Uitje in eigen huis

Linosnede Anne

‘Zullen we vanmiddag even in de bibliotheek gaan zitten?’ vraag ik mijn man op een druilerige zondag. Mijn voorstel klinkt als een gezellig uitje. Alleen wel corona-proof want we hoeven er de deur niet voor uit. Ik bedoel namelijk een kamer in onze kelder. Gezien de voorraad boeken mag ik het wel bibliotheek noemen. Maar waar komt dat woord eigenlijk vandaan?

Het woord bibliotheek is een leenwoord uit het Frans en betekent: plaats met een verzameling aan geschriften. Bij de eerst bekende bibliotheek stonden de geschriften op kleitabletten of papyrus, die in tempels werden bewaard. Ook in onze contreien werd aanvankelijk alles met de hand gekopieerd veelal verluchtigd met schilderingen. Hier was de bewaarplaats het klooster.

Rust en studie

Rond 1900 ontstonden de eerste openbare bibliotheken. Ze waren bedoeld als plaats om in alle rust te lezen en studeren. Tegenwoordig heeft het papieren boek een geduchte concurrent aan digitale exemplaren en hoewel ook ik een e-reader heb, gaat mijn voorkeur toch uit naar een heus boek waarin ik echt kan bladeren. Mijn boeken komen deels uit de erfenis. Mijn ouders hadden veel verzameld en ik moest keuzes maken. Toch nam ik nog veel mee naar Duitsland. Dit met het oog op het gemis dat zeker komen zou.

Voor mij was de gang naar de mooie bieb van Arnhem namelijk een geliefd uitje. Net als naar de markt gaan trouwens. Geen bijzondere uitjes misschien maar daarom niet minder dierbaar. Ik koppelde er graag een kopje koffie in een café of op een terrasje aan vast. En dan thuis fijn lezen of de verse vis bereiden.

Voortbestaan bedreigd

Het zijn deze simpele genoegens die niet meer vanzelfsprekend zijn. Zo leef ik erg mee met de horeca. Wat een moeite deze mensen hebben om het hoofd boven water te houden. Wat een verdriet. Ik mis de cafés niet zo erg maar je zult er maar de kost mee moeten verdienen. En zo kunnen we nog meer groepen noemen, die in hun voortbestaan bedreigd zijn. Ik noem het toch maar even, voor ik terug ga naar de bieb.

Onze bibliotheek is nog niet zo heel lang klaar. De kamer fungeerde lange tijd als opslagruimte. En er moest eerst heel wat opgeruimd voor we hem konden omdopen. Eén wand heeft een warm rode kleur gekregen om het keldergevoel te verdrijven. Verschillende werkstukken van mij  brengen nog meer kleur en vrolijkheid. Verder vind je hier natuurlijk veel boeken, een luie stoel en een bureau. Die is voor mijn man want hij studeert  graag. Achter hem hangt mijn oude linosnede (zie afbeelding).

Luxe

Ik ben dankbaar dat we het nog zo goed hebben. Zo goed dat we samen naar de bibliotheek kunnen. Een heel persoonlijke nog wel. Ik hoop dat het lezen me hier lichter zal vallen. Want mijn concentratie is al een tijdje beneden alle peil en ik heb in geen tijden een boek gelezen. Misschien valt het te oefenen? Toch maar met blogs beginnen. Die zijn niet zo lang. Of genoegen nemen met een hoofdstuk per dag.

Ik ben erg benieuwd of u ook de mogelijkheid hebt tot een uitje in eigen huis (of tuin) en lees het graag hieronder.

 

, 23 maart 2021. 20 reacties op Uitje in eigen huis. Category: blogs.

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

20 reacties

 1. Maria schreef:

  Wat naar dat je niet zo lang meer kunt lezen. Zou een luisterboek iets voor jou zijn?
  Ik maak geen uitjes in mijn kleine appartement maar we kunnen hier gelukkig nog wel gereserveerde boeken bij de bibliotheek ophalen. Mag dat bij jullie ook?

  • Anne Stekhoven schreef:

   Bedankt voor je meelevende reactie Maria. In het verleden heb ik luisterboeken gehad. Dat vond ik fijn. Nu zou ik graag veel uit de erfenis lezen. Van mijn vader heb ik meerdere delen Charles Dickens. Ze staan te pronken want het zijn oude boeken met rode band en rood komt steeds terug in onze bieb. Ik hoop dat ik snel weer gewoon kan lezen. Verder ben ik het wel met Rita eens. Ik knutsel namelijk veel en dat is ook leuk. Fijn dat jij nog naar de bibliotheek kan. Onze woonplaats is te klein voor een bibliotheek. Misschien in de stad nabij? Maar ik heb toch geen zin om in het Duits te lezen. Daar heb ik nog meer concentratie voor nodig 🙁

 2. Rob Alberts schreef:

  Ik wens jou, jullie veel leesplezier samen.

  Stille groet,

 3. Y.G. schreef:

  Uitjes in deze tijd, daar maken we iets bijzonders van. Zo herkenbaar.
  Wij eten daarom regelmatig op ons terrasje, met prachtig uitzicht over het water. Even tot rust komen…
  Heerlijk dat jij dat kunt in je bibliotheek. Geniet er van samen!

 4. Hans schreef:

  G I L G A M E S J
  Voor zover ik weet het oudst bestaande (spijker-)schrift. Ca. 2100 v.Chr.
  Mooi onderwerp reik je aan, met mooie illustratie ‘made by Anne Stekhoven’! 😉
  Korte verhaaltjes of proza raad ik je aan te lezen. Ik ken het probleem van de draad verliezen in het verhaal…daarom!
  …..En veel zelf schrijven. Daarmee voed je het taalcentrum ‘in the brains’ met haar ins en outs.
  Een gezellige post van jou, Anne!

  • Anne Stekhoven schreef:

   Bedankt Hans. Wat leuk van die GILGAMES J. Dat wist ik niet. Korte verhalen is een idee of korte stukken in een overzichtelijke roman. Ik ben nu bezig iets uit te lezen dat ik al een half jaar geleden begon. Gelukkig nog steeds te volgen. Schrijven doe ik op dit moment weinig maar ik zal toch proberen hier voor wekelijkse verversing te zorgen. Al ontbreekt het me soms aan ideeën. Ik ben blij met de vele reacties op dit stukje. Ik wist niet zeker of het wat voorstelde. Maar de vraag roept duidelijk wat op en dat vind ik dan toch weer gezellig; zo van jullie te horen 🙂

 5. Kristine schreef:

  Hoi Anne, leuk je verhaal over dierbare uitjes. En dit keer een uitje in je eigen huis, hoe inventief! Mijn uitjes zijn ook heel eenvoudig geworden. Dat is bijvoorbeeld een wandeling naar de Paasberg, hier vlakbij mijn huis. Het is even klim, maar dan heb je ook wat. Uitzicht over een groot deel van Arnhem tussen de bomen door. Maar nog fijner zijn alle vogels die er leven. Koolmezen, goudhaantjes, een zingende lijster en twee bonte spechten die elkaar achterna zitten. Er is altijd wat te beleven. Verder heb ik nog een wandeling naar het Beekdalpark en dan neem ik mijn grijpstok mee om daar zwerfafval op te ruimen. Vanmorgen nog gedaan met een andere buurtbewoner. We hadden samen twee boodschappen tassen vol. Zo’n uitje geeft voldoening. Ik weet zeker dat de zilverreiger ook graag het idee heeft dat ie in een moeras leeft en niet op een vuilnisbelt en dat geldt ook voor de ijsvogel die in de beek komt vissen. Het geeft in ieder geval voldoening het park smetteloos achter te laten. Dat zijn zo mijn nieuwe uitstapjes in coronatijd. En verder geniet ik elke dag van een merelnest in de tuin. Dat is prachtig om te zien! Warme groet, Kristine

  • Anne Stekhoven schreef:

   Bedankt voor je uitgebreide reactie Kristine. Je woont in een heerlijke omgeving die ik wel mis hoor! Niet alleen de omgeving trouwens ook de leuke mensen, zoals jij. Hier is het toch maar stilletjes maar verder niet verkeerd. Hier ook veel vogels gelukkig.
   Super zeg die opruimactie van jou en je buurtgenoot.
   Warme groet terug van mij.

 6. Danielle Hoogendijk schreef:

  Dat lijkt me wel wat een eigen bibliotheek, ik heb een aantal jaar geleden zo’n 600 boeken opgeruimd (hoofdzakelijk -historische-romans en literatuur) om ruimte te creëren, inmiddels is m’n verzameling al wel weer gegroeid, nu meer inhoudelijke boeken en studie boeken gerelateerd aan de bijbel. Niet echt boeken waar je eens een middag mee gaat doorlezen, omdat ze zo nu en dan flink wat tijd nodig hebben om te bezinken bij mij. Klinkt misschien ook raar maar ik lees ook verschillende boeken door elkaar heen die dan op een bijzondere manier ook weer enorm op elkaar kunnen aansluiten. Op het tafeltje bij mijn plekje op de bank en naast m’n bed liggen stapeltjes boeken waar ik dan regelmatig wat van pak om even een poosje te lezen om het vervolgens weer neer te leggen om op het gelezene te kauwen.

  • Anne Stekhoven schreef:

   600 boeken? Wow! Dan begrijp ik dat je opgeruimd hebt. Zeker wanneer je er niet een overzichtelijke plek voor hebt. Bijzonder dat je meer naast elkaar leest. Ik heb dat ook gekund maar dat gaat niet meer. Mooi hoe dingen dan ook weer op elkaar aansluiten. Van mijn moeder heb ik veel geestelijke boeken geërfd. In het verleden al veel gelezen.

 7. Josien van der Aa schreef:

  Ja, leuk, uit in eigen huis! Ik zie het helemaal voor me! Ik zou jullie zo graag weer eens willen zien!

  Ik ben van plan om, binnen korte termijn,de tuin op te ruimen. Ik heb een vuurschaal, een verstelbaar barbecue rooster, een
  Outdoor houtkacheltje en een Envirofit charcoal stove. En wat gietijzeren pannen, o.a. een Dutch oven. Dus ben ik van plan om een (bescheiden) buitenkookplaats te realiseren in onze tuin. Dan zijn we ook “uit in eigen tuin”!

  • Anne Stekhoven schreef:

   Wij zouden jou ook weer graag eens ontvangen Josien! En dan een kleine rondleiding geven want er is veel aangepakt en opgeknapt. Wat een leuk plan, dat tuinkeukentje. Kan je daar lekker kokkerellen. Super!

 8. Rita Klapwijk schreef:

  Leuk bedacht, Anne, uitje in je eigen huis; en dan nog wel in je eigen bibliotheek.
  Heerlijk!
  Geniet ervan.

  En wat het lezen betreft, voor alles is een tijd.
  Soms een tijd om gewoon lekker te freubelen, en soms weer tijd om heerlijk te lezen.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Bedankt voor je lieve reactie Rita. Je hebt helemaal gelijk. Ik geniet enorm van het knutselen. Ik mis het lezen, vandaar dit verlangen vertaald. De bibliotheek is wel stimulerend. Zeker op een druilige dag.

 9. Josien van der Aa schreef:

  Jammer dat je niet meer zo lang kunt lezen. Ik heb dat ook wel een beetje. Toen ik jonger was kon ik veel langer achter elkaar doorlezen.Ik lees nog wel heel wat af, maar dan kleinere stukjes per keer. Je kunt hier boeken reserveren en afhalen. Ook neem ik veel boeken mee uit ruilkastjes die in de buurt staan en zet daar ook weer boeken in terug. Een echte bibliotheek, daar hebben we geen plaats voor, het staat al vol met spin- en brommer spullen.

 10. Anuscka schreef:

  Wat een mooie linosnede! Dat past ook wel heel erg in een bibliotheek. Heerlijk lijkt me dat hoor, zo’n kamer in je eigen huis hebben – een bijzonder plekje. Een uitje in ons eigen huis zit er niet echt in, daar is het echt te klein voor – alhoewel ik laatst wel weer wat kleding heb gewisseld in mijn ‘winkeltje’ op de hems (lage zolder). Dat is eigenlijk dan wel een soort uitje, nu ik er zo over nadenk! Een paar wollen wintertruien geruild voor katoenen. Als het weer een beetje meezit zijn we graag elke dag buiten in de tuin te vinden, en thee drinken op het terras voor de tent, met uitzicht op zee… ja, dat is ons sublieme uitje! Leuk blog, leuke vraag (en mét jou treur ik om de vele ondernemers die het hoofd niet meer boven water kunnen houden)

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dank voor je reactie Anuscka. Wat een heerlijke uitjes beschrijf je. Zowel die zolder, als de tuin. Vooral dat uitzicht op zee moet wel heerlijk zijn. Jij kan altijd even uitwaaien 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *