Gij zult genieten?

droomEven een vraag aan mijn niet gelovige lezer. Denkt u dat christenen bekend staan om hun vaardigheid het leven te genieten of bent u van mening dat christenen dit niet bepaald goed onder de knie hebben? Het antwoord hangt natuurlijk af van uw eigen achtergrond. Zo is er in de katholieke kerk meer ruimte voor het genieten. Denk alleen maar aan het bourgondische carnaval, dat de protestanten vreemd is.

Binnen de protestantse kerk is er vanuit de calvinistische gedachte niet veel ruimte voor geneugten aangezien deze ‘werelds’ zouden zijn. Laatst zag ik nog een video op Youtube waar ik zo mijn vraagtekens bij had. De spreker zette twee soorten van levens tegenover elkaar. Het dienende leven van twee oudere dames, die altijd voor de armen hadden gezorgd en het leven van twee vijftigers die hun vroegpensioen genoten door te snorkelen en schelpen te verzamelen. U begrijpt welke levensstijl de spreker als voorbeeldig zag en welke niet.

Heb ik iets gemist?

Ik voelde me lichtelijk aangesproken omdat mijn man net een 4e hands zeilboot heeft gekocht en wij ons (in het Paasweekend) hebben vermaakt met over de Rursee varen. Een glas Rosé erbij vanwege een eerdere droom. zie ook https://annderverhaal.nl/2019/02/27/dromen-onder-de-bomen/ Wanneer ik de spreker moest geloven was ik bezig mijn leven te verspillen of had ik iets gemist? Misschien bedoelde hij toch iets anders….

Ik kwam namelijk bij de video omdat ik juist een boek van deze* man aan het lezen ben. En daar las ik aanvankelijk iets wat ik heel fraai vond. Dat wij door te genieten van ons leven en te genieten van de schepping God eren. Ik moet het eens nalezen geloof ik. Na de video ben ik lichtelijk in verwarring en ik heb het boek ook nog niet uit hè. Ik wil de man niet in diskrediet brengen omdat ik hem niet begrijp.

Laten we het erop houden dat het mijn eigen gedachten zijn. En omdat ik de neiging heb aan mezelf te twijfelen deelde ik hem met mijn man en met een gelovige vriendin. Met haar maakte ik een wandeling door een prachtig bos. We waren letterlijk aan het genieten van al dat moois wat God geschapen heeft.

Jezus eerste wonder

Bij een heuvel aangekomen ontdekten we een bron waar iemand flessen wijn had ingezet. De bron werkte verkoelend op de wijn. Het water was niet drinkbaar, de wijn wel. Wie een euro in het kluisje deed mocht zich inschenken. En zo proostten wij op onze vriendschap. We spraken onder andere over Jezus, wiens eerste wonder op een bruiloft geschiedde. U kent het verhaal? Jezus komt daar en de wijn is bijna op. Hij maakt dan van het water in de vaten voortreffelijke wijn.

Om mij voor te bereiden op dit schrijven zocht ik informatie over Calvijn. In een artikel las ik dat volgens hem een goed glas wijn geen kwaad kon, zolang men zich niet onder tafel drinkt.  Dus die beste man kunnen we ook niet meer de schuld geven van een ongenietbaar christendom!

Prediker schrijft ons het genieten zelfs voor: “Het beste voor een mens is dat hij geniet van z’n eten en drinken (2:24). Daarin is de hand van God. – God heeft alles voortreffelijk gemaakt (3:11). – Als je kunt genieten is dat een gave van God (3:13). – Het goede genieten is een geschenk van God (5:17, 8:15) – Eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart, God ziet het met vreugde aan. Draag vrolijke kleren, kies een feestelijke geur, Geniet van het leven met de vrouw die je bemint. Want God heeft dat zo gewild (9:7)”

*Verspil je leven niet – John Piper

 

, 20 mei 2019. 4 reacties op Gij zult genieten?. Category: geloof & spiritualiteit.

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

4 reacties

 1. Lineke schreef:

  Wat een leuke blog die ga ik nog eens doorlezen want genieten dat is goed voor ons. Wat leuk dat jullie dat kastje met die wijn vonden. Voor een euro een glas geweldig idee.
  Moet wel zeggen dat Nederland toch nog onder het juk van plicht en soberheid lijkt te leven. Eén koekje bij de thee bv. In Israel werd er voor shabbat rijkelijk voedsel gekocht en feest gevierd.

 2. Danielle Hoogendijk schreef:

  Wat zit dat denken van doen en dienstbaar zijn er afschuwelijk diep in merk ik bij mezelf, terwijl de Bijbel zelf zegt : geniet, ontspan je dus (letterlijk best weer een dingetje voor mij weer de laatste tijd) Ik herken daarbij ook dat “goed” en “fout” denken, lastig pfff
  Je zou het zo graag over boord gooien maar de ankers zitten zo diep dat het tijd en moeite kost ze los te maken.

  Mooi blog om op door te kauwen, dank je wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *