Sophi draaft door

Sophi voor haar trainingskalender

We staan er meestal niet bij stil maar ons lichaam is de hele dag bezig met zoeken naar evenwicht. Wanneer we staan of ons voortbewegen helpt ons evenwichtsorgaan ons om niet te vallen. Ook helpt het orgaan ons – in samenwerking met de ogen- bij de oriëntatie en het kunnen focussen. Een chronische aandoening aan dit orgaan kan dan ook heel vervelende gevolgen hebben.

Dat de kwaliteit van het orgaan achteruit gaat met de jaren bewijzen de valpartijen van senioren. Voor hen zijn de  cursussen valpreventie bedoeld. Daar ga ik me nog maar niet voor aanmelden maar dat enige balanstraining wel nodig is, hebt u al kunnen lezen in mijn  verhaal Stientje Stuntel. Vandaar dat ik naast de rehagym thuis oefen in een bijzondere setting

Alleskunner

In deze setting heet ik Sophi. In haar gedaante kan ik werkelijk van alles; boogschieten,  slalommen op de skie of koorddansen. Natuurlijk is het erg relatief want Sophie is niet echt. Ze is een animatiefiguur, dat regeert op de druk die mijn voeten uitoefenen. Wie het spel in huis heeft weet waar ik het over heb. Ik kende Wii alleen van horen zeggen maar mijn man had nog een spel in de kelder, dat daar lag te verstoffen. Nu hebben we samen de figuurtjes tot leven gewekt.

De eerste avond deden we iets dat ik ons in werkelijkheid niet zie doen; bowlen. Ik deed het met zoveel swung alsof het echt was. Eerlijk, mijn rechterbeen kwam zelfs van de grond bij de worp. Het boogschieten was meer iets voor mijn man. Die had nog wat oefening in het grijze verleden, waaruit het spel was komen opduiken.

Het enige dat ontbrak was het zogenaamde Wii board, waar je je voeten op kan plaatsen. Daar kwam mijn man van de week mee aanzetten. Een soort van; sinterklaas is vroeg dit jaar. Met het board kan ik gericht mijn balans meten en eraan werken. Door de dubbele betekenis van het woord ‘balans’, moest ik ook denken aan alles wat mij -dit jaar- uit het lood heeft geslagen op emotioneel niveau. Dingen waarover ik kon schrijven zoals; de neuropathie maar ook dingen die niet geschikt zijn voor de blog.

Letterlijk en figuurlijk

Zonder concurrent is Sophi altijd de beste…

Ik vraag me af of het oefenen van de letterlijke balans helpt bij het terugvinden van de figuurlijke. Vanuit de holistische gedachte meen ik van wel. Daarbij leiden de oefeningen zelf trouwens ook geweldig af van eventuele muizenissen. Het enige waar ik aan moet wennen in de Wii-wereld, is het prestatiegerichte. Sophi krijgt 1 tot 4 sterren al naar gelang het lukken van de oefening en aangezien ze een beginner is, gaat het nog niet geweldig natuurlijk. En om steeds te horen dat ik ongebalanceerd ben, werkt op mijn zenuwen.

Nu ik het daar toch over heb, geef ik al het antwoord op mijn raadsel weg. Want; Waar kan je ‘op’ van zijn zonder er iets aan te mankeren? Precies: zenuwen! Met een beetje pech heb je echter van beide soorten betekenissen last. Daar kan ik wel over mee praten maar laat ik het positief houden vandaag.

Zenuwpees of Zen

Hoe je zenuwen kan trainen is  ook een blogje waard. Daar zal ik me de komende tijd op bezinnen.  Misschien kunt u mij als lezers inspireren of heeft u een leuke anekdote met betrekking tot dit gevoelige onderwerp. Want als het goed is, zijn ze dat. Eh, die zenuwen dus… Voor ik nu weer begin over de dubbele betekenis van gevoelig, brei ik er een eind aan. Niet letterlijk want ik brei niet. Sorry, ik draaf echt door. Komt vast door Sophi. Die kan ook niet meer stoppen en door haar…eh mijn enthousiasme heb ik nu een spier verrekt…au! Tja, dat brengt me terug bij het hoofdthema van vandaag.

 

 

 

, 6 oktober 2020. 9 reacties op Sophi draaft door. Category: blogs. Tagged: .

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

9 reacties

 1. Danielle Hoogendijk schreef:

  Succes met de Wii en de balance

 2. Mariska schreef:

  Haha….heerlijk blogje!

 3. Anuscka schreef:

  Wat heerlijk, dat een oud spelletje, een computer en een nieuw ‘board’ je zo ‘aan het werk’ kunnen zetten. En ook ik geloof erin dat balans in het lichaam óók balans in de geest tot gevolg kan hebben. Dus oefen vooral lekker door… Een blogje over zenuwen trainen? Dat zal er bij mij ook nog komen, deze winter. Voor jou alvast een tipje van de sluier hier: ik heb problemen met beknelde zenuwen (door té gespannen spieren) in mijn nek/schouders, waardoor ik vaak tintelende handen en armen heb. Iemand ‘van buitenaf’ dit probleem laten oplossen leek me alleen symptoombestrijding, in plaats van de oorzaak aanpakken. Ik ben me dus wat gaan verdiepen in het menselijk lichaam, de spieren en de zenuwen, en heb op het web oefeningen gevonden waarvan ik voel dat ze goed zijn om ontspanning te brengen. Bovendien doe ik sinds kort aan ‘MediYoga’, en de oefeningen die ik hierbij leer brengen mijn over-gespannen spieren en daardoor beknelde zenuwen nog beter tot rust. Laatst was ik voor het eerst sinds maart een dag pijn- en tintelvrij! ‘Mijn’ zenuwen-training lijkt dus te werken… 🙂

 4. Arieth schreef:

  O, nou. Ja, ik denk dat ik ook een Wii wil.

  Die zenuwen, ga je daar over schrijven. Ik ben er nu al benieuwd naar.

 5. Leuke blog! Ik heb vandaag ook nog geWIId! 8 racejes met Mario Kart en ik was Bowser Jr… Er ligt naast de bank ook nog een balanceboard, maar weet niet welk spel erbij hoort en of die het nog doet, miss eens uitzoeken in de herfstvakantie…
  Benieuwd naar de blog over zenuwen!

 6. Heleen schreef:

  Goed idee, de Wii. Ik had er ook ooit een, maar gebruikte hem niet veel. Terwijl de spelletjes toch wel leuk waren. Het is makkelijker om mijn mobiel te pakken voor een spelletje. Maar voor jou is dit wel handig.

 7. Anne Stekhoven schreef:

  Lieve allemaal, Bedankt voor jullie leuke reacties. Ik ben een beetje te weinig hier want ik knutsel me helemaal suf momenteel 🙂 Over zenuwen heb ik nog niks geschreven. Komt nog. Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *