Zout in de pap

Sinds enige tijd eet ik in de ochtend havermoutpap. Ik doe er wat fruit bij, om de  boel te zoeten. Een snufje zout mag natuurlijk ook niet ontbreken. Wat het snufje zout in de pap is, dat zijn vrienden in je relatie. Naast dat vrouwen simpelweg bepaalde zaken veel makkelijker bespreken met vriendinnen, is het ook fijn om als stel met andere koppels om te gaan en met hen dingen te delen.

Ten eerste kan het erg helpen om te kijken hoe dat andere stel met ergernissen of verschillen omgaat. Je kan dan leren hoe het moet of juist; hoe je het liever niet zou willen. Gelukkig hebben wij een paar evenwichtige koppels in de vriendenkring en dus is het meer een afkijken dan afkraken. Tegelijkertijd is het fijn om te zien en te horen, dat wat wij meemaken voor anderen herkenbaar is.

Humor relativeert

Zo leer ik wat het waard is om me druk over te maken en waar ik maar beter om kan lachen omdat het simpelweg niet zo belangrijk is. Humor is sowieso een must in welke relatie dan ook. En kunnen lachen om je eigen gebreken of die van de ander, maakt het allemaal minder zwaar. Een beetje plagen hoort daar ook bij. Al kan het lastig zijn wanneer jij in een serieuze bui bent en de ander niet.

Het kan fijn zijn om je partner eens door andere ogen te bekijken. Zo ben ik heel trots op mijn handige man  die altijd wel wat te knutselen heeft op technisch gebied. Wanneer ik het aan vrienden laat zien, ben ik spontaan vergeten dat hij zijn klusspullen achteraf niet opruimt. Of we lachen er maar om want haar man (of zijzelf) laat ook graag slingeren.

In gezelschap ervaar ik mijn man toch weer op een andere manier dan alleen. Hij is een gulle gastheer en kan goed luisteren, zeker wanneer het niet te dichtbij komt. Tussen ons liggen dingen soms gevoeliger omdat we elkaar meer na zijn. Daarom is dat stukje afstand nemen en door andermans ogen kijken -op zijn tijd- heel goed.

Naar elkaar toegroeien gaat niet vanzelf

Vrienden houden je scherp. Waar willen wij naartoe samen? Waar is nog werk aan de relatie? Soms kan het ook confronterend zijn, die gesprekken met een ander stel. Zeker wanneer het erop lijkt dat zij zoveel makkelijker met elkaar praten of beter afgestemd lijken te zijn. Dan moet ik mezelf eraan herinneren dat wij nog maar kort samen zijn.

Naast harmonieuze relaties maken wij het -helaas- ook mee dat stellen uit elkaar gaan. Dat is in de eerste plaats schrikken en verdrietig voor alle partijen. In de tweede plaats maakt het bewust dat wij elkaar niet uit het oog willen verliezen en werk moeten steken in onze relatie. Je groeit niet als vanzelf naar elkaar toe maar wel als vanzelf uit elkaar.

Singles niet vergeten

Naast het omgaan met stellen hou ik ook graag contact met vrienden die single zijn. Wanneer een vriendin alleen komt, trekt mijn man zich wat vaker terug zodat ik kan bijpraten. En dat is ook wel eens fijn want -zoals ik in het begin al aangaf- met een vrouw praat ik toch anders. Daarbij ken ik veel vriendinnen al meerdere decennia.

Mijn man en ik kunnen dankbaar op 2019 terugkijken. Uiteindelijk hebben we veel mensen mogen verwelkomen hier. Dat waren rijke momenten met veel plezier en goede gesprekken. Oftewel; we hadden een voldoende aan zout in de pap en het was een gezellig jaar, dat smaakt naar meer.

Mijn lezers wil ik -vanaf deze plek- ook het genoegen van zout toewensen. En natuurlijk Gods rijke zegen voor het nieuwe jaar.

 

.

 

 

 

i

 

, 4 januari 2020. 12 reacties op Zout in de pap. Category: relaties&liefde. Tagged: .

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

12 reacties

 1. Cas schreef:

  Ten eerste wens ik Anne en Norbert een vrij 2020. Vrij van “moeten” vrij van ziekte en vrij van pijn. Vrij van onenigheid. Vrij van neuroses. Vrij van alles wat een mens dwars kan zitten. Want wie de Zoon heeft vrijgemaakt zal waarlijk vrij zijn.
  Door Uw wil te doen, leer ik om vrij te zijn.
  Ik hoop van hieruit dat Norbert weer wat is opgeknapt.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dank je Cas. Met Norbert gaat het een stuk beter gelukkig.
   Laten we het erop houden dat we het graag ‘willen’ 🙂 Maar wat zijn werk betreft zal Norbert het woord ‘moeten’ toch blijven gebruiken. Vrijheid in- en door Jezus nemen we mee het nieuwe jaar in. Dank voor je mooie reminder!

 2. Danielle Hoogendijk schreef:

  Wat mooi dat jullie als stel vriendschappen hebben. Wij kennen dat niet zo, Mijn man is niet zo’n vriendschaps-man, Hij heeft meer kennis en en contacten door zijn werk.
  Ik begin me eigenlijk pas sinds een jaar of twee weer open te zetten voor vriendschappen.
  Mijn man en ik zijn gewoon een goed team, maatjes, we hebben het goed samen.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dat is iets om dankbaar voor te zijn Danielle. Mooi hoe jij en je man maatjes zijn. Ik ben benieuwd wat vriendschappen jou gaan brengen.
   Mijn man en ik hebben de uitwisseling met anderen nodig. Het past ook wel; een groot huis is fijner gevuld met wat meer leven. Het doet ons goed.

 3. Anuscka schreef:

  Een relatie hebben betekent ‘hard’ werken, wil je inderdaad op een dag niet ‘als vanzelf’ uit elkaar gegroeid zijn. Wat je zegt dus: Je groeit ook niet vanzelf naar elkaar toe. Er zijn fijne en minder fijne dingen in een relatie, en juist van de lastige dingen leer je het meest. Luisteren, écht luisteren, vind ik een heel belangrijke waarde in een relatie (ook vriendschapsrelaties). Fijn om te lezen dat jullie als stel ook vriendschappen met stellen hebben waar je je onder meer aan kunt spiegelen. Bij ons is het net als bij Danielle: manlief is niet zo’n vriendschapsman – maar wij zijn beiden nogal introvert en zijn gewoon heel graag met elkaar samen… 😉

 4. Mooi om te lezen dat jullie verschillende vrienden hebben gezien afgelopen jaar. Vrienden zijn inderdaad ontzettend belangrijk.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dank je Geluk, zo noem ik je maar vanwege je Blog 😉 Ja, jij investeert ook las ik op je site. Er vallen mensen af door gezondheidsproblemen. Maar geloof me; de goede hou je over! En die zijn ontzettend belangrijk inderdaad.

 5. Yvonne schreef:

  Een gezegend nieuw jaar!
  Wat mooi dat jullie met vrienden optrekken, en zulke zaken bespreken.
  Wij kennen dat niet zo, samen.
  Wat we wel zijn: groepsleiders van een single groep.
  Juist heel leuk, omdat we allebei single zijn geweest.

 6. Heleen schreef:

  Vriendinnen en bevriende echtparen vind ik zo waardevol. Ik zou niet zonder kunnen denk ik. Fijn dat jullie ze ook hebben in Duitsland!

  • Anne Stekhoven schreef:

   Bedankt voor je enthousiaste reactie Heleen. We hebben hier een paar beginnende vriendschappen met paren. Heel waardevol. De meest diepe gesprekken hadden we met de Nederlandse paren, die hier te gast waren. Praat voor mij toch wat makkelijker en je kent elkaar al langer (tenminste ik).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *