Het rommelige paradijs

Pool

Die pool is cool!

Mijn lief heeft lang geleden een huis gebouwd, samen met zijn vader. Rondom legde hij een tuin aan vol bloeiende planten en een pruimenboom, die helaas geen vruchten voortbracht. Later bouwde hij nog een klein zwembad, wat ze hier een Pool noemen. Je kan eigenlijk spreken van een klein paradijs. Maar omdat mijn lief alleen kwam te staan en hij veel reisde voor zijn werk trad er verwildering op. Daarbij is opruimen ook niet zijn favoriete bezigheid…

Kram

Vorig jaar maakte ik dan ook kennis met een nogal rommelig paradijs. Mijn overactieve geest werd overweldigd door de hoeveelheid spullen ofwel Kram, zoals ze het hier zeggen. Ook in huis staat en ligt het nogal vol. Het kan maar zo gebeuren dat er dingen op je hoofd vallen wanneer je iets uit de overvolle kast pakt. Met stapelen heeft mijn lief namelijk totaal geen probleem!

Wat de tuin betreft kon ik nog wel zien wat het basis idee was geweest. Maar de hoeveelheid werk, in tuin en huis samen, kon ik niet overzien. Ik wenste weer eens dat ik gewoon gezond en sterk was. Dan zou ik als een Wonderwoman heel veel voor elkaar krijgen. Maar met dit lijf voorzag ik vooral veel problemen. En ik begon er steeds meer tegenop te zien om me hier te settelen. Ik kan niet tegen rommel. Word er erg onrustig van. Bovendien, waar moeten mijn spullen te zijner tijd dan neergezet?

levende have

Na het overlijden van pa moest allereerst de levende have vervoerd en 3 huishoudens aan planten samengevoegd. We hebben het dan over een binnenhuis-jungle van 60 kamerplanten. Aangezien veel planten allang een grotere pot met verse aarde nodig hadden, bood dat een flinke klus. Zij kregen nieuwe lebensraum en voorrang boven andere zaken. Met levende have moet men namelijk voorzichtig omspringen. Het is niet alleen omdat het om leven gaat, het gaat ook om afhankelijk leven. Wanneer ik ze niet verzorg sterven ze.

Nu alle planten een plek hebben gevonden in het grote huis, komt ook de tuin weer in zicht maar waar aan te vangen? Mijn lief heeft zoals gezegd weinig tijd. Ik bad om hulp en gaf bij Norbert aan ook actief naar hulp te zoeken. Via internet kan je wel iemand vinden maar wie haal je daarbij over de vloer? Ik vind dat altijd een beetje spannend, eerlijk gezegd.

de vlijtige broers

Daarom was ik blij verrast toen onze nieuwe tuinman met zijn broer aan kwam zetten en het beiden sympathieke mannen bleken te zijn. Ik noem ze nu; de vlijtige broers. Ze willen ook best met klussen in het huis helpen. Dat biedt toch weer het nodige perspectief dat wij van ons rommelige paradijs een echt paradijsje kunnen maken.

Het begin is er al en ik kan er weer doorheen kijken. Het is hier mooi en kan alleen nog maar mooier worden. De pruimenboom draagt dit jaar voor het eerst vrucht. Als dat geen teken is!

pruimen geel

, 2 augustus 2018. 11 reacties op Het rommelige paradijs. Category: blogs.

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

11 reacties

 1. Lineke schreef:

  Ja dat is super. De pruimenboom is blij met jouw komst.

 2. Van Bellona schreef:

  Als ik dit lees, wordt dit een prachtig paradijs. De planten alleen al. Binnen en buiten.De pruimenboom die vruchten draagt. Alsof het jou verwelkomt. Hartverwarmend.

 3. Monique schreef:

  Heerlijk, Anne!

 4. Danielle schreef:

  Wat super dat je deze vlijtige broers nu hebt en dat er wat overzicht ontstaat.
  Het wordt vast een prachtig paradijsje waar jullie heerlijk van kunnen genieten en gelukkig kunnen zijn.
  Geniet van de pruimen, nu hebben ze alle reden om te groeien.

 5. Aritha schreef:

  Ik vind het heel leuk om hier over te lezen. Je omschrijft alles op zo’n mooie manier. Leuke foto ook! Die van de pruimen.

  Pruimenbomen niet te vaak snoeien, las ik. En als je het doet…net na de oogst vlak voor de regen. Is het daar ook zo droog. Goed dat jij nieuw leven in het paradijsje brengt. Stapje voor stapje. Hulp aannemen van anderen is dapper. Liefs van hier (half uurtje van de grens vandaan).

 6. Mooi om te lezen wat je aantrof en wat er gebeurt. Fijn dat je hulp gekregen hebt en ja een pruimenboom die voor het eerst vrucht draagt lijkt mij ook een heel goed teken.

 7. Marinus Wiering schreef:

  Hoi Anne,
  Elisabeth en ik hebben via de ouderenzorgondersteuner van onze vorige huisarts contact met een opruimcoach in Wijchen. Het is een vriendelijke, keurige, en zeer kundige dame. Ze vraagt alleen een reiskostenvergoeding! Duitsland zal haar misschien te ver zijn, maar ik denk dat ze jullie in Arnhem en Nijmegen wel zal willen helpen. Als je wilt, kan ik haar met jullie in contact brengen.
  Groetjes, Marinus.

 8. Maria schreef:

  Mooi geschreven! Als ik het goed begrijp ben je naar Duitsland verhuisd? Fijn dat jullie goede hulp hebben kunnen vinden. Wie weet bouw je met hen een jarenlange (werk)vriendschap op. Wat gaaf dat de boom nu vrucht draagt!!!

 9. Anne Stekhoven schreef:

  Iedereen bedankt voor de lieve en enthousiaste reacties! @Marinus: dat zou heel fijn zijn! @Maria: Ik ben nog niet officieel verhuisd. Eigenlijk is dit mijn bijkom-vakantie in Duitsland. In mijn huis zit een vriendin die ook de post doorstuurt. @Aritha: Hier ook kurkdroog. De foto is van pixabay maar zo zien de pruimen eruit. wij zitten vlak bij Maastricht over de grens en jij?

 10. Heleen J schreef:

  Nog even en je maakt heerlijke pruimenjam en pruimentaarten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *