De natuur verbindt

Lilly

Hebt u zich wel eens laten koppelen? Bij dat woord denkt u misschien aan liefdesrelaties die zijn ontstaan doordat een vriend(in) u bewust aan een persoon heeft voorgesteld. Die vriend(in) dacht dat dit voor u wel eens een geschikte partner zou kunnen zijn. Zelf heb ik het één keer met succes gedaan. Een vriend en vriendin van mij gaan nu samen door het leven. En zo te zien nog gelukkig ook!

Maar je kunt je natuurlijk ook voor vriendschap laten koppelen. Zo kon het gebeuren dat de voorganger van onze gemeente mij de vraag stelde of ik met iemand zou willen kennismaken. De dame in kwestie had aangegeven geïnteresseerd te zijn in de kerk maar ze wilde graag eerst kennis maken met iemand die er ook heen ging. Daarbij gaf ze duidelijk aan dat ze met die persoon zou willen wandelen.

Wandelmaatje gezocht

Gespot tijdens wandeling

De voorganger -die met mij een wandeling had gemaakt- hoefde niet lang na te denken. Daarbij ben ik één van de weinige vrouwen in de gemeente met tijd. De eerste wandeling heb ik versteld gestaan over Melanie. Zelden zijn Duitse vrouwen gelijk zo openhartig tegenover mij. Ik heb het één keer eerder meegemaakt en wel bij Claudia, die nu een goede vriendin van mij is.

Melanie heeft ook een hondje, een teefje dat Lilly heet. Dat hondje is een clown. Hij kan allerlei trucjes en trekt echte grimassen – zie foto. ‘Kostelijk’ zou mijn moeder zeggen. Als ik naar Lilly kijk begint het weer te kriebelen want ik wilde altijd al een hond. Maar op de camping mogen die niet komen. Een nieuwe kat is er derhalve ook nog niet. Gelukkig kan ik nu elke week genieten van Lilly. Wel de lusten niet de lasten.

Dierenvriend

Houden alle mensen van dieren, vroeg ik me af. Dat schijnt niet zo te zijn. Degene die dol op dieren zijn, zijn meestal ook dol op de natuur. En die natuur blijkt een verbindende factor in het contact met Melanie. We staan tijdens onze tochtjes regelmatig stil om een bloem of beestje te bewonderen. Een kleine ruilhandel ontstaat door gezamenlijke interesses. Zo krijgen wij slakken voor onze vijver en Melanie en haar man krijgen garnaaltjes voor hun aquarium van ons. Uiteraard gaan we ook nog zaden voor de tuin uitwisselen of stekken van elkaars planten nemen.

Doordat het C- gedoe uitbrak kort nadat ik in Duitsland woonde heb me erg verwijderd gevoeld van mijn vriendinnen thuis. De eenzaamheid was met tijden als een diepe pijn. Daar schrijf ik niet makkelijk over of het moet in *dichtvorm zijn. Natuurlijk ben je wanneer je God kent nooit alleen. Ik heb daar veel steun aan. Maar God knuffelt in de regel niet en ook mensen werd dat afgeraden.

Drucken

Melanie zoekt slakken

Nu moet ik eerlijk bekennen dat mijn vriendin Claudia en ik ons daar nooit aan gehouden hebben. We hebben de menselijkheid voorrang gegeven boven eventuele risico’s. Bij komen en gaan hebben we ‘gedruckt’, zoals ze dat hier zeggen. Maar zonder al die kussen die Nederlanders geven. Daar doen ze in Duitsland niet aan.

Nu heb ik dus twee vriendinnen. Wat een rijkdom en wat een troost biedt dat na alle eenzaamheid. Daar ben ik God heel dankbaar voor. En ik denk maar zo dat Hij het fijn vindt hoe we samen door de natuur gaan en genieten van al het moois dat Hij geschapen heeft.

 

Gedicht

*Stille wereld

, 10 juli 2021. 20 reacties op De natuur verbindt. Category: blogs.

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

20 reacties

 1. Ilona schreef:

  Wat mooi! Ik heb trouwens mijn man
  Ontmoet op funky fish. Fijn en gezegend weekend!

 2. Danielle Hoogendijk schreef:

  God koppeld ook, Hij brengt mensen op je weg, en daar kan Hij prima een dominee voor gebruiken, mooi hè.
  Zo geeft Hij een knuffel, ik en mijn vriendin Anja hebben die niet knuffel regel ook al snel opgegeven, we konden niet zonder.
  Geniet van het gezelschap en de natuur mooi mens

 3. Willemijn Wissink schreef:

  Hallo Anne, Wat fijn dat je er na/tijdens de Corona tijd weer een nieuwe vriendin bij hebt met een schattige hond Lily. Koppelen op intuïtie werkt blijkbaar heel goed ;). En samen de natuur beleven geeft een extra dimensie aan je vriendschap (je ontspant en deelt een fantastische natuur die ons gegeven is).
  Herman (mijn man) en ik zijn dol op de natuur en wandelen veel, maar hij is echt meer een planten en vijver man en ik houd daarnaast ook erg van dieren (én honden :)). Al mijn leven lang. Elke hond die we hier op onze avondwandelingen in de mooie Ooijpolder tegenkomen knuffel ik even en dat maakt me blij. Maar we werken allebei en zijn te weinig thuis om een hond ook een leuk leven te kunnen bieden. Vakanties zijn wel op te lossen want er zijn genoeg mensen die een leenhond willen verzorgen of betrouwbare vakantie opvang plaatsen.
  Wat leuk dat jullie ook zo stekken, zaden en vijverslakjes uitwisselen. En wat goed dat je met Claudia toch bent blijven knuffelen zeker als je nog maar pas (weg van je eerder vrienden) in Duitsland woont. Ik ben dat met mijn beste vriendin Margot blijven doen maar wel nadat zij in maart 2020 heftig Corona gehad heeft en dus daarna relatief veilig voor besmettingen.
  Hartelijke groet, Willemijn

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dankjewel voor je uitgebreide reactie en wat goed dat je ondanks je voorkeur toch geen hond hebt genomen. Je gaat van het belang van het dier uit en er genoeg mensen met hond, die dat niet doen. Ze nemen een hond terwijl ze weinig tijd hebben. Tijdens de eerste Corona Golf haalden veel mensen een dier uit het asiel. En nu hoorde ik op de Radio dat ze even zo hard weer worden teruggebracht. Triest. Fijn dat je samen met je man zo geniet en je een lieve vriendin hebt. Ik hoop dat zij volledig is hersteld en geen restverschijnselen heeft? Lieve groet terug.

 4. Hans schreef:

  Inderdaad wat Danielle schrijft: “God koppelt ook.”
  Fijn te lezen, want een verkwikkende tijdsbesteding was/is altijd welkom, en jouw dankbaarheid voor deze ontmoetingen zal je niet onder stoelen of banken steken. Kortom een win-win situatie welke je koestert, samen met Melanie & Lilly. 🙂

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dankjewel Hans. Melanie heeft mbv Google Translate dit stukje gelezen en zei dat het was alsof ik haar gedachten beschreef. Het is erg heilzaam wanneer waardering wederzijds is.

 5. Anuscka schreef:

  Wat mooi om te lezen, hoe je inmiddels fijne vriendschappen hebt opgebouwd én hoe het mens-zijn centraal is blijven staan voor jullie. Hier (in Denemarken) is een knuffel ook meer een ‘drucken’, even kort een omarming, geen gekus, maar ik heb het zo gemist… zoveel mensen hier hebben de schrik zo te pakken van dit virus, dat afstand het nieuwe ‘knuffelen’ is, en dat vind ik zo erg…

  • Heleen schreef:

   Wat fijn voor je Anne!! En ook voor Melanie natuurlijk.
   Ik heb me ook niet aan het knuffelverbod gehouden, om dezelfde reden als jij.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dank je Anuscka. Het spijt me echt te lezen dat het er in Denemarken zo afstandelijk aan toegaat. Past ergens niet bij Hygelich of wat was dat Deense woord voor ‘gezellig’ ? Je hebt er niet veel aan maar in gedachten geef ik je een dikke knuffel!

  • Anne Stekhoven schreef:

   Mijn reactie voor jou staat per ongeluk onder die van Heleen Xx

 6. Anne Stekhoven schreef:

  Goed zo Heleen Xx

 7. Aritha schreef:

  Blij voor jou 🙂

 8. Rita schreef:

  Wat fijn voor je, Anne, nog een vriendin erbij, en dan nog eentje met een hondje.
  Blessings! ❤️

 9. Liesbeth Langeveld schreef:

  Hoi Anne!
  Mooi verhaal over de waarde van vriendschap en natuur. Heel fijn voor je dat je je kan verheugen in een nieuwe vriendschap.
  Voor mij voelt een knuffel met corona op de achtergrond juist heel versterkend voor alles en kan me moeilijk voorstellen dat je ziek kan worden van iets dat fijn is, niet van een kort en krachten “drucken”. Druckze daarom!
  Warme groet, Liesbeth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *