Over nattigheid gesproken

Bespiegelingen bij het weer

We beleven een natte lente. Zo nat hebben we het in jaren niet gehad. Voor de natuur is het goed. Je ziet de planten groeien. De voorgaande jaren waren immers veel te droog en de natuur heeft daaronder geleden. In de Eifel zijn grote stukken naaldwoud aangetast door de boktor. Door de droogte worden de bomen zwak en kan het beestje zijn vernietigende werk doen.

Voor deze bomen komt de regen dan ook te laat. Voor anderen nog net op tijd. Zo is door alle regen het grondwater weer bijna overal op peil. Dat is geweldig nieuws en niet alleen voor de boeren of het bos. Ook de Rursee, waar onze boot ligt,  is mooi vol gelopen. We hoeven maar een paar treetjes af om bij de steiger te komen. Vorig jaar stond het water op het end zo laag dat we 41 treden af moesten voor we ter hoogte van het water waren. Met mijn knie was dat niet fijn.

Hitte

Daarbij staan de hete zomers me nog helder voor de geest. Ze begonnen soms al in april en duurden tot september. ik heb tijdens de hittegolven vaak aan de hetere gebieden op aarde gedacht. Die hadden het altijd al zo. Hongersnoden door uitblijvende regen, dieren die gestorven van de dorst in het zand liggen. Ik kon me daar weinig bij voorstellen tot de aanhoudende droogtes hier. En dan hadden wij nog genoeg te eten en water uit de kraan. Maar het idee dat als dit jaar na jaar…Daarom wil ik nu niet klagen.

Ik hoor best veel gemopper over het weer. Het duurt de mensen te lang. Iets meer tussen droog en nat is welkom. Ook voor mij hoor. Ik wil graag in mijn tuin zitten en genieten van al mijn werk. Toch heb ik andere dingen aan mijn hoofd en leg ik een link naar nog meer nattigheid. Het gaat namelijk niet geweldig met mijn gezondheid, nu ik al zolang niet meer zwemmen kan. Daar zucht ik wel over; dat de zwembaden al meer dan een half jaar dicht zijn. Ik verlang naar het zwemmen, net als de dorre bossen naar het regenwater hebben gesmacht. Van mij mogen de baden snel weer open!

Droog oefenen

Droog oefenen vind ik niet meer fijn. Ik heb het nog lang volgehouden maar de rek is eruit. Ik kan me er niet meer toe zetten. Over het begrip ‘droog oefenen’ gesproken. Ik zou het natuurlijk ook buiten kunnen doen. Geheid dat het niet droog blijft dan. Nou ja, ik forceer mezelf tot wandelen. Bij voorkeur tussen de buien door en met een paraplu.

En hoe ervaart u het weer en mogelijkheden tot bewegen?

, 27 mei 2021. 13 reacties op Over nattigheid gesproken. Category: blogs.

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

13 reacties

 1. Cas schreef:

  Mooi verteld Anne. Voor mij maakt het allemaal niet uit. Droog of nat, het is mij om het even. Ik zit thuis onder alle weersomstandigheden.
  Toch hoop ook ik op beter weer. Het is zo triest je naar buiten kijkt. Ook mijn plantjes treuren mee. Met flink wat zonneschijn moet ik harder lopen om alle plantjes van water te voorzien. Daarom leg ik in mijn tuin een druppelslang neer. Dan hoef ik alleen even de kraan open te zetten en de waterdruk doet de rest. Handig toch? Zodra het beter weer wordt, leg ik die slang. Deels op de aarde en deels onder de tegels, wat nog niet mee zal vallen.
  Hoe ik dat ga doen is mij nog een raadsel. Ik kan nl. niet zo goed overeind komen als ik gebukt hebt. Ik verwacht een beetje hulp van boven

  • Anne Stekhoven schreef:

   Heel handig Cas, dat plan van de druppelende slang. Maar onder de tegels klinkt als een hele klus. Misschien alleen doen wanneer Ien in de buurt is? Of een stoel in de buurt zetten, zodat je je kan ophijsen? Ik wens je in ieder geval veel succes en natuurlijk zend ik wat zegen in plaats van regen 🙂

 2. Ilona schreef:

  Mooi om te lezen Anne!
  Ik vind het prettig voor de tuin en zie alles groener dan ooit! Geweldig! Mensen hebben zon nodig en ik betrap mezelf erop dat ik het ontwend ben om naar buiten te gaan tussen de buien door. Ik ben best wel een huismus en vermaak me prima. Vandaag heb ik eindelijk weer even echt een frisse neus gehaald. Het lijkt me heerlijk om weer in de zon te zitten ☀️

  • Anne Stekhoven schreef:

   Bedankt voor je reactie Ilona. Ja, het groen is prachtig nu en ik ben ook wel blij dat ik niet heb hoeven sproeien of met gieters sjouwen. Maar mijn gemoed verlangt naar licht. Daarom blij met de weersverwachting die daaraan tegemoet lijkt te komen. Jij ook veel plezier met je tuin en het zitten in de zon.

 3. Danielle Hoogendijk schreef:

  Wat een zegen is de regen, mijn schoonmoeder zei dan : alle zegen komt van boven. Maar ik denk wel eens : als het nou ’s nachts regent en overdag droog is zou dat best prettig zijn. Ook al heb ik er niet zo heel veel last van, zeker niet nu ik geen post meer loop. Het bijzondere is dat ik regelmatig heb ervaren dat ik God vroeg of het droog mocht zijn als ik er echt uit moest en dat het droog was….dan ervaar ik dat als een knipoog van boven, Zijn liefde en zorg. Maar tegelijk is ook de regen een zegen en voor die gelegenheid heb ik goede kleding, ook een zegen.
  Ik hoop voor jou dat het zwembad spoedig weer open gaat en je spieren gezegend mogen worden met heerlijk warm water. Sterkte met je lichaam mooi mens.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dankjewel voor je hartelijke woorden en wensen Danielle. Mooi wat je schrijft dat ook goede regenkleding een zegen is. Dat heb ik zeker in de tijd dat ik alles op de fiets deed zo ervaren. In de aanbieding heb ik eens een ‘ademende’ regenbroek voor heren (ivm mijn lange benen) gekocht. Een goede investering want ik heb hem nog steeds.

 4. Anuscka schreef:

  Ha Anne, wat naar voor je dat zwemmen al zo lang niet kan, want blijkbaar doet dit je lichaam heel erg goed. Ik heb het ook altijd een fijne manier van ‘onbelast’ bewegen gevonden – zwemmen. Het weer, tja… hier is het ook erg nat geweest de laatste tijd, maar wat jij ook al schrijft: nodig voor de natuur! We hopen nu op wat meer zon. Die zou vandaag moeten schijnen, maar er blijft een hardnekkige mist hangen. Wat bewegen betreft ben ik erg blij met de lessen MediYoga: langzame, rustige bewegingen, die míjn lichaam erg goed doen.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Is de mist nog weggetrokken Anuscka? Fijn dat jij een vorm van bewegen hebt gevonden die je goed doet. Hier zijn de buitenbaden weer open. Ik hoop dus toch op nog meer zon 🙂

 5. Miriam schreef:

  Weer of geen weer, als je een hondje hebt… 😉 Ik hoop voor jou dat bij jullie nu ook snel weer meer dingen opengaan, zoals t zwembad!

 6. Ik hou wel van de afwisseling in het weer, maar heb het liefste zon hoor 🙂 Ik heb mijn abonnement op de sportschool in december opgezegd (ja, toen pas, ik betaalde al een half jaar voor nop) en doe wel wat oefeningen thuis, maar het is niet heteelfde, helaas. Ik struggle dan ook wel een beetje om discipline op te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *