Niet proberen maar doen.

rijbewijsIs het een handicap wanneer je geen rijbewijs hebt? Misschien is het woord reis-beperking passender? Want waar ik nu ben beland, in het ‘verre’ land, voelt het wel als beperkend aan. Ik heb het dus niet; dat rijbewijs en met name het laatste jaar is dat knap lastig gebleken. Een mantelzorger zou zelfstandiger moeten zijn. Zeker wanneer de patiënt er slecht aan toe is, wil je er snel bij kunnen zijn. Ik vind het nog een geluk bij een ongeluk dat ik pa heb kunnen bijstaan bij zijn sterven. Voor hetzelfde geld was ik te laat, terwijl ik nog in de buurt woonde.

Nu heb ik een lieve man en hij heeft een auto. Maar je wil toch niet de hele tijd afhankelijk zijn van je man? Ik hoop ook op vriendschappen waar ik (tijdens zijn werktijden) eens heen kan. Hier in de wijk zelf verwacht ik niet direct nieuwe contacten op te doen, al weet je het als mens maar nooit. Maar de buurtjes stralen niet bepaald WELKOM naar me uit. Het is hier ieder voor zich en de rolluiken gaan al vroeg naar beneden. Misschien iemand uit een nabij gelegen dorp?

Fietstocht

De dorpen liggen hier ver verspreid en de bus rijdt niet vaak van A naar B. Er staan ook geen mooie hokjes waar je kan schuilen voor de regen. Het is bepaald niet aanlokkelijk moet ik zeggen. De afstanden leveren in de zomertijd wellicht nog een fijne fietstocht, in de winter trekt het me niet want ik moet ook nog terug hé.

Vandaar dat ik, opnieuw, rijlessen ga nemen. De vorige poging is zeker 20 jaar geleden. De pret werd toen bedorven door een dusdanig langdurige peesontsteking in de bovenarmen, dat ik de lessen moest staken. Ik herinner me amper nog hoe de auto werkt. Dat wordt nog wat! En dan ook nog in een vreemde taal. Wat is koppeling in het Duits of rem? Oh ja, die laatste ken ik wel: Bremse! Dat is alvast handig om te weten.

Makkie!

Volgens manlief is er niks aan. Hij geeft mij een maandje om één en ander te regelen en het examen op mijn dooie akkertje te behalen. “Je moet vooral doen of je het makkelijk vindt” geeft hij mij monter als advies. Terwijl ik een zenuwpees ben, bij wie je alles van het gezicht kan aflezen. Het is dus zaak eerst de zogenaamde pokerface te oefenen, als ik hem goed begrijp. Mij lijkt het, zeker gezien mijn leeftijd, helemaal niet zo eenvoudig. En dan is er nog de lastige nek, die niet van draaien houdt… Kortom: ik zie er als een berg tegenop.

Maar ik ga het wel doen. Ofwel: ´Niet proberen maar doen´. U begrijpt dat ik mij bij deze quote heb laten inspireren door de houding van mijn man. Men heeft in een huwelijk toch een gewisse invloed op elkaar en bij tijd en wijle is die nog positief ook.

Gezien mijn geweldige zelfvertrouwen in de kwestie denk ik toch dat ik vooraf de nodige ontspanningsoefeningen, positieve proclamaties en dergelijke zal uitvoeren cq uitspreken. Gebed is ook meer dan welkom. Alvast bedankt!

Ik hou u op de hoogte. Maar eerst komt nog de verhuizing. Daarin heb ik nog recente oefening, dat scheelt.

En wat voor spannends gaat u ondernemen in het nieuwe jaar?

, 29 december 2018. 28 reacties op Niet proberen maar doen.. Category: blogs.

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

28 reacties

 1. Kristine schreef:

  hi Anne! Heel fijn dat je man achter je staat, op die manier heb ik het ook volgehouden, want er zullen vast nog moeilijke momenten komen. Hier een aantal spreekwoorden waar je misschien wat aan kan hebben: ‘alle begin is moeilijk, niet geschoten is altijd mis en tot slot; de aanhouder wint! Allemaal waarheden als een koe. Je hebt een duidelijk doel, namelijk je mobiliteit vergroten. Misschien mag ik je wel adviseren om in een automaat te gaan rijden? Dat scheelt wel een hoop geschakel wat om te beginnen beter is voor je lijf. Succes en leuk als je ons op de hoogte houdt.

  Groetjes,

 2. Danielle Hoogendijk schreef:

  Wat dapper !
  Deze rijbewijsloze vrouw herkent dat het soms best lastig is inderdaad als je niet zelf kan rijden, het geeft toch ook een vorm van vrijheid om een rijbewijs te hebben.
  De titel van dit blog “niet proberen maar doen” motiveert me, dat zal ook mijn houding zijn in het nieuwe jaar (het is alleen niet iets om hier te vertellen)
  Succes meis, met Gods hulp kan je het !

 3. Anne Vellinga schreef:

  Leuk geschreven Anne, en ook weer heel herkenbaar. Laat ik nou ook net weer begonnen zijn met rijden. Ik heb al wel mijn rijbewijs, maar tien jaar niet gereden. Toen onze auto met vijf onhandige versnellingen het vorig jaar begaf, hebben we een automaat aangeschaft (Suzuki Allgrip: gaan nooit kapot, veilig in sneeuw, modder en wegkanten, goeie klimmers inclusief allerlei handigs zoals achteruitrijd camera). Ik oefen nu al vier zondagen met Kees, dan is het rustig op de weg en mijn zelfvertrouwen groeit met de keer. Ik begin de auto ook te ‘voelen’ – ofwel: neem les in een zelfde type auto als jullie eigen auto, en ik las al dat je voor een automaat gaat. Succes!

 4. Monique schreef:

  Wat een heerlijke uitdaging, Anne! Een rijbewijs is ook een vrijbrief, vind ik, om te gaan en staan waar je wilt. Heel veel succes met het lessen. Ik wens je een fijne instructeur of instructrice, eentje waarmee het klikt.

  Komend jaar ga ik beginnen met de opleiding SPH, op welke manier weet ik nog niet zeker. Liefst eentje die korter duurt dan 4 jaar…

  Hele fijne jaarwisseling en alvast alle goeds voor 2019!

  • Anne Stekhoven schreef:

   Wat goed dat je weer gaat studeren Monique, spannend hoor! Hoop dat er een verkorte route mogelijk is. Wens je veel succes. Maar nu eerst leuk het oude jaar afsluiten en het nieuwe inluiden. Wens je ook Alle Gute!

 5. Lineke xxx schreef:

  Goed van je Anne

 6. Casper schreef:

  Je gaat het doen Anne. Inderdaad ga lessen in een automaat. Daarmee heb je maar twee pedalen. Leer er goed mee omgaan. Wij hebben een Toyota Yaris automaat. We hebben hem al vanaf 2007, en nog steeds bevalt hij goed. Niet kapot te krijgen.
  We rijden niet zoveel. Hij heeft pas 80.000 op de teller staan.
  Ik en mijn vrouw wensen jullie een mooie jaarwisseling. Met minder vuurwerk dan hier hopelijk. (Feuerwerk)
  Wij spreken een aardig woordje Deutsch. Dat komt omdat ik op de Rhein gevaren hebt. Ook gaan we elk jaar in Duitsland op vakantie.
  Ik bid je Gods zegen toe en Zijn hulp bij je rijlessen. Je gaat het doen Anne. God zal je in alles zegenen

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dankjewel Casper! Ja, hier nog geen knallen en het vuurwerk vannacht zal heel wat korter duren dan in Arnhem. Super want het is niet aan mij besteed. Ach even wat sierwerk is best mooi maar dat geknal…nou nee. Ik denk aan jou en je vrouw. Ik hoop dat jullie een gezellige avond mogen beleven. Gods zegen voor in het nieuwe jaar toe gebeden. En wanneer jullie in de buurt van Aken zijn, meld het dan even via deze weg. Jullie zijn van harte welkom.

   • Casper schreef:

    Wat lief van je Anne. Dank je wel. Ik denk dat we deze vakantie naar Sankt Goar gaan. Aan de Rijn. Niks is zeker hoor. Vooral gezien mijn gezondheid.
    Wij wensen jullie een mooie dag toe met niet zoveel vuurwerk als hier. De kat rent het hele huis door, op zoek naar een veilig plekje zonder al die knallen.

 7. Aritha schreef:

  Goed om het nog eens te proberen. En als het echt niet lukt, dan weet je tenminste dat je het geprobeerd heb. Automaat is een goed idee. Ik kan autorijden. Maar heb inderdaad moeite met het over de schouder naar achteren kijken. En pijn na een lange autorit. Daarom laat ik me graag rijden.

  Succes. Ben benieuwd hoe het nu met jullie gaat.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dank je Aritha. Ik zie me in de toekomst ook geen lange afstanden rijden hoor. Dat gaan mijn schouders niet trekken. Maar mobieler dan nu hoop ik dus wel te worden. wordt vervolgd.

   • Casper schreef:

    Mijn ervaring met in Duitsland rijden is, heel ontspannen. Het lijkt dat Duitsers minder prikkelbaar zijn dan Nederlanders. Maar hoe doe jij dat met de Duitse taal? Stukje achteruit bv. Stück rückwärts? Onder sowas. Zoek een instructeur die goed Nederlands spreekt. Die zijn er wel denk ik zo
    Wij wensen jullie een mooi en gelukkig 2019 toe
    Casper

    • Anne Stekhoven schreef:

     Mijn Duits is vrij goed. Maar een instructeur die wat Nederlands verstaat wäre ganz praktisch. Hij moet vooral geduldig en vriendelijk zijn 🙂 Das ist mir noch wichtiger. Jullie ook een mooi 2019 Casper en wanneer jullie in Sankt Goar zijn, kunnen wij indien gewenst ook jullie kant opkomen hoor.

     • Casper schreef:

      Ja dat zou mooi zijn. Ik denk dat jij dan je rijbewijs al hebt. Juli augustus, mja moet kunnen toch? We moeten nog heel wat overleggen Anne voor het zover is.
      In 2018 hebben we ons vergist in ons vakantieadres. We zaten aan de verkeerde kant van de Moezel. Telkens als we het stadje Cochem in wilde, moesten we in die hitte heel de brug over wandelen.
      Nou ja, “wandelen” strompelen was een beter woord geweest. Dit jaar moet beslist beter zijn. Dus gaan we ons beter voorbereiden.
      We houden contact Anne.

 8. Rita Klapwijk schreef:

  Wat goed en dapper van je Anne!
  Mooi vind ik ook wat je zegt ‘niet proberen maar doen’.
  Dat maakt inderdaad een verschil.
  (spreek uit ervaring maar dan met oog op roken)
  Zegen en succes met de verhuizing!

 9. Anne Stekhoven schreef:

  Dank je Rita. Knap hoe jij het roken op hebt gegeven met een zelfde motto. Dat geeft me moed.

 10. Anita schreef:

  Wat dapper en ook verstandig dat jij deze stap ( weer) onderneemt. Het enige advies die ik kan geven- is wees geduldig en oplettend. Wat ik ook je toe wens is ‘geniet ervan’ want deze uitdaging is groots en de beloning de moeite waard. Zo zijn er veel nieuwe dingen in het leven die leuk zijn te ontdekken. Tenminste- zo ervaar ik mijn leven.

  Believe in Yourself and in Your plan
  Say not ‘I cannot’ but ‘I can’
  The Joys of Life we Fail to Win
  Because we Doubt the POWER within.

  Liefs van mij…..

 11. Heleen J schreef:

  Succes Anne, jij kunt dit!

 12. Margriet schreef:

  Spannende onderneming, hoor!
  Ik wens je veel succes. Meestal is de eerste les het spannendst. Daarna ken je de instructeur, hopelijk krijg je een fijne!
  Viel Fahrvergnügen

 13. Heel veel succes! Ik heb op aanraden van mijn man, toen nog mijn vriendje, rijles genomen. Dat is nu 45 jaar geleden, ik heb mijn rijbewijs gehaald op mijn 18e. Ik heb het nooit fijn gevonden om te rijden en het gevolg is dat ik ongeveer 1 jaar heb gereden maar nu nooit meer rijd omdat ik een vreselijke twijfelaar ben met oversteken en de zenuwen krijg als mensen mij voorbij willen en gaan toeteren dat ik op moet schieten met oversteken…. op de fiets kan iedereen om mij heen. Hopelijk doe jij het beter.

  • Casper schreef:

   Ach Coby, ik heb met je te doen. Die onrust, waar komt die vandaan? Die onzekerheid, het hoort niet bij de mens. Ik hoop van harte dat er een dag komt, dat God je verlost van deze pijn in je hart

  • Anne Stekhoven schreef:

   Bedankt voor je openhartige reactie Coby. Vervelend dat je zo nerveus bent in het verkeer. Red je je goed met ov en fiets? Ik ben ook best een zenuwpees maar ik geloof dat je met voldoende oefening veel kunt bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *