Laatbloeier

Kunstig toch?

Terwijl ik op facebook al vele prachtige foto’s van zonnebloemen voorbij heb zien komen, hebben die van mij nog maar net hun knoppen gevormd. Ik heb ze laat gezaaid maar weet dat deze bloem nog tot in oktober kan bloeien. Het groeiproces volg ik door foto’s van de knoppen te maken. Die vormen kunstwerkjes op zich. Het idee dat daarin een bloem verstopt zit, vind ik fascinerend.

Trots ben ik op de steeds groter wordende planten omdat het me niet eerder lukte zonnebloemen te kweken. Ik had altijd een geduchte tegenstander in de familie Slak. Dit jaar kweekte ik de zaden voor in onze kas en plantte de jonge telgen op creatieve wijze. Ze staan namelijk in plastic bekertjes waar ik de bodem uit sneed. De rand van de bekers smeerde ik flink in met vaseline. Een kleverige dam tegen slakken bestand. Slappe exemplaren ondersteunde ik -in het begin- met behulp van rietjes.

Late starter

Nu ze bloeien moet ik denken aan laatbloeiers en dan ook in figuurlijke zin. Een voorbeeld;

Vorige week heb ik een proefrit gemaakt in een auto die ik als occasion op het oog heb. Wanneer de autohandelaar me vraagt waar ik zoal in gereden heb in mijn leven, vertel ik dat dit mijn eerste eigen auto wordt. De jongeman kijkt me met grote ogen van verbazing aan maar zegt beleefd niets. Inwendig moet ik een beetje lachen want ik begrijp hem wel.

Trotse tuinierSter

In het Duits noemen ze een laatbloeier een zogenaamde Spätzünder. Letterlijk vertaalt: ‘late ontsteker’ en dat is in verband met die auto wel toepasselijk. Je zou kunnen zeggen dat ik laat start. Getrouwd op mijn 50e, rijbewijs op mijn 51e en nu koop ik een eerste auto op mijn 52e Ik hoop dat andere laatbloeiers of late starters er hoop uit halen. Want je bent gelukkig nooit te oud om nog verliefd te worden en nooit te oud om iets te leren.

Mislukte pogingen

Het is niet zo dat ik het niet eerder heb geprobeerd maar dat het es lukte, dat heeft lang geduurd. En daarmee kom ik terug op de zonnebloemen. Ik heb ze eerder proberen te kweken maar de slakken kan je zien als tegenslagen. Niet eerder kwam het tot bloei. Pas nu ik heb zitten knutselen en prutsen met bekertjes en rietjes, heb ik wat ik zo graag wilde. Soms moet je veel geduld hebben in het leven en inventief een oplossing zoeken. Hulp vragen hoort daar ook bij.

Misschien vind je net als ik steun in het idee van de Tuinman, die je met immens geduld wil helpen omdat Hij van je houdt. Ook wanneer je niet bestand (b)lijkt tegen slakken en ander gespuis, blijft Hij achter je staan. En wanneer je dan vroeg of laat toch bloeit, is er niemand zo trots op jou als Hij want jij bent Zijn geliefd kind.

 

In de categorie ‘poëzie van Anne’ staat dit gedicht met de titel: Voorbeeld

Je staat zo geel te stralen

zo mooi rechtop en fier.

Alleen naar jou te kijken al,

doet mij oprecht plezier.

Je staat zo geel te stralen

een lach op jouw gezicht.

Jouw blik die gaat naar boven,

is op de zon gericht.

Jouw blik die is naar boven

dat houdt je positief

en daarom mooie zonnebloem,

heb ik je zo lief!

 

, 4 september 2019. 12 reacties op Laatbloeier. Category: blogs. Tagged: , .

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

12 reacties

 1. Margriet schreef:

  Mooi en hoopgevend!
  Dankjewel voor weer een goeie blog.

 2. Danielle Hoogendijk schreef:

  Wat mooi, al lezend realiseer ik me dat ik ook een soort van laatbloeier ben in de zin van 50 jaar overleven en nu leren leven, en ik begin nu op m’n 53e nieuwsgierig te worden naar wat God dan allemaal wel niet in me heeft gelegd wat tot bloei mag komen. En net als jij met je zonnebloemen doet Hij er alles aan om mij in volle bloei te krijgen.
  Prachtig blog, dank je wel.

 3. Anuscka schreef:

  Wat een mooie blog Anne! Zonnebloemen zijn inderdaad fascinerende bloemen. Alleen het idee al dat er uit 1 klein zaadje zoiets groots en stralends kan groeien… Ik herken veel van wat je schrijft – over het laatbloeien en het ‘geworstel’ om een zonnebloem groot te krijgen vanwege de slakken. Wij hebben ze dit jaar in de kas gekweekt in toiletrolletjes. Daar hoef je de jonge plantjes dan niet uit te halen, je kunt ze met karton en al overplanten, het papier vergaat vanzelf. Scheelt ook weer wat plastic

  • Anne Stekhoven schreef:

   Bedankt voor de tip Anuscka. We hadden nog wat plastic bekertjes over maar volgend jaar wilde ik er inderdaad geen nieuwe voor aanschaffen. Hopelijk blijft een papieren rand met vaseline lang genoeg bestand tegen regen tot de planten slakkenproof zijn.

 4. Rudolf schreef:

  Een pracht laatbloeier

 5. Josien van der Aa schreef:

  Mooi verhaal. Zonnebloemen zijn prachtige bloemen. Weinig mensen zijn het daarmee oneens. Misschien ga ik ze volgend jaar ook op grotere schaal zaaien. Dit jaar had ik er één. Leuk van die auto! Voor veel dingen is het nu de tijd. Niet later! Tenminste, dat hou ik mezelf voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *