Rustgevende beweging

Door de reactie van Danielle op mijn vorige blog werd ik herinnerd aan een eerder schrijven over wandelen. In  https://annderverhaal.nl/2016/05/31/remedie-voor-de-rusteloze-ziel/ beschrijf ik de rustgevende werking van deze vorm van bewegen. Helaas is het in dit seizoen niet altijd even aanlokkelijk om het bos in te gaan. Natuurlijk heb je stoere wandelaars die zich door geen storm of regen laten tegenhouden. Maar ik ga er voor het gemak vanuit dat u -net zo min als ik- tot deze groep behoort.

Daarom vraag ik me af hoe we in de winter toch aan onze beweging kunnen komen. En ik ben ook benieuwd naar uw ervaringen op dit gebied. Want dat beweging goed is, hoef ik u niet te vertellen. En dan niet alleen voor je uithoudingsvermogen. Maar ook voor je brein. Zo kan bewegen bij milde vormen van depressie heilzaam zijn omdat je een stofje aanmaakt, waardoor je je beter gaat voelen. Ik noem bewust de milde depressie want bij de zware vormen is dit advies niet altijd haalbaar. Dan ben je al blij dat je je uit bed hebt gehesen en enigszins voor jezelf kan zorgen.

Ik hoor erbij

Door het gebrek aan zonuren ligt de milde depressie voor mij op de loer, en bij u ook wellicht. Dan kom ik er niet met alleen maar niksen (vorige blog), juist niet. Dan wil mijn lijf bewegen. Daarom ben ik blij dat ik van zwemmen hou en hier in de buurt een bad is, met aangename temperaturen. Ik hoor er inmiddels helemaal bij en wordt vrolijk begroet door de andere bekende hoofden. Ja, je ziet niet veel van de rest wanneer iemand in het water ligt…

Ik voel me bijna een gezond mens in het bad en alleen daarom al kom ik terug. Zo gedragen door het water voel ik amper nog pijn. Daarbij kan ik me als een nimf los bewegen. Een therapeut raadde me ooit aan om bij oefeningen alleen anemoonachtige-bewegingen te maken omdat anders snel overbelasting dreigt. Wat anemoon-bewegingen zijn kan ik u zo snel niet vertellen maar ik kan u wel vertellen dat je ze in het water vele malen makkelijker uitvoert dan op het droge. De echte anemoon groeit op de bodem van de zee. Dat verklaart een hoop.

Sprookje

In het bad denk ik ook met enige regelmaat aan het favoriete sprookje uit mijn jeugd. U raadt het al: de kleine zeermeermin. En dan bedoel ik niet de versie van Disney waarin alles geweldig afloopt. Nee, ik bedoel het oorspronkelijk verhaal waarbij de prins met een ander trouwt en de meermin in zeeschuim verandert omdat ze weigert hem te doden. Dat was namelijk de voorwaarde van de zeeheks om haar staart terug te krijgen in plaats van die pijnlijke voeten.

In mijn kinderfantasie was ik vaak een meermin. Maar dan wel één die niet met een prins trouwt! Het idee die staart op te geven was voor mij onverdraaglijk. Ik kijk in het zwembad dan ook met enige jaloezie naar het kleine meisje die een heus meermin badpak draagt met een soort staartstuk waarin haar benen verdwijnen.

Zouden ze zoiets ook voor volwassenen hebben?

, 22 januari 2020. 16 reacties op Rustgevende beweging. Category: blogs.

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

16 reacties

 1. Maria schreef:

  Fijn dat zwemmen jou zo goed doet. Ik wandel liever maar het weer is daarvoor helaas niet zo geschikt, al ga ik af en toe toch wel wandelen. Wandelen is voor mij ook een goede manier om tot rust te komen. Ik had jouw vorige blog hierover niet eerder gelezen, dit blog had ik ook kunnen schrijven.

 2. Hans schreef:

  Heb zelf zware depressie gehad. Weet er alles van; 4 jaar een hel.
  Bewegen is erg belangrijk. Tevens het kúnnen genieten, als je dat gegeven is.
  Gelukkig (!) heb je lichtpuntjes in het vizier, dus zal dat wel wat lukken.
  Èn jouw creativiteit lekker laten gelden. Goed bezig, Anne. 🙂

  • Anne Stekhoven schreef:

   Wat een ellende Hans, vier jaar! Dat is een hele lange tijd. Ik hoop dat het voorgoed verleden tijd maar misschien moet je ook leefregels toepassen om het te voorkomen. Zo ja, veel zegen voor jou. En dat het steeds langer licht is is inderdaad fijn. Dank voor je bemoedigende reactie.

 3. Danielle Hoogendijk schreef:

  Fijn dat zwemmen zo goed werkt voor jou, mij zal je het niet snel zien doen.
  Ik maak ook geen elle lange wandelingen hoor, anderhalf hooguit twee uur en dan ben ik blij dat ik thuis ben.
  En verder loop ik nog 2 dagen een rondje post van een anderhalf hooguit 3 uur, inmiddels zo’n 15 jaar. Het bevalt me heel goed om zo aan m’n beweging te komen want verder ben ik absoluut niet sportief.
  Bijzonder hoe je met je fantasie zo bezig bent geweest als kind al, het sprookje zoals jij het nu beschrijft komt me dan ook niet bekend voor.
  Grappig dat mijn reactie deze blog deed ontspruiten in jou brein.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dankjewel Danielle, voor je reactie en de inspiratie inderdaad. Ik bedacht me daardoor dat bewegen net zo rustgevend kan zijn als niks doen 🙂 Daarbij leek het me leuk om na mijn luie blogje iets over bewegen te schrijven. Fijn hoe jij hieraan komt door de post. En dan een mooi aantal uren. De oorspronkelijke versies van vele sprookjes zijn best wreed als je erbij stil staat…

 4. Hélène schreef:

  Wat heerlijk om af en toe als een klein meisje te denken en te genieten van sprookjes. Ik zou ook nooit mijn prins vermoorden.
  Mijn favoriete sprookje is Belle en het Beest omdat ver voordat ik het op TV zag mijn moeder er zo mooi over kon vertellen.
  Ik beweeg veel te weinig maar deed deze maand mijn best.
  onder ander door mijn auto ver weg te parkeren als ik ergens heen moet en dan wel gedwongen wordt tot heen en terug wandeling. Fijn weekend.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Wat leuk dat jij ook een favoriet sprookje hebt Hélène. Dit is een fijne herinnering aan je moeder.
   Goed dat je je beweging probeert te krijgen door wat verder weg te parkeren en andere manieren. Jij ook een fijn weekend gewenst!

 5. Zwemmen is inderdaad wel heel erg fijn als je last van pijn hebt!

 6. Rodie van der Zwan schreef:

  Er bestaan zeker ook zeemeerminstaarten voor volwassenen! Mijn dochter heeft er één die ik qua maat ook pas, leuk om te proberen. Kun je ook best doen als sprookjesliefhebber. Zwemmen is voor mij wel intensief, dus doe ik niet zo vaak meer. Wij hebben een hondje, waar ik drie keer per dag een blokje mee wandel. Zo blijf ik in de winter ook in beweging, weer of geen weer, heerlijk!

  • Anne Stekhoven schreef:

   Wat leuk om te lezen Rodie! Misschien ga ik erachteraan. Ik snap dat zwemmen voor jou best pittig is. Fijn dat wandelen wel gaat. Met een hondje moet je eruit. Dat is een goede stok achter de deur.

 7. Heleen schreef:

  Sinds ik een e-bike heb, fiets ik veel vaker. Ik merk dat het buiten zijn me goed doet.

 8. Aritha schreef:

  Ik vind zwemmen niet leuk. Misschien als ik een zeemeerminstaart had wel hoor. Ik zou dan kiezen voor een glow in the dark staart. Maar ik zag pas ook een goudkleurig zeemeermin kostuum in een catalogus. Voor volwassenen. Veel te mooi om in te zwemmen. En weet je dat er ook dekens zijn? Zeemeermindekens. Voor zeemeerminnen en mannen die liever op het droge willen blijven.

  Ik wandel graag. In de regen wandelen (in het bos) werkt heel rustgevend. Ik ben in de herfst met het wandelen begonnen. Als het erg warm is wandel ik niet. Of in de vroege ochtenduren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *