Lekker niksen

Al geruime tijd doe ik iets dat ik niet zou willen doen. Ik ga naar bed voor mijn middagdutje.  Het woord alleen al! Ik kan het natuurlijk siësta noemen maar ik woon nu eenmaal niet in Spanje en ondanks het steeds warmer wordende klimaat, kan ik ook de temperaturen niet de schuld geven van dit noodgedwongen kwaad.

Toen ik in 2015 een revalidatietraject volgde, werd er door een paar van de hulpverleners op gehamerd dat ik mijn dut moest afbouwen. Dat rusten zou helemaal niet goed voor me zijn. Eigenwijs als ik ben durfde ik dat laatste te betwijfelen maar van die dut wilde ik wel graag af. Ik bouwde heel langzaam af en liep op gegeven moment vast.

Zonder dut schreeuwde mijn lichaam moord en brand van de toegenomen pijn. Het was niet te harden. Ik gaf me gewonnen en ging -wanneer het kon- in de middag toch maar weer naar bed. Al snel was de pijn weer dragelijk en had ik ook weer een helder hoofd, die tweede helft van de dag.

Jaloers

Mijn man is door zijn drukke baan soms best jaloers op mijn rusttijd en door hem leer ik er zelf anders naar kijken. Omdenken noemt men dat. Je kunt het immers ook als luxe zien. Ik lig hier toch maar  in een fijne kamer en in een goed bed. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er zijn genoeg landen waar mensen met chronisch pijn wel moeten werken omdat ze anders niets te eten hebben..

Ondanks deze helpende gedachte blijf ik het lastig vinden er echt positief naar te kijken. Misschien zit het zogenaamde nuttigheidsdenken me dwars en zie het rusten als verspilde tijd. Maar doe ik het met deze gedachten wel recht? Pauzeren is immers gezond en even niks doen ook. Wij Nederlanders hebben daar zelfs een werkwoord van gemaakt, dat zich niet zo makkelijk laat vertalen: ‘niksen’. Dat woord kennen ze hier in Duitsland niet.

Wie kan er nog niksen?

Ondanks het leuke werkwoord hebben veel mensen in deze tijd moeite met niksen. We grijpen al snel naar onze telefoon om door berichten te scrollen en ons brein wordt op die manier alleen maar voller in plaats van leger. En dat zogenaamde lege hoofd heeft zo zijn voordelen. Wist je dat wanneer je lang genoeg nikst, je brein plots met (creatieve) ideeën aankomt? Misschien heb je dit ook wel eens ervaren. Dat je op een probleem zat te broeden en te peinzen. En dat de oplossing als het ware tot je kwam op het moment dat je het liet rusten?

Ik heb hier wel enige ervaring mee. Gedichten en mooie gedachten rijpen tijdens mijn rust. Een goede reden om toch even uit bed te stappen en naar papier en pen te grijpen. Menige schat die ik hier heb gepost is zo ontstaan. Ik heb zelfs dromen tot verhalen omgetoverd. En dit beseffend ga ik toch anders naar de verplichte rusttijd kijken. Ik boor kennelijk bronnen aan waar ik anders niet zo makkelijk bijkom. Maar van dat duffe woord ‘dut’ wil ik wel af. Dat klinkt alles behalve creatief! Ik noem het voortaan gewoon: even lekker niksen.

 

, 16 januari 2020. 24 reacties op Lekker niksen. Category: blogs. Tagged: .

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

24 reacties

 1. Hans schreef:

  Wetend dat jij van detail houdt gecombineerd met een crea-geest, is ‘even tot jezelf komen’ middels rust een goede keuze. Stilte doet andere prikkels de ruimte geven tot aan het bewuste te geraken. Groot gelijk Anne!

 2. Maria schreef:

  Wat fijn dat jij na je middag rustmoment nieuwe inspiratie krijgt. Ook ik slaap meestal ’s middags maar word soms helaas naarder wakker dan ik me voor het slapen voelde. Ik zoek naar alternatieven voor het middagdutje (wat een raar woord is dat – ik gebruik dat woord bijna nooit) maar heb het nog niet gevonden.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Wat vervelend dat het voor jou soms averechts werkt Maria. Ik neem aan dat je ook andere vormen van ontspanning hebt uitgeprobeerd. En je meditatie natuurlijk. Toch is echt even slapen wel wat anders. Dus ja, als je lijf dat nodig heeft wordt het lastig.
   Ik slaap niet altijd. Nu in de winter wel wat vaker maar ik kan ook gewoon ontspannen en wat doezelen.
   Wens je succes bij de vorm vinden, die je goed doet.

 3. Danielle Hoogendijk schreef:

  Niksen daar ben ik ook niet zo goed in, ik heb wel gemerkt dat daarom wandelen wel goed voor mijn rust is. M’n hoofd komt tot rust en het is een mooie manier voor mij om Gods stem te verstaan. Deze week heb ik mijn moment van tot mezelf komen weer opgepakt, ik heb het gemist.
  Het is zeker ook een luxe, o ervaar ik ook al mijn vrije, zelf in te delen tijd.
  Ik wens je hele mooie tijden en mooie creatieve inspiratie.

 4. Kristine schreef:

  Weer zo’n ontzettend leuk stukje van jou! Lees het altijd met plezier. En dat wil wat zeggen want ik krijg dagelijks zoveel posts te verwerken op Facebook en via mail en whatsappen. In jouw columns heb ik altijd zin. 🙂 Over het omdopen van de “dut” in “even lekker niksen” heb ik misschien nog wat andere suggesties: Een vriendin van mij noemt het altijd een, ‘powernap’. Dan ben je helemáál hip natuurlijk! Als creatief ondernemer herken ik zeker dat rust en een leeg hoofd de beste ideeën voortbrengt. Het is zelfs een voorwaarde. Dat koortsachtige gedenk brengt geen goede vruchten voort. Dus wat dacht je van: ”incubatieslaapje’ of ‘de broodnodige schrijverspauze’ of “ik moet even aan de oplader’? hmmm misschien is het “even lekker niksen” toch het beste. Typisch Hollands, zonder al te veel kapsones. groetjes, Kristine

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dankjewel Kristine! Wat leuk weer eens wat van jou te lezen hier. Dit is wat je noemt een geweldige meedenker in het omdopen van de dut 🙂 Was trouwens ook een goede titel geweest…Dat van die oplader gebruik ik inderdaad wel eens.
   Heerlijk om ook van jou creatieve uittingen mee te kunnen genieten op facebook en dat je je sterk maakt voor de bomen in Arnhem vind ik super. Zet hem op en lieve groeten aan iedereen!

 5. Anne Vellinga schreef:

  Lekker niksen, de mooiste omschrijving voor wat ik ook nodig heb en op allerlei manieren probeer te praktiseren: met een boek in bed tot mijn ogen dichtvallen, fietsen, wandelen, kat op schoot stilletjes aaien, staren in mijn tuin… mooi om te lezen hoe jij ermee omgaat en het zo’n mooi woord geeft, heerlijk, lekker even niks, lekker niksen…

 6. Rodie schreef:

  Ja, dat ‘verplichte’ middagdutje…. helaas ook voor mij heel herkenbaar jouw stukje. Ik probeer ook maar om te denken: terwijl iedereen maar doorrent, mag ik rust nemen, in Gods aanwezigheid zijn, mijmeren, regelmatig wat moois lezen en inderdaad komen er soms creatieve ideeën boven. Ik wens je heel inspirerende middagdutje!

 7. Dutten klinkt inderdaad een beetje suf, maar als je dat middagdutje nodig hebt gewoon lekker doen lijkt me! Sowieso is het inderdaad belangrijk om af en toe lekker even te niksen.

 8. Hélène schreef:

  Niks doen is ontzettend moeilijk volgens mij. Jij en ik kunnen het en laten we er van genieten. Ik kan lekker warm in bed liggen, hondje tegen mij aan en dan denken aan leuke dingen, dingen die mij blij maken.
  Verder zeg ik altijd tegen iedereen; luister naar je lichaam.
  Als jij minder pijn hebt door op bed te gaan liggen dan denk ik dat je dat nodig hebt. Het is in ieder geval wat jouw lichaam vraagt.
  en dan niet schuldig voelen, ja dat is het moeilijkst, dat weet ik, maar genieten.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dankjewel voor je meelevende reactie Hélène. Voor mij werkt de afwisseling rust en beweging heel goed. Heerlijk met een huisdier samen. Dat is ook een rustgevend contact. Want wat wil zo’n hond (in mijn geval: kat) nu meer van jou dan je er gewoon ‘bent’.

 9. Anuscka schreef:

  Er hebben al veel lezers met je meegedacht over een beter woord dan DUT. Is inderdaad eigenlijk wel een suf woord ja… terwijl naar mijn idee het moment (even tot rust komen midden op de dag, weer opladen inderdaad) zo belangrijk is! Ik zou zeggen: gewoon (blijven) doen hoor, je lijf vraagt er om! Ik vind niks heerlijker dan ‘niksen’: kijken, luisteren, buiten geuren opsnuiven, de wind voelen of de regen… Het steeds meer offline zijn bevalt me goed! (En af en toe even iets schrijven, of – bij jou – lezen) 😉

 10. klaproos schreef:

  Regelmatig moet ik ook bijtanken… en daar schaam ik me niet voor hoor:-) telefoon uit, en slapen, 1,2 – 2 uur en ik ben weer het heertje 🙂

  Ik ben lang genoeg ziek geweest, om me voor mijn schoonheidsslaapje niet meer te schamen ik hoop jij ook niet,

  Dank je wel voor je bezoek aan mijn weblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *