Het virus en de vluchteling

Vorige week was het dan zover. Na alle alarmerende berichten over het nieuwe virus komt het ineens dichtbij. Een echtpaar in Heinsberg is ziek, waarvan de man ernstig. Ze hebben net carnaval gevierd dus ‘hopsa heisa, grijp maar om je heen’. Maar liefst 300 mensen krijgen een huis-quarantaine opgelegd in de hoop de besmettingsketting te doorbreken. Duitsland neemt Corona serieus.

Op facebook lees ik ondertussen ook veel relativerende berichten. Corona wordt met een gewone griep vergeleken. Ik weet niet meer wat ik moet geloven en vraag mijn ‘huisarts’ om raad. Ik bedoel de arts met wie ik het huis deel. Volgens mijn man moeten we toch voorzichtig zijn. Er is niet genoeg over het virus bekend om het te negeren. En dus was ik wat vaker mijn handen en schud ik deze bij anderen niet meer. Daar word ik niet raar op aan gekeken. Iedereen is in status Allert. Gezelliger wordt het er niet op maar je hebt wel altijd een gespreksonderwerp.

Hamsteren

In de winkels struikel ik na de eerste melding van zieken hier op een vreemd soort hamstergedrag. Een dame heeft haar kar zo vol geladen dat ze nog amper over de inhoud heen kan kijken.De inhoud van mijn wagentje steekt er karig bij af. Ondertussen hoop ik zeer niet achter dit vervoer van goederen in de rij te belanden. Wanneer ik echter de kassa nader komt de melding per intercom dat kassa 1 gaat sluiten. Dit betekent wat ik vreesde. ‘Nee hé’, denk ik nog terwijl ik met een zwiep mijn wagen toch naar kassa 1 laat rijden. Met een smekende blik en ruime gebaren maak ik mijn probleem duidelijk. Ik word begrepen en mag nog door.

De kassière vertelt dat het wel kerst lijkt sinds Corona in het land is. Ik zeg relativerend dat als we in quarantaine moeten ‘ze’ ons  toch niet zullen laten verhongeren. Wie die ‘ze’ zijn weet ik zelf ook niet. Verwacht ik nu een soort boodschappenservice van de overheid? Op de radio hoor ik later dat het de bedoeling is dat mensen uit eigen kring de boodschappen voor je halen. En daarbij is een goede buur beter dan een verre vriend. We hebben amper contact met de buren maar zitten wel bij een kerk, ook goed.

Goede buur?

Ondertussen is er ook ander nieuws. Heftige scenes van vluchtelingen die met traangas worden bestookt bij de Griekse grens. Sommigen worden zelfs dat ingejaagd waaraan ze juist zijn ontsnapt: de dood. Mijn brein maakt een sprong naar het virus, dat men ook buiten de deur wil houden. De angst regeert. Maar het gaat hier niet om een onzichtbaar virus. Het gaat om mensen! Mensen die op het verkeerde been zijn gezet en nu met het goede naar binnen willen.

Mijn brein associeert verder. Buren moeten voor elkaar zorgen maar hoe zit het met buurlanden? Hebben wij Griekenland niet gigantisch in de steek gelaten als Europa? Het is niet dat er niks is gebeurd maar het is wel duidelijk dat er niet genoeg is gebeurd. Vooral het stuklopen van de zogenaamde plannen van * relocatie in 2017 is voor Griekenland een ramp. Hierdoor kwamen er mensen bij maar gingen er nauwelijks nog mensen weer verder. Natuurlijk valt er nog veel meer over te zeggen. Daar is een blog niet afdoende voor. En ik ben ook geen deskundige. Maar het idee van onvoldoende burenhulp moge duidelijk zijn.

Vluchten is pas gevaarlijk

Daar zijn niet alleen de vluchtelingen nu de dupe van maar ook de inwoners van Lesbos. Het eiland is niet alleen in de steek gelaten door de Europese Unie. Ook het eigen vaste land liet hen voor de ellende opdraaien. En Lesbos kan deze mensenstroom niet aan. Het is in feite al jaren overbelast. Dan hebben we maar een vuurtje nodig om een uitbarsting te veroorzaken: Erdogan vlam in de pan!

We zijn heel bang voor het sterven aan een onbekend virus maar al jaren betalen mensen het vluchten met hun eigen leven. De getallen per jaar zijn om van te duizelen. Vluchten, dat is pas gevaarlijk! Daar is nog nooit zoveel ophef of paniek over geweest als over iets dat onszelf zou kunnen treffen…

Hoe dan ook betalen altijd de zwakken de prijs. Of het nu om een virus gaat of om een vluchteling. Er is niets nieuws onder de zon.

 

* herverdeling. Met name Oost-Europa weigerde mee te werken

 

, 5 maart 2020. 18 reacties op Het virus en de vluchteling. Category: blogs.

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

18 reacties

 1. Natasja schreef:

  Goed blog met genoeg stof tot nadenken. Ook ik ben met deze thema’s bezig op de manier dat jij dat bent en inderdaad, angst regeert. Ik voel me met name naar de vluchtelingen machteloos, het corona is ook in mijn dorp gevonden en daar ben ik luchtig over en probeer het naar de mensen om mij heen te normaliseren. Nee, makkelijk zijn die wereldproblemen niet.

 2. Maria schreef:

  Raak blog. De media weet in elk geval de aandacht slim af te leiden van de echte werelddrama’s. Heer ontferm U!

 3. Hans schreef:

  Misschien een ‘dooddoener’?…. Wereldproblematieken zijn er altijd geweest. Nu, met de huidige intense communicatiemiddelen worden deze onder onze neus gewreven met een dusdanige frequentie waardoor het lijkt dat deze aan onze voordeur niet ongemerkt voorbij zullen gaan. De wereld lijkt een tranendal, ook daar waar de rampspoed (nog) niet vat heeft op de bevolking…. Dáár zorgen de media dan weer voor. Het goede gemoed wordt onderuit gehaald door negatieve berichtgevingen. “Om hopeloos van te worden.”
  Dáárom: ik steek mijn kop wat in ’t zand, probeer te genieten en tevens links en rechts een handje toe te steken. Kijk, als ik depressief word van de nieuwsberichten, omdat ik er machteloos tegenover sta, ben ook ik ‘hulpvragende’. De media hebben m.i. een infiltrerende en zware inpact op het individu. ‘IT SUCKS’. Dat is onder andere waarom ik mijn TV jaaaren gelee de deur uit heb gedaan. Men heeft het wel over milieuverontreiniging; ik heb het hier over gemoedsverontreiniging….. een verregaande ondergraving van onze huidige conjunctuur gelijk een VIRUS doet!

  • Hans schreef:

   *conjuctuur: lees ook als infrastructuur/samenleving.

  • Danielle Hoogendijk schreef:

   Ik kan me goed vinden in deze reactie. Hier staat nog wel een tv maar ben zeer selectief. Onze focus moet alleen op Hem gericht zijn, Hij zal ons dan wijzen waar wij een handje mogen uitsteken.
   Deze boze is een paniekzaaier en ik volg de Vredevorst.
   Het is belangrijk om heel bewust te kiezen en Hem om raad, wijsheid en inzicht te vragen.
   Ben ik naïef ?
   Ik denk dat ik realistisch ben, media staat bol van halve waarheden en mijns inziens is een halve waarheid nog steeds een hele leugen.

   • Anne Stekhoven schreef:

    Goed dat je kritisch ben ten aanzien van de media Danielle. Mooi wat je zegt over de Vredevorst. We mogen ons door Hem laten leiden, dwars door de bange tijden.

   • Hans schreef:

    Dank je wel Danielle (en Anne) voor de reacties!
    Ik hoop geen paniekzaaier te zijn als een TV, immers dit is ook een medium, het Internet, en evenzo is onrust maken ook hier mogelijk.
    Ik heb het helemaal gehad hoe mensen gemangeld worden door media, dus óók Internet. Het lijkt of we niet zonder kunnen.
    Ja, halve waarheden zijn hele leugens, het afleiden van prioriteiten, het laten ondersneeuwen…. hoog en laag maken zich schuldig hieraan. Ik nu ook, want ik ken de situatie van de lezer hier niet! 🙁
    Enfin, ik ga niet uitwijden hier; daar gebruik ik mijn blog voor.
    Fijn hier wat mensen met eensgezinde (lijkt) opvattingen te treffen. 🙂

  • Anne Stekhoven schreef:

   Je hebt helemaal gelijk Hans. Vandaar ook mijn slotzin. Media kan een zegen zijn qua voorlichting maar het lijkt vaker een vloek want er wordt doorgeslagen in het negatieve. Daarom kijk ik al jaren niet meer naar het Journaal. Maar manlief en ik luisteren wel radio en dan krijg je genoeg te horen dezer dagen. Bovendien; wanneer er desinfectiepompjes bij de Lidl staan, kan je er ook niet meer omheen! Nu kwamen de berichten samen en mijn brein sloeg aan het associëren. Het resultaat is deze blog.

  • Anuscka schreef:

   Raak omschreven Hans, ik ben het helemaal met je eens. Hier ook al jaren geen tv meer, geen kranten meer, waar we ons ‘nieuws’ halen bepalen we zelf en verder laten we ons niet gek maken. Wat je zegt: kop in het zand, genieten van het hier en het nu, en op een schaal waar je nog invloed hebt goed doen.

  • Marja schreef:

   Grappig om deze nu pas te lezen, nu Corona ons leven heeft veranderd…

 4. Anuscka schreef:

  Dus bij jou ook al hamsterwoede? Het is erg hoeveel ophef er wordt gemaakt over een virus, en dat vluchtelingen met opzet de dood worden ingejaagd. Triest. Twee lastige onderwerpen breng je hier samen Anne. Omdat ik geen invloed heb op ‘de toestand in de wereld’ steek ik daar net als Hans spreekwoordelijk mijn kop voor het het zand. Ik kan er heel verdrietig om worden, maar daar heeft niemand wat aan. Dus doe ik, net als Hans: probeer ik te genieten van elke dag, van hier en van nu, en op een verantwoorde manier bezig te zijn met waar ik wél invloed op heb. Aan het verspreiden van welk virus dan ook doe ik ook al jaren niet meer mee: ik maak geen (grote) reizen meer. En dat zouden meer mensen moeten doen… 😉 Ik wens je alvast een fijn weekeinde Anne!

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dank voor je reacties Anuscka. Wat betreft planeet-bewust leven steken jij en je partner bepaald niet de kop in het zand. Er zijn klaarblijkelijk meer manieren bewust te leven dan je van alles -wat er speelt- bewust te zijn en dat biedt perspectief. Want alles weten is voor een mens toch niet te doen. Mijn voetafdruk qua reizen is erg bescheiden. Eerlijk gezegd zou ik best graag iets meer van de wereld zien. Maar heel ver hoeft van mij niet omdat Europa voor mij genoeg te ontdekken heeft. En lang reizen ook fysiek zwaar is. Ik wens jullie ook fijn weekend in het gele huis.

 5. Anne Vellinga schreef:

  Mooi blog waarin individu en wereld goed samenkomen.
  Aan alles is af te lezen dat jij open staat voor beide. Dat inspireert.
  Ook de televisie heeft veel inspirerende programma’s, op zondagochtend bijvoorbeeld, maar ook Mondo is de moeite waard, zoals bijvoorbeeld het gesprek met jazztrompettist Wynston Marsalis, ik had nog nooit van hem gehoord en kreeg een stoot liefde, inzicht en energie van hem. Maar ook eenvoudige programma’s als ‘Paleis voor een Prikkie’ brengen dat teweeg en inspireren hoe je concreet iemand kunt helpen. Vanuit die visie kijk ik ook naar het nieuws, want ik geloof dat mensen met het hart op de goede plaats negatieve energie kunnen transformeren door het door zichzelf heen te laten gaan.
  Punt is dat je het niet als negativiteit, duister vast moet houden in jezelf; het licht van 1 kaars verdrijft het donker. En dat kan op net zoveel manieren als er mensen zijn – dit is een van mijn manieren.
  Hier de link van MONDO https://www.vpro.nl/programmas/mondo/video/afleveringen.html

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dank voor je reactie Anne en voor de link met schoonheid! Wat het transformeren betreft doe ik iets niet goed. Ik word vaak heel naar van naar nieuws. En als het heel dichtbij komt, ben ik soms zelfs een paar dagen ziek. Ik verwerk van alles fysiek lijkt het wel. Maar mijn geest blijft ondertussen toch aardig opgeruimd dus wellicht doe ik ook wel meer goed dan ik doorheb? Ik denk dat voor mij het vooral bidden is wat tot goede transformatie leidt. Het is een uit handen geven zonder op te geven. Ook het van me af schrijven geeft ruimte. Deze blog was voor mij een verwerking van het nieuws zonder er naar van te worden.
   De link ga ik straks bekijken. Ik hoop dat het lukt want ze doen vanuit Nederland soms heel lastig over uitzendingsrechten terwijl ik toch niet ver over de grens woon—het lukt!

  • Hans schreef:

   (Anne Vellinga schreef:”Mooi blog waarin individu en wereld goed samenkomen.
   Aan alles is af te lezen dat jij open staat voor beide. Dat inspireert.”)
   .
   Wat Anne hier over Anne schrijft is een mooie constatering.
   Echter er zijn evenzoveel werelden als individuen….’een individu is een wereld op zich’, neem ik hier gemakshalve aan. Het individu ‘maakt de wereld’ wanneer het individu goed verbindingen kan leggen, goede en/of slechte, waardoor communicatie onderhouden kan worden. Communiceren via het Internet, de radio/TV en verzin het maar. Bijna alles is mogelijk en de ene ‘wereld’ communiceert met de andere. Ruis, storingen en frequentieverscheidenheid kùnnen de communicatie beïnvloeden, halen de scherpe kantjes eraf, en subjectiviteit valt ons ten deel…. Misverstanden tot gevolg hebbend.
   Een juist en puur medium hebben we nodig om elkaar optomaal te begrijpen.
   Het enige ècht pure juiste medium is hier de Geest, die nogal eens ver van ons af lijkt te staan door de vele verontreinigende media om ons heen. Er is haast geen doorkomen aan! Toch geldt ook hier: “bij God is alles mogelijk.” Voor mij een WEET.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *