Is sporten leuk?

zwemmen

Wie gaat er mee zwemmen?

We weten het allemaal; bewegen is gezond. En we doen het allemaal. Zelfs je in bed nog eens omdraaien is al een beweging. Al zal je bij het woord vast aan iets actievers denken. En bij het woord ’sport’ al helemaal. Ik heb wel eens het idee dat wanneer het om dat laatste woord gaat, je of voor- of tegenstander bent. De voorstanders zijn mensen die enorm genieten van beweging of het zijn mensen die de voordelen van sport voor hun gezondheid hebben ervaren. Tegenstanders vinden het allemaal wel best. Ze nemen de lift terwijl er een trap is en ze niks aan hun benen mankeren. Ze pakken de auto voor een stukje dat je ook best met de fiets zou kunnen doen. En de sportschool wordt met een wijde boog ontweken.

Lastig

Wat is er lastig aan bewegen? En dan stel ik deze vragen niet aan mensen met een aandoening waarbij bewegen zeer doet of niet lukt. Nee, een vraag aan de gezonden onder u. Even denken; zweten. Ja, als je hard genoeg inspant zit dat erin of beter gezegd; komt het eruit. Zolang je je na de inspanning doucht en omkleedt, lijkt het me geen excuus om je niet te roeren. Het omkleden dan? Daar zit wel wat in. Ik vind het geheister in een badhokje geen pretje. De ruimte die hiervoor bedacht is, is eerder te klein dan te groot en ook het badpak lijkt wel een maat gekrompen sinds de laatste keer. Tot je bedenkt dat niet het badpak kleiner is geworden maar dat jij wat bent gegroeid. Al te meer reden om nu door te zetten!

Wandelen is de menselijke maat

Nee, dan wandelen. Daar hoef je hooguit een paar goede schoenen voor aan te doen. Met alle lentebloeiers is wandelen een feest. Er is zoveel moois te zien! Had ik in de regenweken nog medelijden met de hondenbezitters, nu niet meer. Geweldig toch om er samen met je beestje uit te kunnen. Dit kan ik met mijn kat wel vergeten. Maar goed, het is niet elke dag mooi weer en daarom ben ik blij met de sportschool aan huis. Wij hebben namelijk een crosstrainer in de kelder.

crosstrainer

crosstrainer

Het is voor mij het enige fitnessapparaat waarmee ik uit de voeten kan. In het begin trainde ik nog met mijn knie ingetapet want ondanks de lichte stand was het een uitdaging. Daarna had ik een steunband en inmiddels train ik zonder hulpmiddelen. Stug volhouden en het opbouwen heeft het resultaat dat de spieren rondom het gewricht versterkt zijn. De trap is geen probleem meer. Er zijn zelfs momenten dat ik ren. Hop hop naar boven, het is niet te geloven!

Je soepel zwemmen

Mijn man houdt dit vooralsnog voor gezien. Maar ik heb hem wel mee kunnen lokken naar het zwembad. Nadat we het omkleed hokje en de krappe zwemkleding getrotseerd hebben, kan het genieten beginnen. Dit buurtbad heeft een aangename temperatuur en we bewegen ons al spelend soepel. Ik schrijf ‘spelend’ want ik weet niet wat het met het zwemmen is; we worden er wat jolig van. We zijn zelfs al eens tot de orde geroepen door de badmeester. Ja, echt! Mijn man ging aan de duikplank hangen voor een paar strekoefeningen maar daar bleek het ding niet voor bedoeld. Ook het bommetje dat hij later maakte werd niet gewaardeerd. Ik moet vreselijk lachen dat mijn lief zich zo kostelijk vermaakt en het kind in zichzelf de ruimte weet te geven. Hij moet in zijn werk al zo serieus zijn. Dus ja, dat zwemmen houden we erin.

En jij? Kom je in beweging of  doe je aan sport? Misschien lukt het niet door ziekte of gebrek en vind je dat juist erg jammer. Ik hoor het graag.

, 30 maart 2019. 22 reacties op Is sporten leuk?. Category: blogs.

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

22 reacties

 1. Annejan Buisman schreef:

  Hoi. Leuk stuk dit. Momenteel ben ik in trots bezit van een virusje. Dus met enige ironie gezegd ik hoest mezelf slank. Ik was wat te veel mezelf maar dit is gewoon cardio Ik kan het verschil gewoon zien. Verder zit het er niet al te veel in. Een keer per week een klein half uurtje achter een handbike simulator. Op een laf weerstand standje. Want de fysio wil het veilig houden.

 2. Natasja schreef:

  Hoi! Tja… Sporten 🙂 Ik ga sinds januari drie keer in de week naar de sportschool puur omdat ik af wil vallen en mijn conditie op wil bouwen. Ik ben inmiddels tien kilo kwijt maar sta al een maand bijna stil in mijn gewicht. Ik baal hier ontzettend van want ik sport steeds fanatieker. Niet omdat ik het leuk vind maar omdat mijn lijf meer kan hebben. Ik moet eerlijk zeggen dat het bijna elke keer een strijd is om toch naar de sportschool te gaan maar ik doe het trouw. Mijn hobby zal het nooit worden. Het is leuk om persoonlijke grenzen en records op de apparaten te verleggen maar de zogenaamde kick waar mensen het acheeraf over hebben kan ik niet begrijpen. Die blijft bij mij net zo trouw weg. 😉
  Maar: zolang ik nog niet op mijn streefgewicht ben blijf ik lekker gaan. Misschien dat ik het nog leuk ga vinden, denk ik dan maar…

  • Anne Stekhoven schreef:

   Wat een doorzettingsvermogen Natasja. Volg je ook nog een dieet om af te vallen? Dat je nu stil staat kan ook betekenen dat het vetweefsel omgezet wordt in spierweefsel en dat weegt zwaarder dan vet. Dus ben jij heel goed bezig!

 3. Kristine schreef:

  Hoi Anne, goed hoor dat je tijd neemt voor gezonde beweging. Zo lang je het maar met beleid doet. Ik heb zelf onlangs een vervelende ervaring opgedaan met sporten in de sportschool. Dat was Fomxfittplus 2.0 of zo’n hippe term die ik niet kan onthouden. Met fysio en dietist, en evaluaties tussendoor. We trainden in een groepje van allemaal kneuzen bij elkaar. De trainer gaf onze oefeningen. Al gauw was er een hoop gemor, de oefeningen waren eenzijdig, te zwaar en niet zo relevant voor de doelgrpep. Veel bi- en triceps oefeningen in plaats van buik en rugversterkende oefeningen.. Maar hij nam het allemaal niet zo serieus en de een na de ander haakte af. Omdat ik zelf nogal fanatiek ben en het ook wel gezellig vond, bleef ik komen en toen ging het bij mij helaas ook mis, door een training met te veel kniebuigingen blesseerde ik mijn linkerknie, en moest ik meteen stoppen. En ja, Anne, mijn rechterknie was al stuk (meniscusoperatie) en nu mijn linkerknie ook.. Ben helemaal gestopt met dat xfittplus 2.0 en voor mij heeft de sportschool voorgoed afgedaan. Vond het altijd al een vreselijk oord, Heb jaren veel gesport, dus bewegen zelf vind ik heerlijk, maar dan zwemmen en wandelen en fietsen. En dat is ook gewoon heel fijn in de buitenlucht. Maar nu mag ik zelfs niet meer zwemmen met mijn knie! Dus ja, wees voorzichtig, sport wordt zwaar overschat en op oudere leeftijd zorgt het voor veel blessures en dan ben je nog verrder van huis. Groetjes!

  • Anne Stekhoven schreef:

   Wat een horror Kristine! Ik hoop toch zeer dat je knie herstelt of is het weer de meniscus? Ik sport gewoon thuis wat het voordeel heeft dat ik me door niemand laat opjagen. Heel rustig opgebouwd en een mooie afwisseling qua beweging. De ene dag zwemmen, dan weer crosstrainer of gewoon wandelen. En als het een dag niet gaat, dan gaat het niet. Beterschap hoor en rustig aan!

 4. Danielle Hoogendijk schreef:

  Oei wat ben je goed bezig, de sportschool en het zwembad daar loop ik aan voorbij hoor, er staat hier wel een hometrainer, en ik gebruik zeer regelmatig de benenwagen, maar sportief zalmm ik mezelf niet noemen

 5. Linekexxx schreef:

  Ik heb een trilapperaat. Zet hem aan sta erop en zie daar ik sport. Helaas kom ik daar ook niet aan toe. Ik wandel wel met mn hond en fiets elektrisch. Ik zou meer kunnen doen hoor ben behoorlijk stijf. Vind jullie zwem darteligheden zeer amusantevreden jammer dat de badjuf het minder vond

 6. Lieneke schreef:

  Leuke blog! Ik loop 2x in de week hard en ga sinds een week of 5 2x in week naar de sportschool. Het doet me goed, al heb ik er ook niet altijd even veel zin in. Als ik het weer gehad heb is het heerlijk en blijf ik ook meer in beweging die dag en eet automatisch gezonder.

 7. Anne Vellinga schreef:

  Aanstekelijk geschreven Anne; ik loop en fiets, schilder en mozaïek, en vooral dat laatste geeft veel onverwachte beweging

  • Anne Stekhoven schreef:

   Ja, lekker actief Anne. Zie mooie dingen voorbij komen op facebook. Ik krijg na knutselen vaak pijn en dat is minder fijn. Wel een goede tekentafel hier. Voor als het hierboven klaar is. Na de rijlessen wil ik schilderlessen nemen maar dat is verderop dus met de auto moet het lukken.

 8. Cas schreef:

  Wij hebben geen hond. We vinden een hond nogal lastig omdat je verplicht ben hem elke dag enkele keren uit te laten. Een poes is eigenlijk een makkelijk dier. Zet eten, water en een schone bak neer en zij vermaakt zich wel.
  Behalve onze poes, die moet mijn vrouw en mijn vrouw alleen, elke avond uitlaten.
  Als ik haar roep dan blijft ze stoïcijns op haar plekje liggen. Hooguit kijkt ze met saamgeknepen oogjes verveeld mijn kant uit.
  Bij mijn vrouw zit ze al ver voor acht uur s’avonds voor de deur te kijken naar haar.
  Ze gaat mee springend en buitelend door gras en tuinen voor haar uit of achter haar aan. Komt er toevallig een loslopende hond aan, dan roept Ien haar en komt ze naast haar zitten. Ien wijst met haar vinger waar ze heen moet en Jip doet het precies. Ze heet Jippie. Jippie ziet Ien als haar moeder en ze doet (bijna) alles wat ze haar opdraagt.
  Mij moet ze niet. Soms mag ik haar even aaien maar niet te lang. Als het haar te lang duurt, geeft ze me een ferme klap met haar vlijmscherpe nageltjes. Daarna bloed ik weer als een rund. Door bloedverdunners houd het bloeden ook heel lang aan.
  Nee mijn verhouding met Jip is nihil. Wel jammer want ik ben een echt poezen-mens.

 9. Heleen schreef:

  Nee, echt leuk vind ik sporten niet! Maar ik voel me wel beter na afloop. Vanmorgen ben ik weer naar medische fitness geweest. Zwemmen doe ik heel af en toe ook. Een ‘bommetje’ kan dan echt niet hoor, want we zwemmen baantje. Wel een grappig verhaal 🙂

 10. Adriana schreef:

  Ik wandel met de hond en ik fiets voor mijn plezier. Dat vind ik wel genoeg.

  Maar leuk dat jullie zo goed bezig zijn.

  Ps…kon met moeite vinden waar ik kon reageren. Maar nu weet ik het.

  Adriana

 11. Yvonne schreef:

  Ik probeer voldoende te bewegen, maar net als ik weer goed op dreef ben, gebeurt er iets of wordt ik ziek. Het zit soms wel eens tegen. Maar we houden vol en blijven in beweging. Ik wandel, fiets en fitness. Bijna alles gebeurt op de fiets als transportmiddel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *