Deco-stuff

Tafel in herfstsfeer

Er zijn heel wat reizen geannuleerd de afgelopen maanden. Het Stay at Home werd serieus genomen. Maar de zomer bracht wat lucht en een reisje naar de buren zat er voor velen wel in.  Met ‘buren’ bedoel ik dan buurlanden als Frankrijk of Duitsland. En voor ons natuurlijk Nederland. Voor Nederlanders die hier vaker vertoeven zijn een aantal zaken helder. De porties eten zijn hier groot en de Duitsers houden van decoreren. De snuisterijen zijn overvloedig vertegenwoordigd en reiken tot in de toiletten.

Het is niet zo dat Nederlanders niet van decoreren houden maar het is in Duitsland net als met die porties eten. Het mag beste een beetje meer zijn. Zo hebben bij ons in de wijk zo’n beetje alle voordeuren een krans, al dan niet voorzien met een ‘Herzlich Wilkommen’. En in de winkels zie je overal slingers en keramische beeldjes die ieder seizoen een ander gezichtje hebben. In het voorjaar zijn het bloemenmandjes, in de herfst is de paddenstoel populair en in de winter de kerstman.

Ik pas me aan

Mijn droogbloemen verwerkte ik in deze krans

Mijn eerste poging om mee te doen met deze gewoonte ziet u op de bovenste foto uit 2018. We hadden –op ons verzoek- van de meeste vrienden kaarsen gekregen voor ons trouwen. Kaarsen in een groepje neerzetten is leuk maar er iets omheen creëren is leuker. Ik vroeg aan mijn man of hij schelpenzand had. Normaal moet ik -wanneer ik iets vraag- even wachten maar nu dook hij acuut de voorraadkast in en  toverde van alles tevoorschijn; schelpenzand, dennenappels, schelpen, potpourri en meer van het soort. Dingen die ik niet had verwacht in een mannenhuishouden tot ik bedacht dat mijn man Duits is.

Naast dat mijn man van deco-dingen houdt, is hij ook dol op Schnäpchen (koopjes) en daarom verbaasde het me niet om –bijna- overal de aanbieding sticker op te zien. Omdat ik de voorraadkast meer praktisch wilde gebruiken verhuisde ik de spullen naar zolder. Daar staan ze in een doos met de passende titel: deco-stuff. Maar of die verhuizing nu zo’n goed idee van mij was? Het omlaag halen van schalen met schelpen langs de steile trap blijkt namelijk zo makkelijk niet. Al biedt dit natuurlijk wel een mooie balanstraining.

Bereikbaar

Gelukkig zijn er ook dingen in beter bereik. De bloemen die ik had gedroogd hingen in de kelder, waar we een vaste trap hebben. Ik zocht alleen nog naar iets waarin ik de rozen en het gipskruid in kon verwerken. Nu hoef je in Duitsland dus niet lang te wachten om weer op een idee te worden gebracht. Toen bij een bekende supermarktketen de herfstkransen arriveerden, koos ik er 1 uit die frutsels van hout erop had. De nep dingen plukte ik ervan af en daarna kon ik me heerlijk uitleven met spontane droogsels uit de tuin en genoemde roosjes.

Schelpentaart

Eenmaal op dreef besloot ik ook iets met schelpen te maken. Er was namelijk nog een mooie kaars die riep om een bijpassende kandelaar. En zo ontstond mijn ‘schelpentaart’. Daarop heb ik bloemen en grassen geplakt, die nog door mijn moeder zijn gedroogd. De schelpen zijn grotendeels afkomstig van de Nederlandse kusten; Scheveningen en Schiermonnikoog. Al met al een taart vol met herinner-dingen. Het zogenaamd; een-plekje-geven krijgt hier een letterlijke betekenis.

En hoe houdt u zich bezig op herfstige dagen?

 

 

Over het versier virus schreef ik ook: https://annderverhaal.nl/2019/12/21/virus/

 

, 30 september 2020. 13 reacties op Deco-stuff. Category: blogs.

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

13 reacties

 1. Danielle Hoogendijk schreef:

  Wat leuk !!

 2. Maria schreef:

  Wat leuk om zo bezig te zijn! Ik ben niet zo creatief, maar ben aan het puzzelen nu. En vandaag wandelde ik 15 km met een vriendin. Wat was het mooi en ook zonnig maar niet meer te warm.

 3. Aritha schreef:

  Ik ben niet zo handig wat decoreren betreft. Dus ik hou het bij een mandje met bosdingen. Dennenappels enzo. Misschien ben ik toch wel handig. Vroeger maakte ik leuke slingers van dennenappels. En van die spinnenwebben van wol met een kastanje in het midden. Dat zou ik wel samen met jou willen doen 🙂

  Linkje naar knutselideetjes: https://www.zelfmaak-ideetjes.nl/decoratie/decoratie-dennenappels-creeer-warme-herfstuitstraling-decoreren-natuurproducten/103420/

 4. Anuscka schreef:

  Wat leuk, zo’n herinner-dingen-taart als kandelaar! En die krans… prachtig! Ik vind het heerlijk om creatief te knutselen, maar houd vervolgens dan weer niet van al die knutselfrutsels in, om en aan het huis… Een mooie gedroogde tak in een mooie vaas is voor mij genoeg om de herfst in huis te halen en verder kijk – en ben – ik lekker buiten 😉 Bij anderen vind ik dit soort versieringen echter altijd heel gezellig. Zal wel komen omdat we nu gewoon weinig plaats voor dit soort dingen in huis hebben…

 5. Hans schreef:

  Ik, man zijnde, maak het me ook gezellig nu de avonden aanmerkelijk langer zijn geworden. Kleed m’n woonkamer ook graag aan met leuke snufjes: mijn laatste aanwinst is een NIXIE-buizen-klok ( https://youtu.be/vHSv5txrMIU ), gekregen van een nichtje. Geniet ik voorlopig iedere dag/avond van. Ook een waxine-lichtje doet bijdragen aan de sfeer alhier. 🙂

 6. Loes schreef:

  Leuke dingen heb je gemaakt, je bent wel creatief hoor!
  Ik hou meer van bakken, handwerken en zo, soms zijn we bezig met de vrouwenclub en samen iets doen is zeker ook gezellig.

 7. Heleen schreef:

  Ik heb een dienblad met nep boomstammetjes en pompoenen en een paddenstoel op tafel. Uit Duitsland! Gekocht vorig jaar in de zomervakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *