klaasen, Clausen of kinderen aan de cadeaus te pas komen. Wij kopen die voor elkaar maar dat wordt ieder jaar lastiger. Nu ja, voor mij dan! Dat komt omdat mijn man A. alles al heeft en B. als hij het niet heeft of iets kapot gaat, acuut voor vervanging zorgt.

Droomwereld

Iets knutselen kwam ook nicht im Frage. ‘We zijn geen museum’ zei mijn man plotseling ten aanzien van mijn creatieve uitingen, terwijl hij er meestal van gecharmeerd is. Nu moet ik toegeven dat het een beetje vol begon te worden bij ons. Toch vind ik scheiden van mijn werkjes best lastig. Mijn werkstukken vertegenwoordigen een soort droomwereld, waar ik graag in vertoef.

Zo kan ik, wanneer ik aan tafel zit echt tijden turen naar alle kleuren in mijn hortensia-krans. Dan snap ik niet dat ik dat heb gemaakt, zo mooi. Toch moest ik leren om iets weg te geven en kerst bood dit jaar een goede gelegenheid. Zo kreeg Melanie het stukje waar ik de dode vlinder, die zij had gevonden, in had verwerkt. Een soort van: Vlinder retour vinder. En mijn schoonmoeder kreeg een ring met droogbloemen. De vergulde gezichten en blijdschap maakten het afscheid een stuk minder zwaar.

Deco-clown

Ook mijn vriendin Claudia kreeg iets moois. Claudia is net zo’n deco-clown als ik. Alleen kan zij niet knutselen en ik wel. Dat komt ieder jaar goed van pas. Zij geeft aan wat ze wil hebben en ik probeer een kindvriendelijke versie te bedenken zodat Alexa Marie zich uit kan leven. Want het gaat met kerst om de samenwerking tussen mij en het meisje. Gezellig met kerstliedjes  op de achtergrond

Voor mijn man heb ik gelukkig ook nog wat dingen kunnen verzinnen. En ik kreeg iets, waar ik blij van werd: een abonnement op een tijdschrift, waar onder andere knutseltips in staan. Ik loop alweer te fantaseren over een volgend project. Handgeschept papier maken.

Ik ga het weggeven hoor. We zijn tenslotte geen museum.

 

Ik had mijn lezers graag een fijne kerst gewenst. Daarmee ben ik te laat. Maar ik kan u natuurlijk nog wel een fijne jaarwisseling wensen. En Alles Gute/Gods zegen voor 2022.
, 27 december 2021. 17 reacties op Geen museum. Category: blogs.

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

17 reacties

 1. Danielle Hoogendijk schreef:

  Mooi dat je anderen blij kan maken met jou prachtige creaties.
  Ik wens jou Gods rijke zegen voor 2022, je bent een kostbare parel in Gods hand

 2. Cas schreef:

  Mooie foto Anne, die laatste bedoel ik. Ik heb hem vergroot en kon toen pas goed zien waar je mee bezig was. Ook kon ik goed zien dat er een mooie vrouw aan het werk was. Ook zag ik aan de foto hoe groot God eigenlijk is. Hij heeft man en vrouw geschapen. Hij schiep man en vrouw met maar één doel volgens mij. Gewoon voor de voortplanting.
  Een tijdlang heb ik mijn benen niet meer kunnen gebruiken. Op dit moment loop ik weer, hoewel, …. achter een rollator. Ineens besef ik ook, dat het eigenlijk puur genade is als je überhaupt KAN en MAG lopen. Nu kijk ik uit naar een nieuw moment. Dat heeft alles te maken met mijn leeftijd. Ik kijk uit naar de dag, het moment dat Jezus komt. Hij komt niet alleen voor mij, nee Hij komt voor elk mens. HIJ IS LIEFDE. Dat woordje “hel” moeten we maar vergeten. Hij kwam om de wereld te redden en de dood uit te schakelen. Prachtig toch?
  Dankjewel Anne voor opnieuw een mooi verhaal. Ik bid je Gods zegen toe, jij en je lieve man Norbert.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Bedankt voor je fijne reactie Cas. Op de foto zie je een prachtig meisje: Alexa Marie. Je kunt inderdaad al zien dat zij een mooie vrouw gaat worden. Ze is ook zo vrolijk en levendig. Met haar samenzijn levert mij mooie uren en gezelligheid.
   Wat fijn dat je weer, al is het langzaam, uit de voeten kan. Ik bid dat dat nog verder mag verbeteren. Ik heb nu een maand niet kunnen wandelen en vind dat al lang! Mooi hoe je hier nog even de kerstboodschap brengt. Daar ben ik niet meer aan toe gekomen. Sowieso vind ik over het geloof schrijven niet zo makkelijk. Daarom ben ik blij met jouw verhaal hier. Lieve groet aan Ien.

 3. Anuscka schreef:

  Alhoewel ik me de grond van zijn opmerking kan voorstellen (je kunt niet alles bewaren) smoort je man wel een beetje jouw creativiteit in de kiem hoor… Gelukkig heb je een mooie manier gevonden om toch fijn bezig te blijven en daar anderen dan heel blij mee te maken (en zelf iets te leren: weggeven. Mooi!) Mijn man en ik geven elkaar geen cadeaus meer, om dezelfde redenen die jij ook noemt. We hebben alles wat we nodig hebben, en als er iets kapot gaat, vervangen we het. Ik wens jou en je man een fijne jaarwisseling en een gezond (zowel mentaal als fysiek) nieuw jaar!

  • Anne Stekhoven schreef:

   Hartelijk dank voor je lieve wens Anuscka. Ik was hoogst verbaasd over de opmerking maar kan erom lachen. Het levert tenslotte weer een mooie titel op 😉 Daarbij is het knutselen één van de weinige gebieden waarin wij soms samenwerken. Ik heb namelijk niet erg sterke handen. Dan ben ik blij met die sterke handen van mijn man. Hij is ook goed in praktische oplossingen bedenken over hoe ik iets stabiliseren of ophangen kan. Volgend jaar hoop ik een expositie aan huis te geven en misschien dingen te verkopen. Dat zou voor mijn zelfvertrouwen wel leuk zijn. Dat iemand er iets voor over heeft. Maar weggeven blijkt dus ook tof.

   • Anuscka schreef:

    Ik las zojuist inderdaad over je aanstaande expositie. Wat een leuk idee! Ik wens je alvast heel veel succes! (En ik ben hier ook blij met de sterke handen van mijn man 😉 )

 4. Yvonne schreef:

  Die krans is prachtig! Ik snap wel dat je daar helemaal in kunt wegdromen en intens er van kunt genieten.
  Ik maak altijd foto’s van mijn werkstukken, dat maakt het makkelijker voor mij om ze weg te geven. Ook al blijven het hele kostbaarheden.
  Geniet van je nieuwe blad vol creatieve ideeen.
  Ik wens jou een goede jaarwisseling.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dankjewel Yvonne. Jij hebt al oefening in het weggeven, zie ik op facebook. Dat vind ik knap. Ik ben er ook met andere dingen niet goed in. Er hoeft maar een herinnering aan te kleven en ik ben gehecht. Foto’s maken doe ik al. Dat scheelt.

 5. Aritha schreef:

  O, ik krijg een cadeaubon. En koop daar iets moois van. Ik schonk hem iets wat hij nodig had maar te duur vond.

  En wat betreft wegdoen, weggeven. Eerst een foto vaan al dat moois maken hè. Dan kan je er toch nog eens naar kijken. Of schrijf er een blogje over.

  Liefs van hier.

 6. Anne Vellinga schreef:

  O Anne, wat herken ik dit! Dankzij onze creativiteit veranderen onze huizen voortdurend, en raken steeds gevulder met wat we maken. Mijn man is ook van het verbouwen en de bouwmarkten. Hij moest wel even wennen aan de voortdurende aanwas van materiaal en resultaat. Hij ziet er net zoiets in als jouw man, alleen geen museum, maar een galerie. Daarin zit voor ons wellicht een oplossing: in een galerie kun je niet alleen kijken, maar ook kopen! Heel leuk idee dat je dat volgend jaar wilt aanpakken. Galerie Anne, dat zouden we zomaar kunnen doen!
  Sinterklaas ligt mij ook beter dan de kerstman, misschien omdat we daar meer van onze creativiteit in kwijt kunnen, al doen wij het ook al jaren zonder cadeautjes om dezelfde reden.
  En tot slot: gelukkig, gezellig en gezond 2022!

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dat gaan we doen Anne! De naam van de galerie is helemaal goed 🙂 Ik geniet enorm van jouw werken maar ik begrijp dat die best veel ruimte innemen. De kroonluchter is in ieder geval naar boven getakeld. Daar kan je onderdoor. Heb jij moeite met afscheid nemen van je stukken of valt het je mee? Er gaat zoveel werk inzitten dat ik me kan voorstellen dat je je al doende hecht.
   Ik wens je een fijn creatief jaar toe, met veel gezelligheid erbij.

 7. rieky schreef:

  Mooi Anne, zowel wat je maakt, als.dat wat je erover schrijft, ik kan niet wachten op je geschept papier, het maken ervan staat trouwens ook op mijn verlanglijstje en om er daarna een soort van boekjes van te maken. Alle goeds en veel succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *