Onbeantwoorde gebeden

Jezus draagt jouDe wanhopige ouders van het doodzieke kind. Zie je ze zitten, de handen in elkaar verstrengeld? Ze hebben een team van bidders achter zich. Dat geeft kracht om te dragen, al hangt de moed die zij tonen aan een zijden draadje. Het gaat immers helemaal niet de goede kant op met de kleine.

Een paar weken later is de begrafenis. Het kind is ondanks alle gebed overleden. Ieder gaat daar anders mee om. De moeder berustend. De vader boos op God. Ze  kunnen elkaar niet steunen in dit moeilijke uur.

Jezus loopt naast hen, maar zij zien Hem niet.

Dan dat *andere stel, zo vol verwachting zijn zij aan hun avontuur begonnen. Het avontuur dat huwelijk heet. Maar de wonden uit hun verleden spelen hun parten. Het gaat zo onbewust en onbedoeld maar ze doen elkaar pijn. De relatietherapeut vindt ze een taaie casus en weet geen woorden meer om hen te helpen elkaar weer te verstaan. De scheiding ligt om de hoek.

En Jezus zegt: verwacht het niet van elkaar maar van Mij….maar ze horen Zijn stem niet en ploeteren door op eigen kracht.

vechten

De single vriendin van het stel begrijpt het al helemaal niet. Wanneer je een relatie hebt, dan vecht je er toch voor? Ze oordeelt vanuit haar eenzaamheid want zij vindt maar geen partner al zoekt en wacht ze al zo lang. Na jaren op een datingsite heeft zij haar abonnement maar opgezegd. Het is haar kennelijk niet gegund. Haar hart is stuk gebeden, haar hoop vervlogen.

Ze ziet Jezus niet meer die staan, die vol ontferming naar haar kijkt en Zijn armen naar haar uitstrekt. Hij begrijpt haar verdriet en boosheid. Nee, hij heeft haar gebeden niet verhoord. Niet op de manier die zij voor zich zag.

gebroken wereld

Maar heeft Hij haar en de anderen dan beloofd het allemaal voor hen op te lossen? Nee, sterker; Hij waarschuwde voor het lijden dat Zijn kinderen zullen ondergaan in deze wereld. Lijden om Zijn naam en lijden door de gebrokenheid in deze wereld.

Hij heeft wel beloofd om ons te helpen dragen. Ons te troosten omdat Hij weet hoe zwaar het lijden is; de pijn en de eenzaamheid, de onbeantwoorde vragen. Hij kent het aan den lijve.

Hij wil dat we vasthouden en volharden, juist als het moeilijk is. We mogen vertrouwen op Hem want Hij laat niet los. Maar invullen hoe Hij het voor ons moet oplossen, dat mogen we niet. Dat is moeilijk want sommige Bijbelteksten wijzen er toch op dat… Wat mogen we dan nog verwachten?

een Vriend

Dat Hij nabij is in het moeilijke uur. Dat Hij ons kracht geeft om ondanks alles door te gaan. Het gaat niet om een rimpelloos bestaan of geweldige zegen, hoe fijn ook. Jezus kijkt ons aan en zegt: Volg je mij? Ook wanneer je niet krijgt wat je zou willen, zelfs als alles tegenzit? Blijf dan in Mij en blijf het goede doen. Volg je mij?

En ik zeg –best verdrietig doordat ik wat anders had verwacht- toch ‘Ja Heer’. Want een ‘ja’ tegen Jezus is een ‘ja’ tegen het leven. De enige zekerheid naast dat ik eens zal sterven, is dat ik niet alleen door dit leven zal gaan. Een sterke Vriend is altijd aan mijn zij.

*dat andere stel is letterlijk een ander stel! En slechts een voorbeeld. Wanneer ik schrijf dat ik wat anders verwacht dan kan dat over van alles gaan; dat ik geen kinderen heb gekregen of niet gezond ben geworden of noem het maar op…
, 23 augustus 2018. 13 reacties op Onbeantwoorde gebeden. Category: blogs, geloof & spiritualiteit. Tagged: .

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

13 reacties

 1. NvD schreef:

  precies …een ‘ja’ tegen Jezus is een ‘ja’ tegen het leven

 2. Aritha schreef:

  Dank je wel!

  Ik moet denken aan deze quote:

  “Gods plan en Zijn manier om dat plan uit te werken in ons leven gaan ons ​​vermogen om het te begrijpen vaak ver te boven. We moeten leren om op Hem te vertrouwen in tijden dat we het niet begrijpen.”

 3. Danielle schreef:

  O wat is het inderdaad soms lastig als het antwoord niet komt zoals je had gehoopt, en toch zeg ook ik “ja” want dan ben ik nooit alleen.
  Mijn Vriend is erbij en helpt me te dragen.

 4. Heleen schreef:

  Mooi hoe je altijd de gebrokenheid van dit leven en het lijden onder ogen ziet en tegelijkertijd ook op Jezus wijst. Bedankt dat je me daardoor weer de goede richting wijst.

 5. Miriam schreef:

  Ik haat het zo, al die gebrokenheid! En hoe ouder ik word; hoe meer ik het lijk te gaan zien… Zoveel ellende! Het maakt me soms zo ontzettend verdrietig. Ik ben zo blij dat ik ja heb gezegd tegen Hem!! Om tienduizend redenen en meer! Maar ik gun het een ieder ander ook zo verschrikkelijk…

 6. Anne Creatief schreef:

  Ook wanneer je niet krijgt wat je zou willen, zelfs als alles tegenzit? Blijf dan in Mij en blijf het goede doen. Volg je mij?
  Dat raakt mij ook. Het zijn ook beproevingen om stand te houden ook als het leven anders loopt dan je wilde.
  bedankt voor het delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *