Kamperen op het water

Hoorn

Gisteren zijn we teruggekeerd van onze zeilvakantie op het Ijselmeer. Het was in één woord: geweldig! We hebben een gezellige tijd gehad met de schipper en de rest van de crew. Het weer was goed, met genoeg wind in de zeilen. En we genoten van een fijne afwisseling qua programma en locaties. Erg leuk om het landschap vanaf het water voorbij te zien glijden. De wolken in de blauwe lucht en de zon, die glinsterde op de golven. Ik waande me in een levend schilderij.

Smut

Thema van de week

Het eten wat ik voor de eerste avond had meegenomen werd gewaardeerd en bleek genoeg voor twee keer. Ook het roerei met ui en spek ging er de volgende morgen goed in. En zo rolde ik in mijn rol van Smut. Dat is de Duitse term voor de kok op het schip. Na een tweede etentje buiten de boot, dat niet beviel, besloten we unaniem dat ik voor de rest van de reis zou koken. Er was idioot veel ingekocht en dat bood mij gelegenheid tot variëren. Dat was wel variëren op een thema want qua groentes waren er alleen uien, sla, tomaten en paprika’s. Ik heb in de afgelopen week net zoveel complimenten gekregen als anders in een heel jaar!

Regenboog bij Stavoren

In de haven van Stavoren hadden we een spannende beleving. Het begon met een fluitende wind die de vaantjes aan de boten deed wapperen. Al snel kwamen daar zeer donkere luchten bij en voor we het wisten viel de regen met bakken uit de lucht en donderde het vervaarlijk. De lichtflitsen zorgden ervoor dat je af en toe de andere schepen zag liggen. Wat waren we blij om veilig aangemeerd te zijn. Dit zou je toch maar onderweg overvallen! In bed kon ik lang de slaap niet vatten vanwege het; bonk-klots-bonk tegen de romp van de boot. De dag erna zagen we,  na een andere bui, een prachtige regenboog. Hij was nog dubbel ook.

Kamperen

Wat betreft het leven op en boot kwam de vergelijking met kamperen in me op. Je moet je watertank bijvullen en die werkt met een pompsysteem, net als in een caravan. Douchen doe je in de haven, waar er toiletruimtes zijn. Je betaalt per overnachting. Een koelkast hadden wij wel omdat het een jacht was van 12 meter maar de stroom gaat er dan tijdens het zeilen natuurlijk van af. Die heb je alleen in de haven, waar je de stroomkabel weer kan aansluiten. De matrassen waren waardeloos. Omdat de boel zo doorzakte, dat wij onaangenaam naar elkaar toe rolden, ben ik maar andersom gaan liggen. Dat wil zeggen met mijn hoofd bij het voeteneind van mijn man. Hij lag weer met zijn neus bij mijn pootjes. Gelukkig hebben wij geen van beide stinkvoeten. Zo heb ik toch goed geslapen.

Atalanta bij het water

Vanaf de boot heb je een bijzonder nauwe verbinding met de natuur maar een vlinder had ik toch niet verwacht midden op het Ijselmeer. En zeker niet één die ons een tocht van vele uren volgt. En toch was dat precies wat er gebeurde toen we naar Hoorn voeren.  Het was een Atalanta en hij duikelde in zijn vlucht steeds weer binnen ons blikveld op. Hij volgde onze boot tot hij het in de haven kennelijk welletjes vond. Ik heb geen foto als bewijs want het plaatje is van Pixabay maar ik heb wel getuigen, die deze bijzondere ervaring kunnen bevestigen.

Verder zag je natuurlijk ook dieren, die je wel kunt verwachten bij een tocht als deze. Ik plaats even een paar foto’s bij elkaar.

 

 

Tot slot plaats ik nog een foto van een blije mij want dat je kan zwemmen vanaf de boot mag niet onvermeld blijven. Bij deze jacht kon de achterkant omlaag geklapt – en een trapje eraan bevestigd worden. Zo kon ook ik te water. En gezien de temperaturen was dat heerlijk.

Zwemmen vanaf de boot

Dag Ijselmaar, tot een volgende keer!

 

 

, 22 augustus 2020. 25 reacties op Kamperen op het water. Category: blogs, Geen categorie. Tagged: .

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

25 reacties

 1. Maria schreef:

  Fijn dat je het zo leuk hebt gehad Anne! Omdat ik ook graag improviseer met wat er aanwezig is ben ik wel benieuwd wat je allemaal gekookt hebt met deze groentes.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dankjewel Maria! We hebben twee keer pasta gegeten en een keer tomatensoep uit blik. Voor zowel de sauzen als de soep is de combinatie paprika en ui perfect. De variatie zat dan in de toegevoegde extra’s zoals pesto en zure room ed. In salades kon beide ook rauw verwerkt. Daarin varieerde ik dan weer met de dressing. Zo heb ik bijv een keer knoflooksaus gebruikt in de salade. Normaal zou ik dat niet gebruiken maar ik heb gekookt met wat er was en het was best oké. Bij gebrek aan verse knoflook, waar natuurlijk niets tegenop kan 🙂

 2. Josien van der Aa schreef:

  Dat klinkt heel goed allemaal! Ik ben blij dat jullie zo’n fijne vakantie hebben gehad! Sportief hoor! Ze hebben vast heerlijk gegeten, met jou als kok.

 3. Heerlijk zo’n vakantie! Wij zijn één dagje op de boot (en in het water) geweest en dat was ook genieten!

 4. Rob Alberts schreef:

  Mooi blog!

  Fijn dat het zo’n geslaagde trip is geweest.

  Vrolijke groet,

 5. Anuscka schreef:

  Wat fijn om je zo te zien, en ‘horen’ genieten! En dat er zo veel waardering voor je kookkunsten was. En zelfs nog een creatieve oplossing gevonden voor het waardeloze-bed-probleem, geniaal 🙂 Dat herinnert me aan mijn jeugd, toen ik net een grotemensenbed had. Regelmatig kwam een nichtje logeren, en mijn moeder maakte mijn (eenpersoons) bed dan zo op dat ik met mijn hoofd aan het ene eind lag en mijn nichtje met haar hoofd aan de andere kant. Zo kun je goed samen slapen zonder elkaar echt te storen 🙂

 6. Hans schreef:

  Ik herken direct de karakteristieke toren van Hoorn. De Hoofdtoren. Het gezin waarin ik opgroeide is vaak uit logeren geweest bij mijn lieve oma aldaar. Altijd feest zo’n logeerpartij.
  Een leuk verhaal zet je hier weg, geschreven na een overtuigend overgebrachte vakantie-ervaring! Respect, enthousiasme en vreugde lees ik hier. Ben blij voor je…. kan je er weer even tegenaan!
  Groetjes van Hans. 🙂

 7. Elya schreef:

  Heerlijk dat je zo genoten hebt!! Ook prachtige foto’s bij je blog! Liefs van mij!!

 8. Rita Klapwijk schreef:

  Klinkt alsof je echt een heerlijke vakantie hebt gehad, Anne.
  Geniet nog maar lekker na met de foto’s en de herinneringen die je hebt.
  Dank je wel, dat ik op deze wijze een beetje mee mag genieten.

 9. Danielle Hoogendijk schreef:

  Wat heb je genoten zo te lezen, prachtige foto’s, werd er blij van.
  Wat ben je toch een mooi mens.

 10. Margriet schreef:

  Wat een mooi verhaal! Heerlijk enthousiast 🙂
  Inderdaad heb je mooie foto’s erbij gezet. De “blije mij” en de zwaluw vind ik vooral leuk!

 11. Rodie schreef:

  Wat heerlijk zo’n vakantie op het water! Ik ging vroeger altijd graag mee varen met een vriendin van wie de ouders een boot hadden en heb mijn man ontmoet bij een zeilkamp, maar dat is alweer heel wat jaren geleden. Zou eigenlijk leuk zijn weer eens te doen… Ik hoop dat je de ontspanning van het water nog lekker lang kan vasthouden!

 12. Heleen schreef:

  Leuk om te lezen! Je was ook weer even terug in je ‘eigen’ land begrijp ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *