De R in de maand

Hoe breng je structuur in je dag wanneer je vanuit huis moet werken of je werk komt te vervallen? Dat is nog niet zo makkelijk. De neiging om lang uit te slapen en te lanterfanten is verleidelijk. Ik wil ook niet zeggen dat je zoiets nooit moet doen. Maar dat dit als dagelijks gebruik niet gunstig uitpakt op het afkrijgen van taken of op uw conditie, hoef ik u niet te vertellen. Ik kies er in ieder geval niet voor.

Tenslotte heb ik -ook zonder baan- een aardige taak in het managen van mijn lijf. En daarom was ik blij met de verwijzing van de huisarts voor de revaliatie-gymnastiek, vier maanden geleden. Nu de sportscholen opnieuw gesloten zijn in Duitsland, is het zaak het oefenen bij te houden. Dat kan natuurlijk ook best thuis. Maar dat vraagt wel het nodige van de eigen discipline.

De R van routine

Gelukkig zit de R van routine al even in de maand. Vanuit deze (oefen)routine hoop ik een goede gewoonte te vormen. Gewoontes zijn belangrijk omdat ze naast een rustgevende voorspelbaarheid ook betekenis aan de dag kunnen geven. Daarom wordt mensen met psychische problemen of overspannenheid aangeraden een gezonde routine te brengen in de patronen van; eten, bewegen en slapen. Maar deze tips zijn ook zeer waardevol voor de uitdagingen van deze tijd waarin we meer thuis zitten.

Voor de één is het wandelen met de hond een fijne routine, voor de ander is het het koffiemomentje tijdens het werk of een fijne hobby die afleiding biedt tijdens de lange dagen. Zo vertelde een vriendin dat ze kleurplaten voor volwassenen inkleurt. Ze kan zich er helemaal in verliezen. Het zijn misschien juist deze onschuldige dingen die ons beter opgewassen maken voor het leed dat voorbij komt. Het leed door ziekte of maatregelen. Soms weet ik niet wat erger is…

Conditie opbouwen

Voor mensen die daadwerkelijk ziek worden is het oppakken van een gezonde routine erg belangrijk voor hun herstel. Corona kan een lange nasleep hebben, ook voor jonge mensen. Dat zie ik weer bij een andere vriendin, die er flink mee aangemaakt is. Dan weer naar buiten mogen en conditie opbouwen is een proces waar ze echt de tijd voor moet nemen.

Voor iedereen die een nieuwe routine wil opbouwen en volhouden geldt dat geduld en volharding nodig zijn. Een goede gewoonte vormen gaat niet altijd snel. Zeker wanneer de positieve effecten niet direct duidelijk zijn. Het doel voor jezelf omschrijven is dan handig. En eventueel het doel weer opsplitsen in kleine stapjes. Dit kan ook bij thuiswerk. Hou de pauzes aan die je kent en omschrijf wat je per dag af moet/wil hebben. Een kleine beloning na elke stap is fijn ter motivatie. Zo neem ik na mijn oefenronde een heerlijke kop koffie met een stuk chocolade.

Ik ben benieuwd welke R u helpt in deze maanden. En wat is de beste gewoonte, die u vanuit deze routine hebt aangeleerd?

, 12 november 2020. 9 reacties op De R in de maand. Category: blogs.

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

9 reacties

 1. Danielle schreef:

  Voor mij is er eigenlijk niet zoveel veranderd.
  Mijn vaste routines die me helpen zijn opstaan als m’n manlief eruit gaat om 5.30, beginnen met stille tijd, m’n buurvrouwtje in de kleren helpen, een heerlijk rustig begin van de dag. Ik hou van de vroege ochtend

 2. Hans schreef:

  R u s t
  .

  Men raakt nogal overvoerd door allerlei prikkels. De media regeert, en wij onnozelen beseffen niet hoever we van onze kern verwijderd geraken. Deze dag van heden is -voor mij althans- een ultieme gelegenheid om me nòg meer te distantiëren van beslommeringen die mij niet direct aangaan. Neem alle problemen op je en je gaat eraan onderdoor….: Niet doen dus! Ik verheug me op een sobere ingetogen decembermaand!!….:-)

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dat is een goede Hans. Ik wilde ze niet direct noemen de; rust, reinheid en regelmaat hoewel ze zo passend zijn bij dit stuk over routine. Rein kan ook inhouden dat je maar niet alle prikkels binnen laat komen. Het denken kan bezoedeld raken, al was het maar met zorgelijkheid. Mooi hoe jij bij je kern blijft en je rust in ere houdt. Ingetogen is daarbij een prachtig woord, dankjewel.

   • Hans schreef:

    “Bezoedeld”; ook zo’n passend woord hier. Ook ik heb daar last van, ben onderhevig hieraan, maar red me wel goed over het algemeen. Tja…. ‘de media’ hè! Een overkill aan informatie. Gebombardëerd worden we hiermee, dus ben tamelijk selectief. 😉

 3. rieky schreef:

  Een nieuwe routine zoeken begon bij mij 10 jaar geleden toen plots mijn werk wegviel en daarna mijn kinderen het huis verlieten. Helaas zijn discipline en regelmaat nooit mijn vrienden geweest maar met een chronische handicap eigenlijk wel nodig…. dus elke dag leef ik met de dag, over de ene ben ik soms meer tevreden dan over de andere…
  Mijn R is eigenlijk t liefs niet te veel plannen

 4. Marja schreef:

  Bij mij de ‘r’ van rust, die me wordt gegund als bijkomstigheid van Corona.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *