Variaties op het Thee-ma

koffieBent u een koffieliefhebber, theeleut of kan van u beide dranken genieten? Ik geniet van beide, al drink ik vaker thee omdat ik van een teveel aan koffie ga stuiteren. Bij thee denk ik daarom eerder aan rust. Dat heeft misschien ook te maken met de  theeceremonie uit Japan. Daar zijn zelfs opleidingen voor, zo nauw komt het dan aan op; bereiden en schenken en vooral nergens anders (anders) aan denken.

Mijn man komt voor koffie zijn bed uit. Hij kan erg genieten van dat eerste bakkie. Zonder is hij zelf niet echt genietbaar. En daar hebben meer mensen last van, weet ik uit ervaring.  Dat de machine kapot ging was dan ook een klein persoonlijk drama maar wel een luxeprobleem want we hebben nog een ouderwets apparaat. Zo’n ding waar een papieren filter in moet. Maar dat vindt mijn man dus ‘gedoe’.

Operatie

Omdat de dure machine wellicht operabel was, werd hij door mijn man ontleed met chirurgische precisie. De assistentie in de operatie was een handige jongen van YouTube, die instructiefilmpjes plaatst voor allerlei merken machines. Ik vraag me af of hij bij een firma werkt want hoe komt hij er anders aan? Zijn aanwijzingen en het gepruts van mijn man leken te werken want de machine deed het weer even om vervolgens de koffiegeest te geven. Vanaf dat moment moet mijn man het stellen met mijn brouwsels, voorgebracht door het ding met filter.

Persoonlijk vind ik dit ding charmanter. De dure machine kan dan wel bonen malen en je koffie is snel klaar maar hij maakt daarbij een hels kabaal in tegenstelling tot het oude apparaat, dat gezellig pruttelt en veel meer geur in de ruimte laat stromen. Ook de kleine handelingen erom heen horen voor mij bij de belevenis die ‘koffie’ heet. Voor mezelf gebruik een klassiek espresso kannetje, dat op de kookplaat wordt verhit.

Kruidenthee

Kruidenvrouwtje

Naast koffie zet ik ook de thee. En daar probeer ik wat van te maken door te experimenteren met mengsels. Want alleen vruchtenthee vind ik te zuur maar gemengd met rooibos en wat verse gember is het heerlijk. Zo maak ik elke dag een andere variatie op het Thee-ma. Dan trekken er subtiele geuren door de kamer. Ik koop ook theetjes die op zichzelf een mengsel zijn. Die hebben prachtige namen zoals ‘Droom fijn’ of ‘Detox your feelings’. In de laatste zit brandnetel, wat inderdaad zuiverend werkt. Al weet ik niet of het ook op gevoelens vat heeft.

De mens als thee

Mijmerend bij mijn thee denk ik eraan dat wij mensen een mix van eigenschappen zijn. En hoe wij in geestelijke zin een geur en smaak kunnen afgeven aan onze omgeving. Een teveel aan zuur is dan niet zo prettig want wie wil er nu een zuurpruim zijn? Dan is wat tegenwicht van onze rooibos- of andere kruidenkwaliteiten welkom. In de Bijbel staat dat wij een *lieflijke geur mogen verspreiden. Daarom kan het geen kwaad toch wat aan onszelf te werken of open te staan voor opbouwende kritiek want soms heb je helemaal niet door dat je karakter niet op smaak is.

Welke drank heeft uw voorkeur en hoe bereidt u het?

*2 Kor. 2:15

, 24 januari 2021. 12 reacties op Variaties op het Thee-ma. Category: blogs.

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

12 reacties

 1. Cas schreef:

  Ik vind dit zo’n mooi verhaal Anne en ook zo mooi verwoordt. Ik drink ook graag een vers gemalen en gezet bakkie troost. Koffie dus. Ien houdt niet van koffie. Zij drinkt liever een bakkie thee. Maar wat jij ervan maakt, prachtig. Jij maakt er een mooi ritueel van. Op deze manier, zoals jij het maakt, wordt zelfs slootwater nog een heerlijkheid.
  Ik blijf bij mijn bakkie koffie. Gezet door mijn onvolprezen Delonghi koffiezetapparaat. Lekker met één zoetje en zwart.

 2. Danielle Hoogendijk schreef:

  Wat een mooie vergelijking, we zijn een mix waar aan gewerkt moet blijven worden om in de juiste balans te komen.
  Een lieflijke geur voor Hem.

 3. Ik drink ’s ochtends 2 mokken koffie (slap) en daarna thee… ik gebruik gedroogde rode klavertjes en lavendel uit de tuin van afgelopen zomer. Mijn man vindt dat teveel naar bloemen smaken, dus die doet er verse gember in.

 4. Aritha schreef:

  Leuke blog. Ik begin de dag met havermout en koffie. Ik vind koffie verkeerd heeeerlijk. Hoeveel zegt dat over mij?

  Qua thee probeer ik van alles. Ik let altijd op de ingrediënten want ik kan niet tegen appel en appelzuur. Eigenlijk moeten er geen vruchten in zitten. Wel bepaalde kruiden. Ik ben een fijnproever. Dat is geboren uit mijn ervaring met jeuk. Kamille vind ik lekker, pepermunt en in de lente pluk ik zelf brandnetelblaadjes, die langs de bosrand staan.

 5. Rita schreef:

  Ik heb de luxe van een koffiezetapparaat met tijdklok, dus als ik beneden kom, staat mijn bakkie koffie klaar.
  Hoewel ik in de loop van de dag of ‘s avonds ook graag een kopje thee lust, begin ik mijn dag met koffie, gewoon omdat ik dat het lekkerst vind

 6. Miriam schreef:

  Enorm genoten van dit berichtje!! Uhm, zeker weten 100% theeleut over here;). Ik begin de dag altijd met rooibos. Van allerlei andere soorten theetjes nip ik de rest van de dag. Veel vind ik wel lekker. Autumn storm van pickwick word ik heel blij van! Wel eens geproefd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *