Nazaat

De wereld staat behoorlijk op zijn kop maar de natuur trekt zich er weinig van aan. De vogels hebben hun nest gemaakt en alles groeit en bloeit. Ik ben maar wat blij dat de pandemie ons niet midden in de winter heeft getroffen want wat een troost gaat er uit van dit seizoen!

De tuin is hier een gemeenschappelijk project. We hebben samen heel wat zomerbollen gepoot en veel gezaaid.Toch maak ik me wel zorgen om deze pracht want het heeft veel te weinig geregend de laatste tijd. Ik doe nog net geen regendans maar mijn gebed stijgt wel ten hemel. ‘Heer geef regen’. Regen staat gelijk aan zegen.

Verpotten

Terwijl ik me het liefst volledig op de tuin zou willen richten, vragen de planten binnen ook om aandacht. Een flink aantal knapt bijna uit de pot. Ook zijn er diverse planten-baby’s die toe zijn aan een eigen behuizing. Daar moet ik adoptieouders voor gaan zoeken want we kunnen ze niet allemaal houden. En dus sla ik aan het verpotten aan de tuintafel.

Met mijn handen in de aarde en de zon op mijn rug voel ik me goed. Dan denk ik niet aan rare voeten of andere problemen. Met de handen in de aarde voel ik me mens. Ik weet me verbonden met hen die hier ook zo van houden. Dat zijn er gelukkig veel. En ik weet me verbonden met hen die mij zijn voorgegaan.

Buste van Adriaan Stekhoven

Familiegeschiedenis

Via mijn broer stuit ik op de geschiedenis van mijn voorvader Adriaan Stekhoven, die via bijzondere wegen in Wenen belandde in het jaar 1753. Hier mocht de bloemist de tuinen van het beroemde Schönbrunn aanleggen, hetgeen hem nog een straatnaam opleverde ook: * https://www.geschichtewiki.wien.gv.at/Steckhovengasse

Een ander leuk verhaal is dat hij een palm, die stadhouder Willem 111 in 1684 had verworven, in 1739 kocht uit diens nalatenschap en hem tot bloei wist te brengen. En dat niet alleen, hij kreeg nog vruchten ook.

De natuur blijft generaties lang een inspiratiebron. Bijvoorbeeld voor mijn opa, die bioloog was. En voor mijn vader, die als biochemicus veel werk heeft verzet. En van wie hier veel gedichten met de natuur als thema te vinden zijn – zie: gedichten van pa.

Natuurplaatjes

Wie mij ook op facebook volgt, weet dat ik vooral foto’s van de natuur post. Je hoeft daarvoor niet uit een familie van kwekers te stammen maar het is wel een leuk gegeven. Zeker wanneer ik dan een oude Aloë Vera tot bloei weet te brengen. Nu ja, ik doe eigenlijk niks hoor want het zit in de plant zelf. En die is hier zo gelukkig dat hij dus al voor de tweede keer dat ik

Ik bloei al voor de tweede keer

hier woon, een bloem vormt. Toch voelt die bloem voor mij bijna als een ‘dankjewel’ van de plant.

Wanneer de buste van Adriaan hier in huis in plaats van Wenen staan, dan kan ik me voorstellen dat zich op het vaste gelaat een glimlach vormt. Een glimlach om deze nazaat, die net zo van de natuur weet te genieten als hij.

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde blog:

https://annderverhaal.nl/2019/02/05/groene-kinderen/

, 11 mei 2020. 19 reacties op Nazaat. Category: blogs. Tagged: .

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

19 reacties

 1. Anne Stekhoven schreef:

  Toevoeging bij het linkje: De achternaam is opgesmukt met een c. voor de k. Iets dat mij in Duitsland ook wel eens gebeurt.
  In Schönbrunn heeft keizerin Sissi gewandeld. De zoete verfilming van haar leven was voor mij als jongedame ieder jaar weer genieten. Die jurken!
  Hier vind je info over het slot en de tuin https://nl.wikipedia.org/wiki/Schloss_Sch%C3%B6nbrunn

 2. Aritha schreef:

  Echt leuk 🙂 Ik heb geen tuinvaders in mijn voorgeslacht. Wel kasteelheren.

 3. Cas schreef:

  Als ik de naam Sissi ziet, moet ik meteen denken aan Romy Schneider. Prachtige dame, goede actrice. Wat heeft die vrouw veel meegemaakt. Ze had een zoontje die ook David heette, net als onze zoon. Die knul is vreselijk aan zijn einde gekomen.
  Jij hebt echt groene vingers Anne. Jij maakt van een stekje weer een plant. Vandaar ook je naam STEKhoven denk ik.
  Mijn naam wordt in Duitsland ook vaak anders geschreven, Böhmer in plaats van Beumer. Mag van mij hoor. Zolang ze het maar goed uitspreken.
  We zijn één keer in Wenen geweest. In één woord een prachtstad. Je raakt er nooit uitgekeken.

  Wat schrijf je weer geweldig zeg. Je hebt de gave om iemand mee te nemen terwijl hij/zij leest. Bedankt weer voor dit moois.

  • Cas schreef:

   Het is toch al 12,30uur? Ik zie echt 11,30uur staan boven mijn brief

  • Anne Stekhoven schreef:

   Bedankt voor je reactie en compliment Cas. Ik was als meisje echt een fan van Romy Schneider. Zo knap en goed in haar vak. En ik herinner me haar tragisch lot. Niet een erg gelukkige dame en dan ook nog zo je kind verliezen…
   Ik ben nog nooit in Wenen geweest. Maar het lijkt me geweldig.
   Jullie hebben deze contreien aardig bereisd begrijp ik. Ook Duitsland, waar ze je naam spontaan veranderen. De uitspraak blijft inderdaad gelijk door die Umlaut. Ik zou graag wat beter Duits schrijven maar ik oefen te weinig. Te druk met huis en tuin…haha!
   Ik denk dat mijn website nog op wintertijd staat ingesteld.

 4. Maria schreef:

  Fijn dat he zoveel troost en plezier vind in de natuur Anne. Ook ik ben blij dat de corona tijd niet in de winter is. Dichtbij is gelukkig nog zoveel moois te zien he?
  Ik verpotte en stekte deze week 2 planten die ik als 15 jarig meisje als stekje kreeg van een buurvrouw.

 5. Danielle Hoogendijk schreef:

  Wat super leuk om dit uit je geschiedenis te weten
  Geniet van je planten en tuin, mooi dat jullie daar samen zoveel plezier an beleven.
  Ik zou m’n planten niet willen missen, heerlijk al dat groen om me heen.

 6. Anuscka schreef:

  Wat een bijzonder verhaal! Je liefde voor ‘groen’ zit niet alleen in je vingers, maar ook in je naam, en je genen dus. Mooi!

 7. Stekhoven… ja, ik vind het bijzonder. Ik post ook graag (op Instagram dan) over mijn tuin en planten, zo leuk dat dat allemaal kan tegenwoordig, elkaar inspireren!

 8. Heleen schreef:

  Tuinieren is een soort antidepressiva zei ik ooit :). Ik voel me echt beter als ik met plantjes bezig ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *