Enthousiast tot het end!

E. en ik oefenen de sluierdans

Ik ben ergens heel enthousiast aan begonnen. Een project zoals ik in geen tijden heb beleefd. Het project heet ’toneelstuk’ en het eindresultaat kunnen de liefhebbers van sprookjes bekijken, tijdens het sprookjesfestival Arnhem. Natuurlijk doe ik dit niet alleen. Ik maak deel uit van een groep leuke medespelers. Een creatief en muzikaal gezelschap want bijna alle muziek in het stuk wordt live gespeeld.

Toen ik werd gevraag om mee te doen was ik vereerd. Wel leek me de hoofdrol iets te zwaar. Daarom ben ik geen prinses in het verhaal maar speel ik nu de koning van het ‘andere’ land. Het land waar de geplaagde prinses naar toe moet vluchten. Ja, het is best een spannend verhaal!

De koning in dat andere land geeft maar liefst drie keer een feest en dat houdt in dat ik dus moet dansen. Nou hou ik erg van dansen, al is dit wel wat veel van het goede. Gelukkig zijn twee van de drie dansen vrij eenvoudig maar de slapstick vormt een uitzondering. Die is ronduit pittig. Ik moet onder andere wegduiken achter een kast, weer omhoog komen als een poppenkast-pop en weer wegduiken. Het wordt hilarisch, komt dat zien!

Daarnaast dans ik ook nog de sluierdans – zie foto.

Allemaal erg leuk natuurlijk, wanneer je een gezond functionerend lichaam hebt…

spelbreker

Na een gezellige start samen met mijn medespelers is mijn enthousiasme de laatste weken drastisch gedaald en dat heeft alles te maken met dat lijf dat helemaal niet fijn meewerkt aan dit geweldige project. Oh, we hebben het als crew nog steeds naar onze zin en ik doe nog mee. Maar ik voel me wel erg de zwakke schakel in plaats van aantrekkelijke partij voor de prinses… Mijn knie is inmiddels getapet want daarmee ging het helemaal niet goed. Mijn schouder is losgemaakt door de fysiotherapeute nadat ik deze had geforceerd tijdens het oefenen van de sluierdans en ik ben uitgeput. Een verkoudheid heeft mijn humeur inmiddels doen dalen naar het bekende vriespunt, dat ik ken uit mijn sombere periodes.

Het oefenen is uitgebouwd van eens per week naar twee tot drie maal per week. Want de data van de optredens komen naderbij en nog steeds loopt niet alles gesmeerd. De bekende laatste loodjes…

Over de optredens wil ik al helemaal niet nadenken: zes optredens verdeeld over drie dagen! Waar ben ik aan begonnen?!

de aspecten van verandering

Bewust van mijn negatieve emoties lees ik een boek waarin ik nog een extra bewust word gemaakt hoe je met problemen dient om te gaan. En ik lees: ‘wanneer je voor verandering kiest is het zaak ook de negatieve aspecten die daarmee gepaard gaan te accepteren… ‘Die komt binnen!

Ik heb voor het stuk en mijn rol gekozen omdat ik meende vooral plezier te gaan beleven. Dit project leverde een grote verandering in mijn aangepaste leventje. Maar toneelspelen is iets dat ik heel leuk vind en ook goed kan. Het dansen in een extra rolletje in de sluierdans ben ik ook om die reden aangegaan. Ik wilde niet alleen een man spelen maar ook nog iets vrouwelijks doen en deze dans is heel sierlijk. Dus deze positieve kant had ik voor ogen toen ik ‘ja’ zei.

De andere kant; dat het me fysiek zo zwaar zou vallen heb ik niet willen zien of kunnen inschatten. Maar deze kant hoort er nu eenmaal ook bij. Ik merk het net zo goed aan mijn medespelers, dat het pittig is en ook zij zijn niet allemaal topfit. In dit geval is het letterlijk: de show must go on. We hebben hier voor gekozen en gaan door tot het stuk staat en wij ervoor kunnen gaan.

kiezen voor gedrag

Bewust geworden heb ik nu opnieuw een keuze. Ik kan doorgaan met zuchten en steunen. Daar help ik mezelf maar ook mijn medespelers niet mee. Ik kan ook kiezen om enthousiast te doen, of ik me ernaar voel of niet. Dus mijn uitdaging voor de komende weken moge helder zijn. Fake it til you make it. Maar toen ik vandaag aan een moeder met kinderen een flyer gaf en zij blij reageerde, voelde ik dat het toch nog ergens verstopt zat. Vooral toen ik zei: ‘ik doe ook mee’….Daar was het: enthousiasme!

 

, 5 oktober 2017. 14 reacties op Enthousiast tot het end!. Category: blogs. Tagged: .

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

14 reacties

 1. Annejan Buisman schreef:

  Anderzijds heb je niks aan blessure on stage. Ik zou in het midden zitten tussen 1 en 3 dus 2 trainingen en meer hersteltijd ertussen dus. Goh net of ik m’n fysio hoor die mij haast verbiedt te bewegen uit complicatie angst maar heeft meer gelijk dan je prekende zelfhulp boek. Opbouw is belangrijk. Als ik bezig geweest ben en het bezuur zegt ze terecht je bent geen 20 meer. Verder wel een mooi blog.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Als je jezelf nooit voor een uitdaging stelt, weet je niet wat je aankan. Al zie ik nu wel onder ogen dat dit project zijn herhaling niet zal vinden. Toch maar andere hobby’s zoeken…

 2. Lineke schreef:

  Wat goed van je. Dat je ook naar je lijf moet luisteren weet je natuurlijk wel. Het is gewoon lastig om balans te vinden. Ik was vanochtend op een sollicitatie voor vrijwilliger in de Bieb. Vier uur op de been red ik dat wel? Het is hinkelen op “dat lukt je niet en ik heb er zo’n zin in” Welk boek lees je? Liefs

 3. Heleen J schreef:

  Wow Anne, mooi, open, reflectief, opbouwend, veel humor en bij alle kwaliteiten die ik al ken, komt nu ook nog toneelspelen, ik zie ernaar uit!
  Liefs voor jou…

 4. Debora schreef:

  Herkenbaar! Nou ja, niet het toneelspelen, want dat kan ik helemaal niet. Maar het gebrek aan fitheid en energie. Ik ben al lange tijd aan het zoeken en ‘piekeren’ wat ik wil en wat mijn lijf nog aankan. Ze zeggen wel eens dat je je niet moet laten tegenhouden door iets als je iets echt wilt, maar soms zijn er toch echt beperkingen. Zo lastig! Maar uitproberen is inderdaad wel de manier om er achter te komen. Sterkte en ik wens je veel optimisme en dat het allemaal goed gaat komen! (Bij verkoudheid neem ik altijd cinuforce van dokter Vogel, helpt bij mij altijd erg goed. Zodra ik verkoudheid voel aankomen, begin ik met de tabletjes. En als het over is, slik ik nog 1-2 dagen door.) Liefs!

 5. Anne Vellinga schreef:

  Goed bezig en goed verwoord, graag gelezen.
  En je weet waarschijnlijk wel dat een eventueel vitamine D/zonlicht tekort, voor een groot deel verantwoordelijk is voor fysieke ongemakken in de winter. Homeopathisch aanvullen D6 of D3, en voor vitamine C CamuCamu, waarin behalve C wel 100 andere goede dingen zitten 🙂 ~ Wie weet gaat het me lukken je in het sprookje te zien, leuk! Veel plezier en suk6.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Bedankt voor je reactie en tips Anne. Geen tekorten – die vul ik aan- maar wel stress… Tof wanneer je kan komen kijken! Jullie ook succes met de verbouwing. Het wordt heel mooi zie ik op fb.

 6. Aritha schreef:

  Fijne blog. Ik houd van je openheid en humor. Aan de andere kant vind ik het persoonlijk heel belangrijk om mijn lijf niet te veel uit te dagen omdat ik anders zo twee weken onder de pannen ben voor een paar uur “teveel”.

 7. Marja schreef:

  Veel plezier met de uitvoering…en de weg er naar toe maar voor lief nemen. Aan je enthousiasme zal het in ieder geval niet liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *