Hoe blijf ik groen?

jong bladGeniet u ook zo van het feit dat het lente is? Ik vind dit zo’n heerlijk hoopvol seizoen, met al dat frisse groen en ontspruiten. Ik hou van bijna alle kleuren maar groen raakt me als plantenliefhebber net iets meer. Het is een rustgevende kleur. Daarom zit ik dit stuk te typen in een kamer met lichtgroene wanden.

In mijn Duitse vrouwenagenda kwam ik in dit kader een aparte zin tegen, die me intrigeerde. De zin luidt: Mensch bedenke dass Du grünst. Letterlijk vertaald: mens, bedenk dat je groent. De zin stamt van de bekende Duitse abdis Hildegard van Bingen, die in de middeleeuwen naam maakte en een eigen klooster stichtte. Ze was van vele markten thuis zoals onder ander de planten(heil)kunde en het componeren.

De zin van Hildegard sprak me aan omdat ik kort daarvoor in psalm 1 de bekende tekst las over een mens die lijkt op een altijd groene boom* Een tekst die tot de verbeelding spreekt en mij direct herinnert aan hoe belangrijk hierbij het Levende water voor mij is. In De tuinman van mijn hart heb ik hier al over geschreven.

Groene mensen ofwel mensen die jong van geest zijn.  We kennen allemaal wel mensen voor wie dit geldt en hopelijk geldt het ook voor ons. Wat voor dingen doen deze mensen en wat juist niet? Ik denk dat volgende dingen een rol (kunnen) spelen. Ik heb het naar mezelf toe geschreven en hopelijk kunt u er ook iets mee.

Je verwonderen als een kind

1 De kunst tot verwondering. Me blijven verwonderen over bijvoorbeeld de schoonheid van de natuur. Kan ik actief mijn zintuigen in zetten en goed om me heen te blijven kijken.? Niet denken: nu heb ik het wel gezien maar open blijven staan. Kan ik ook met de ogen van mijn hart kijken?

2 Humor relativeert veel zware zaken in het leven. Niet dat er geen ruimte voor mijn verdriet mag zijn maar ik wil  niet vergeten dat een grap weer lucht in zware zaken brengt.

3 Zoals een boom goede voeding nodig heeft is het goed stil te staan waar ik me mee voed. Ik denk niet eens aan tastbaar eten maar; waar ik mij (en mijn tijd) mee vul in emotionele of geestelijke zin. Zijn het dingen die me opbouwen? Word ik er wel echt door gevoed?

4  In het gedicht  Levensles  laat ik een boom aan het woord die ons vertelt over hoe je samen sterk kan staan. Ook ik kom als mens komt niet volledig tot mijn recht wanneer ik geen verbinding met anderen aanga. Heb ik de juiste mensen om me heen, die me helpen met stevig staan? Mensen die me niet leegzuigen maar opbouwen?  Heb ik genoeg om uit te delen aan een ander?

Want hij is als een boom

5 In beweging blijven. En hoewel letterlijk bewegen heel gezond is doel ik hier meer op het geestelijk in beweging blijven. Heb ik genoeg impulsen die mij in de goede richting stimuleren. Wanneer heb ik voor het laatst iets nieuws geprobeerd? Geef ik de Tuinman in mijn hart de ruimte mij verder te brengen dan ik zelf voor mogelijk acht?

Misschien bedoelde Hildegard dit niet helemaal met haar bekende zin over ‘groenen’ maar ik voel me zoveel eeuwen na dato vrij er een eigen draai aan te geven.

En wat houdt u groen?

* Want hij is als een boom, geplant aan waterstromen, die zijn vrucht geeft op zijn tijd, welks loof niet verwelkt; – al wat hij onderneemt, gelukt. (psalm 1 vers 3)
, 29 april 2021. 15 reacties op Hoe blijf ik groen?. Category: blogs.

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

15 reacties

 1. Cas schreef:

  Al wat hij onderneemt gelukt. Ik kan heel weinig maar toch onderneem ik veel. Wat ik dan onderneem gelukt mij nog ook. Dat is iets wat Vader belooft.
  Daar kan ik enorm van genieten. Ik zie dat ook bij jou Anne. Vooral jouw manier van schrijven spreekt mij aan. Ik heb er een woord bij, “sprankelend”
  Ik lees jouw stukjes graag. Ik krijg er steeds een goed gevoel bij.

 2. Danielle Hoogendijk schreef:

  Mooi blog !
  Leven betekent in beweging blijven, ontwikkelen. Stilstand is achteruitgang heb ik wel eens gehoort, actief je blijven uitstrekken naar groei en ontwikkeling.

 3. Anuscka schreef:

  Wat een heerlijk blog naar mijn hart! Daarom lees ik je zo graag Anne… jouw blogs voeden mij, op heel veel verschillende niveaus. Ik lees je graag, en leer graag van je! Jouw eigen draai aan deze wijze zin van Hildegard zou de mijne kunnen zijn. Ik kan er zo 1,2,3 niet iets aan toevoegen wat mij ‘groen’ houdt, maar zeker alle zaken die jij hier noemt. Mooi!

 4. Y.G. schreef:

  Ik geniet ook zo van de lente, Anne.
  Heerlijk om al dat frisse jonge groen uit te zien komen.

  Groen blijven….
  Voor jou nog meer psalm.
  Maar ik ben als een groene olijfboom in het huis van God, ik vertrouw op de liefde van God voor eeuwig en altijd. Psalm 52
  Wees gezegend!

 5. Ilona schreef:

  Mooi Anne! We mogen groeien door te drinken van het levende water. Nog een tekst erbij:
  ‘O, bron van de tuinen, put van levend water dat van de Libanon stroomt!’
  ‭‭Hooglied‬ ‭4:15‬ ‭HSV‬‬
  https://www.bible.com/1990/sng.4.15.hsv

 6. Aritha schreef:

  Fijne, fijne blog. Dank je wel.
  Stukje over humor vind ik verfrissend.

 7. Heleen schreef:

  Eigenlijk houden alle punten die jij noemt mij ook groen.
  Maar tuinieren houdt me ook letterlijk en figuurlijk groen. Het is mijn beste antidepressiva zeg ik weleens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *