Van bloem naar bed

Het beste komt nog…

Mijn man en ik hebben de laatste tijd een nieuw grapje. Over iets, dat helemaal zo leuk niet is. Stel u dit voor: ik lig op de bank met geloken ogen. Mijn gelaatskleur is niet al te gezond. Sterker; ik ben zo wit als een doek. Mijn man komt binnen en vraagt: ‘Anne, leef je nog?’ Ik beweeg mijn pink even kort en stamel: ‘Gerade – nog net’.

De reden dat ik er zo bijlig is de tuin. Nu ja, niet de tuin an sich maar wel alle werk dat daarin verzet moet worden. Ik heb een droom moet u weten. Helemaal geen verheven droom over vrede op aarde of het einde van de pandemie. Daar waag ik me maar niet aan. Daarom droom ik heel bescheiden van een bloemenzee in onze tuin.

Wonen in een kas

Onze huiskamer is al enige tijd omgedoopt tot kas. Tussen de vele planten staan zogenaamde zaailingen. Niet eerder heb ik zoveel gekweekt als dit jaar. Op de camping na kunnen we toch nergens heen, dus dat motiveert enorm. We moeten het vooral hebben van rundum Hause. De tweede motivatiebron is de tuingroep op facebook. De foto’s zijn om van te smullen. Enige wedijver is ons niet vreemd. Vandaar de zonnebloemenwedstrijd, de hanging basketchallenge en wat dies meer zij.

De kas in de woonkamer

We hadden ooit een tuinman maar waar die gebleven is? Druk met andere klanten blijkbaar. Dus komt het op ons neer. Terwijl mijn man voor het grove en zware werk zorgt, ben ik van de details. Hoewel voor mij onkruid wieden al een opgave is. Had ik vorig jaar die leuke wilde plant er toch maar uitgetrokken. Hij popt nu overal, waar ik hem niet wil zien, tevoorschijn. En wat doe ik met dit plantenbed waarvan de grond te arm is? Vorig jaar is het zaaigoed er niet op aangeslagen. Verrijken die aarde!

Afwisseling

Ik wied en plant op alle mogelijke manieren om te kijken wat Rug, Knie en Nek kunnen hebben; op een krukje, op de knieën en gehurkt. Afwisseling lijkt me het beste. En steeds maar weer even plat tussendoor, al dan niet voorzien van warmwaterzak of hittepit. Of ik er ook nog plezier aan beleef? Zeker weten! Anders zou ik er niet zoveel voor over hebben.

Ze zeggen dat wie mooi wil zijn pijn moet lijden. Volgens mij moet het spreekwoord aangepast. Wie een bloemenzee wil zien moet  pijn verdragen en een stuk kopzorg ook. De zonnebloemen zijn nog niet geplant of het gaat stormen. De dunne sprieten staan te zwier zwaaien, terwijl mijn schietgebeden ten hemel stijgen. Mag je bidden voor je tuin? Ik meen van wel. Geen zorg te klein en geen stommiteit te groot…

En nu maar hopen dat al dat harde werk wordt beloond en mijn lijden niet voor niks is.

Gerelateerde blogs
Nazaat

Groene kinderen

, 7 mei 2021. 18 reacties op Van bloem naar bed. Category: blogs. Tagged: , .

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

18 reacties

 1. Rob Alberts schreef:

  Ik ben ervan overtuigd dat jullie straks samen gaan genieten van een prachtige tuin.

  Optimistische groet,

 2. Monique schreef:

  Geen mooier vermaak dan leedvermaak, las ik ooit. Maar bij jouw verhaal voel ik het andere uiterste: een blij verheugen in mezelf. Echt lente, met bijbehorende bloemen – heerlijk! En wie bidt voor bloemen, niet perse lelien in het veld, vindt een verheugd oor. Ik kan het me tenminste niet anders voorstellen! Geniet ervan, en sterkte met de spieren en gewrichten!

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dankjewel lieve Monique, ook voor de sterktewens. Ik smeer de spieren na het werk in met Arnika-olie. Een leuk idee dat dat ook ooit bloemen waren. Fijn dat je je mee verheugd. We gaan het zien!

 3. Anja Helmink schreef:

  Wat een heerlijk verhaal Anne! Je gaat er echt voor, zo mooi. En je zet door. Ik weet zeker, dat je moeite beloond gaat worden, zij het dat je ongetwijfeld een hoop geduld moet oefenen. Dat hoort er ook bij. Volharden. En spreek ook steeds maar gezondheid over jezelf uit in Jezus’ Naam Anne en blijf uitzien naar volkomen genezing. Geen ding zal bij God onmogelijk zijn! Ga door dappere zus!

 4. Ilona schreef:

  Leuk verhaal! En wat heerlijk om in de tuin bezig te zijn hè? Zo heb ik goudsbloemen gezaaid! Na de regen staan ze best al hoog en is straks heel onze tuin oranje Fijn weekend!

 5. Y.G. schreef:

  Ik ben benieuwd, hoor. Een tuin is een hele klus, het hele jaar door. Het genieten daarentegen is er evenzeer. Elke stek die opbloeit…Elke bloem die uitkomt. Het leven zie uitkomen. Anne, geniet ervan, zolang het nog kan.

 6. Danielle Hoogendijk schreef:

  Wat fijn dat je er zo van geniet en er zoveel voor over hebt terwijl je het zoveel kost, daar zit denk ik een diepere geestelijke les in, ga er eens op voorkauwen…..

 7. Gineke schreef:

  Het wordt vast prachtig!!

 8. Heleen schreef:

  Zo leuk hè, in de tuin werken.

 9. Aritha schreef:

  Het is best spannend zo’n tuin. Doe voorzichtig. Dan maar een paar dagen niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *