Hau weg die Kacke!

Wie solten sie sich verhalten? Wat moet u doen?

“Hoe gaat het met de rijles Anne?” Ja, u vraagt het zich misschien ook af, als lezer hier. Enige tijd geleden ben ik enthousiast begonnen en wat de praktijk aangaat ben ik nog steeds enthousiast. Want weet u, het gaat best goed. Ik zit meer ontspannen achter het stuur en heb niet langer het gevoel dat mijn klachten verergeren. Er is meer plezier ontstaan en ook mijn leraar is over mijn vaardigheden te spreken.

U voelt de ‘maar’ echter al aankomen. En dan heb ik het over de theorie. Niet dat ik daarin zo ernstig tekort schiet dat ik een gevaar op de weg vorm hoor. Helemaal niet! Het is alleen enorm lastig om de 1140 vragen te beantwoorden in een vreemde taal. Oh, ik ben toch aan het stoeien met dat Duits! Ik zou deze hele pagina kunnen vullen met alle woorden die ik de afgelopen maanden heb moeten leren. Woorden ten aanzien van; regels, straatonderdelen, borden en autodelen. Dan heb ik het nog niet over de techniek en alle handelingen die men met de auto kan doen.

Eh..

Het duizelt mij meer dan eens. En waren de vragen nog enigszins normaal geformuleerd, dan zou ik ze ook makkelijker goed beantwoorden. Maar ze worden natuurlijk zo gesteld dat zelfs een Duitser zich achter de oren moet krabben. Laat staan dat ik het snap. Foeterend zit ik achter de laptop te oefenen. Ik maak fout op fout. En waarom moet ik de techniek van de schakelauto doorhebben? Ik rij immers in een automaat. En er is over de katalysator gesproken tijdens de les maar niet wat er mis mee kan gaan. Ik moet dan ook veel antwoorden schuldig blijven of een gokje wagen.

De oplossing die mijn man aandraagt wordt begeleid door brede armgebaren. Die slaan op alle stof die hij tijdens zijn studie medicijnen erin heeft moeten stampen. De uitdrukking die hij daarnaast gebruikt laat weinig aan de verbeelding over: hau weg die Kacke! roept hij. Ik zeg dat hij niet moet vergelijken. Toen hij studeerde was zijn brein minstens 20 jaar jonger dan dat van mij momenteel. En hij studeerde in zijn moerstaal. De uitdrukking met de kak vind ik onsmakelijk, al snap ik waar hij heen wil.

Gelukkig kan ik de vragen ook op de rijschool oefenen en nu ik de lessen bijna allen heb doorlopen, benut ik de beperkte openingstijden om hulp te vragen. Mijn leraar is geduldig en vol begrip wat het taalprobleem betreft. Hij begrijpt ook niet waarom ik de theorie niet in mijn eigen taal kan afleggen. Tenslotte kan het in meerdere vreemde talen worden gedaan, alleen niet in het Nederlands…

Grijze haren

Tijdens de lessen zit ik tussen de jongelui en ik voel me er prima bij. Wat kan mij dat nu schelen dat ik een vrouw met grijze haren ben? Je bent nooit te oud om iets te leren. Een jonge vrouw moet steeds lachen om mijn droge grapjes tussendoor. Op de vraag hoe we op de hoge aanhanger kunnen kijken of er blad op ligt, zeg ik: met de selfiestick een foto maken? Of wat betekent  het wanneer een agent met gespreide armen staat: ‘Kom in mijn armen?’ Grapjes zijn leuk maar ik moet natuurlijk wel leren.

En daarom zit ik nu elke dag met een notitieblokje achter de laptop om ouderwets te stampen. Niet dat ik denk dat ik de ruim 1100 vragen uit mijn hoofd kan leren. Maar ik doe niet alles fout. Bij de fouten maak ik aantekeningen om  voorlopig te kunnen spieken wanneer ik de lastige instinkers nogmaals voorbij zie komen en om te leren voor het examen. Voorlopig ben ik daar dus nog niet aan toe. Want ik kan niet afrijden zonder eerst die theorie op zak. Hoe goed en veilig ik ook rij.

U mag mij dus best naar mijn rijles vragen. Maar niet te snel…

 

, 22 mei 2019. 16 reacties op Hau weg die Kacke!. Category: blogs.

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

16 reacties

 1. Linekexxx schreef:

  Gewldig

 2. Linekexxx schreef:

  Sorry geweldig

 3. Marja schreef:

  Pfff, succes!

 4. Heleen schreef:

  Succes, het moet toch een keer gaan lukken!
  In een andere taal lijkt mij ook erg lastig.

 5. Danielle Hoogendijk schreef:

  Nou petje af hoor, je doet het toch maar. Je hebt er je tanden in gezet en zo te lezen ben je niet van plan los te laten.
  Succes !

 6. Adriana schreef:

  Ik bewonder je moed

 7. Anuscka schreef:

  Ach lieve hemel ja: daar heb ik niet eens bij stil gestaan toen je eerder schreef over je rijbewijs halen in Duitsland… dat je dan inderdaad ook de theorie in het Duits moet doen! Petje af hoor, zoals je er nu mee omgaat. Met af en toe een grapje en inderdaad: een notitieblokje bij de hand. Zo lees ik de Deense krant. Alle woorden die ik niet snap, zoek ik op en SCHRIJF ik ook op, met de hand, dus niet typen. Dat schijnt beter te helpen bij het onthouden. Ik wens je heel veel succes, maar vooral ook veel plezier met de lessen! Want alles wat je met plezier doet, gaat makkelijker…

  • Anne Stekhoven schreef:

   Jazeker Anuscka, die lol brengt mij een heel eind. Jij bent ook goed bezig; met die krant! Mijn rijlessen zijn inderdaad ook taallessen. Ik ben de enige die zich daar suf zit te schrijven. Mooi om te lezen dat dat echt zin heeft 🙂

 8. Miriam schreef:

  Oooh, man och man, hahaha. Lijkt me idd erg pittig, heel veel succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *