Examenvrees

Daar gaan we dan

Gebed voor het rijexamen

‘Heer, wilt U het alsjeblieft zo leiden dat ik een relaxte examinator krijg? Zo één die niet over kleinigheden valt maar de grote lijn in de gaten houdt. Een beetje vriendelijk zou ook fijn zijn… Dank U voor Uw zorg en trouw Amen’.

Er zullen weinig mensen niet zenuwachtig zijn voor welk examen dan ook. Maar examens waarbij iemand je op de vingers kijkt en moet keuren of je de handelingen goed uitvoert, zijn het ergst. Daarbij ben ik me bewust dat ik een echt oudere leerling ben. Vijftig plus en nooit eerder een rijbewijs gehad. Tamelijk zeldzaam maar ook wel weer tof.

Terwijl mijn gelovige vrienden voor mij bidden en anderen lief aan mij denken op 17 juli, bid ik voor een fijne examinator. Want hij zal het vonnis vellen of ik geslaagd ben. En ik wil enorm graag slagen. Ik ben er A: klaar voor en B: helemaal klaar mee! Ik wil eindelijk weer eens een mooie roman lezen in plaats van het verkeersboek.. Want ik mag dan de theorie gehaald hebben, ik kan evengoed nu weer (technische) vragen verwachten.

Extra lessen

Een paar extra lessen vind ik ook wel zo slim en niet onnodig want hoewel mijn leraar tevreden is blijf ik foutjes maken of schouderblikken vergeten. Mijn gebed voordat ik rijles nam lijkt erg op bovenstaande. Ik mag wel zeggen dat God dat meer dan verhoord heeft. Ik heb het enorm met mijn leraar en zijn vrouw getroffen. Het is een familiebedrijf, heel leuk.

Maar terug naar het rijexamen. Het begint (en eindigt) bij de Netto in een nabij gelegen plaats. We zijn dan ook dikwijls over het parkeerterrein gereden om te oefenen en te wennen aan de onoverzichtelijk op- en uitrit, vanuit de gedachte dat een goed begin het halve werk is. Wij komen daar afgelopen woensdag aan en mijn leraar herkent de auto van de examinator. Hij is met het idee ingenomen dat ik deze man lijk te krijgen al weten we het nog niet zeker.

Maar even later schud ik inderdaad de hand van een vriendelijke meneer die in het Nederlands tegen mij begint te praten. Hij is geen Nederlander maar spreekt het wel een beetje. Wie in het buitenland woont weet hoe plezierig het is om je moerstaal te horen. Het heeft direct iets vertrouwds. Gezien de vriendelijke oogopslag voel ik aan dat ik best tussendoor een grapje zou kunnen maken. Humor helpt mij altijd enorm in spannende situaties. Het haalt de spanning uit de lucht.

Ik ga…hard!

Evengoed schiet ik onderweg in de stress bij het raken van een witte streep. Goed rijden is keurig tussen de lijntjes en tijdens het examen zijn witte strepen al helemaal taboe. Ik roep dan ook: ‘doodzonde nummer 1. ’ Ik zeg het expres hardop in de hoop dat een beleden zonde makkelijker wordt vergeven. Maar kort daarop rijd ik ook nog eens te hard en neem ik een bocht te snel. Het vervaarlijk overhellende lichaam van de examinator in de binnenspiegel ontgaat me niet. Oh oh, hoe ervaart hij dit? Terug bij de Netto zegt hij echter vrolijk dat ik in Nederland beter op de snelheid moet passen omdat de boetes daar veel hoger zijn. Hij lacht want verder heb ik zo goed gereden dat hij het wel passend vindt mij los te laten op de wegen. Ofwel:  ik ben geslaagd!

 

, 19 juli 2019. 24 reacties op Examenvrees. Category: blogs.

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

24 reacties

 1. Maria schreef:

  Watf fijn voor je Anne! Gefeliciteerd. Ik wens je veel genieten van de vrijheid die je nu erbij hebt.
  Wat weet je het verhaal spannend te houden tot de laatste regels!

  • Anne Stekhoven schreef:

   Bedankt Maria! Gisteren voor het eerst in de auto van mijn man gereden of moet ik zeggen ‘onze’ auto. Alsof ik het opnieuw moet leren…help wat een brede en lange bak! Nou ja, ook dit zal wennen. Ik ga zeker genieten van mijn vrijheid!

 2. Kristine schreef:

  Prachtige ervaring verwoord Anne en wat een geweldig eindresultaat!! Gefeliciteerd!

 3. Adriana schreef:

  Gefeliciteerd….knap gedaan. Ik heb hem nog steeds niet.

 4. elya schreef:

  Ook via deze weg lieve Anne. Van harte gefeliciteerd met je rijbewijs!!!! Ik ben zo blij voor je, geniet er maar lekker van en alvast veel rijplezier!

 5. Danielle Hoogendijk schreef:

  Wat heb je het weer mooi opgeschreven, en gefeliciteerd topper !

 6. Aritha schreef:

  O wat fijn! Gefeliciteerd!

 7. Heleen schreef:

  Gefeliciteerd!!

 8. Cas schreef:

  Knap van je Anne. Eindelijk mag je een aantal paardenkrachten onder je rechtervoet in bedwang houden. Behandel je gaspedaal met liefde en je zult ver komen.

 9. Miriam schreef:

  Echt zo goed van je! Erg leuk verhaal ook weer. Dat je nog een hoop leuke ritjes (nr nog leukere plekjes) mag gaan maken:)!

 10. Anuscka schreef:

  Ik lees het nu pas. Dus ook hier: gefeliciteerd en geniet van je vrijheid!

 11. Marja schreef:

  En toen was Norbert zijn auto kwijt…. Nogmaals top gedaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *