Lieve LHBT-medegelovige

nashville brief aanLieve LHBT-medegelovige,

Met deze brief wil ik proberen je een hart onder de riem te steken, nadat je weer in je hart bent geraakt door een verklaring die jou geen recht doet. De Bijbel is niet als liefdesbrief van de Vader gehanteerd maar als een wapen. Want woorden kunnen als dolksteken werken *

Wat is het nut van deze verklaring? Zijn deze woorden opbouwend, zoals wordt voorgeschreven in *Efeze 4? Doen deze woorden goed aan wie ze hoort? Aangehaalde bijbeltekst gaat over hoe we dienen te spreken. Zou dit niet ook voor geschreven teksten gelden? Juist dan! Want zo zwart op wit komen woorden veel sterker tot ons. Juist dan kunnen ze nog meer raken. Tot opbouw of tot afwijzing.

En dat is precies wat er gebeurt. Mensen worden afgewezen. Christenen onderling raken verdeeld. En voor de wereld komen ´we´ weer eens in de aandacht met iets waar we tegen zijn. Begrijp me niet verkeerd. Ik denk dat het prima is om tegen bepaalde dingen te zijn. Maar om tegen mensen te zijn lijkt me niet in de lijn van de levensleer, die we claimen na te streven.

Moet de wereld ons niet herkennen aan onze onderlinge liefde? We moeten ook een zout zijn maar ik lees nergens dat we dat in wonden dienen uit te strooien.

Ik denk dat er een stuk angst achter zit. Jullie zijn immers meer zichtbaar geworden in de afgelopen decennia. Er is in grote delen van de samenleving meer begrip ontstaan dat dit niet een keuze is maar dat je zo bent. En dat, wanneer je zo bent, je ook jezelf mag zijn. Daarbij worden jullie gesteund door dominee´s die -met dezelfde Bijbel in de hand- jullie tegemoet zijn gekomen. En door medegelovigen die jullie wel een relatie gunnen met iemand van hetzelfde geslacht. Helaas is jullie winst voor de opstellers van de verklaring, een groot verlies.

Maar waar jullie LHBT’ers je niet meer in de kast laten terugstoppen, aanvaarden ook veel anderen deze verklaring niet. Dat is niet omdat wij geen goede gelovigen zijn of de Bijbel niet aanvaarden. Het is veeleer dat wij dit wapengebruik niet tolereren.

Er is al veel over gezegd de afgelopen week. Toch wilde ik jullie persoonlijk laten weten dat ook ik geraakt ben en deel in je pijn. Ik sta naast je en heb je lief.

Anne

*Spreuken 12:18 De woorden van sommige mensen lijken op messteken, maar de woorden van wijze mensen zijn genezend

*Efeze 4: 29 Zeg geen grove dingen meer. Zeg liever iets goeds. Iets wat nuttig is en de andere mensen opbouwt. Dingen waar de mensen iets aan hebben

, 11 januari 2019. 12 reacties op Lieve LHBT-medegelovige. Category: geloof & spiritualiteit.

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

12 reacties

 1. Danielle Hoogendijk schreef:

  Heel mooi verwoord Anne, zo denk ik er ook over.

 2. adenhertog538@hotmail.com schreef:

  Mooi verwoord Anne! Deze verklaring past van geen kant in een pastorale context.

 3. Rob Alberts schreef:

  Ik sluit mij bij dit blog en de twee bijbelcitaten aan.

  Vredelievende groet,

 4. Monique schreef:

  Amen!

 5. Petrina schreef:

  Lieve Anne wat mooi hoe je dit als bemoedigende brief deelt. Helemaal mee eens!

 6. Lineke schreef:

  Ik ben het helemaal met je eens Anne

 7. Casper schreef:

  Lang geleden kenden we een tekst. Die ging zo, “gij zult de meerderheid in het kwade niet volgen” Ik vroeg mij toen en nu nog steeds af, is dat wat de meerderheid doet het “kwade”?
  Het was, naar ik meen, een tekst uit de bijbel, gehanteerd door Ben Hoekendijk. Voelden wij ons zover verheven boven onze omgeving dat we ons deze tekst konden aanmeten?
  Niet de mens is het kwade. Dat wat hij doet is het kwade. De wereld hult zich in het verkeerde, in het kwade.
  Wat goed is, word verkeerd genoemd en wat verkeerd is, word goed genoemd. Hoelang kunnen we op deze manier doorgaan?
  Een eigen mening word niet meer getolereerd. Zwart word verkeerd genoemd. Wat eeuwenlang gewoon een leuk kinderfeest was, is ineens een groot kwaad.
  We kunnen met zijn allen nog zo protesteren dat je best van iemand van hetzelfde geslacht mag houden. Ik als man kan bij een andere man nooit een kind verwekken. De wereldbevolking is snel uitgestorven als we allemaal zo gaan denken.
  Maar ik weet dat uiteindelijk God het laatste woord heeft. Dat is mijn geloof

 8. Anne Stekhoven schreef:

  Lieve Lezers, Bedankt voor jullie reacties en eventuele toevoegingen. Deze keer ga ik niet op ieder afzonderlijk in. Dat komt omdat ik met deze brief puur naast mijn LHBT-medegelovigen wil gaan staan maar niet in discussie wil over een dergelijk gevoelig thema. Bedankt voor jullie begrip. Zegengroet, Anne

 9. Elya schreef:

  Heel mooi verwoord Anne!

 10. Jacqueline schreef:

  Amen Casper!

 11. Heleen J schreef:

  Wat een prachtige, hartverwarmende en liefdevolle woorden Anne, waar ik me helemaal bij aansluit!!!! Dank voor jouw talent en dit met ons te delen!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *