Thuiskomst

Een gedicht van mijn vader ter herinnering aan zijn trouwdag met mijn moeder op 7 maart. Hij schreef het na haar overlijden in 2005, 43 jaar huwelijk gedenkend. Ik plaats het nu in herinnering aan hen beiden. De foto van de foto toont een toekomstvisioen want ik ben ook in beeld.

Mijn liefste toch, waar zijde ge,

waar blijfde ge,

waar hangt ge thans weer uit?

Ik wacht op U, ik zucht om U,

Gij was mijn lieve bruid.

 

De zon komt op en zijgt weer neer,

de maan komt op en telkens weer

denk ik: waar toeft zij toch: op reis?

Is zij gestrand in niemandsland,

of heeft zij thans haar peis?

 

D’onwetendheid te ener zij

en doodse stilt’ aan d’andre.,

zij woelen d’onrust op in mij.

Dat wil maar niet verand’ren.

 

De tijd marcheert aan mij voorbij

als een colonne rij na rij.

De holle dreun passeert aan mij.

Dan keert de stilte terug in mij.

 

De krekels tjirpen in het veld

omdat voor hen hetzelfde geldt:

‘Waar zit Gij toch mijn zoete lief,

mijn steelse bruid, mijn hartedief?’ *

 

*Noot van pa: Eerste indringende ervaring met krekelzang was in de omgeving van Montpelier tijdens onze huwelijksreis in juli 1962. Het tjirpen duurde tot in het holst van de nacht. Zij werden het nachtleven tussen de vijgebladeren (zie Genesis 3:7)  niet moe, behalve die ene. Hij viel brooddronken door het open dakraam van de bus (Les Couriers Du Midi) waarin wij zaten, naar binnen: deze kennelijk vermoeide cri-cri.

, 8 maart 2020. 13 reacties op Thuiskomst. Category: gedichten van Pa.

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

13 reacties

 1. Anne Stekhoven schreef:

  Ik vind de titel ook zo mooi. Beiden zijn immers nu Thuis, bij de Vader.

 2. Danielle Hoogendijk schreef:

  Wat een bijzondere herinnering, kostbaar.
  Sterkte meis.

 3. Cas schreef:

  Ik voel als het ware het verdriet van je vader. Bij het lezen moest ik echt even slikken Anne.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dat snap ik Cas. Ik had hetzelfde toen ik het voorlas aan Norbert. Ik zocht iets passends voor hun trouwdag en kwam deze tegen. Ik heb een map vol gedichten van pa en ken ze niet allemaal of ben weer wat vergeten. Ik probeer op de voor hen belangrijke data wat te plaatsen hier. Dat wil zeggen; geboorte- en sterfdag en de trouwdag dus. Of soms iets bij het seizoen want pa schreef graag over de natuur. Hij vond het heel leuk dat ik ook ben gaan dichten. Ik probeer het de laatste tijd wat te oefenen, zoals je hebt gemerkt.

 4. Monique schreef:

  Ontroerend hoe je vader je moeder miste en dat verwoordde in dit gedicht.

 5. Hans schreef:

  Vader’s gemis van je ma vond troost door zijn geloof.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Inderdaad Hans. Er zijn meerdere gedichten in pa’s rubriek die daarvan getuigen. Hij vond het leuk dat ik ze hier een plekje gaf en op jacht ging naar een passend plaatje. Deze keer was het niet zo moeilijk.

 6. Yvonne schreef:

  Mooi en kostbaar!

 7. Anuscka schreef:

  Wat ontroerend… en ook de foto met jou erbij in beeld. Wat fijn dat je deze gedichten nog hebt. En alhoewel ik uiterlijk gelijkenis zie met je moeder, heb jij het dichten zeker van hem geërfd! ♥️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *