De grasmat

grasmat onderhoud

het valt niet mee…

Ik heb te maken met een nieuw fenomeen in mijn leven. Een fenomeen dat de nodige aandacht van mij vraagt omdat ik het in erbarmelijke staat heb aangetroffen. Er is in huis wel meer erbarmelijk. De slechte staat van al het schilderwerk en de lijmresten op de trap geven mij de nodige hoofdbrekens. Hoe krijg ik dit ooit netjes?

Maar gezien het seizoen vraagt het eerste fenomeen toch de meeste aandacht en dan heb ik het over de grasmat of met een mooier woord mijn gazon.

Gazon, het klinkt zo mooi. Het doet me denken aan het woord: gazelle. Een dier dat hier naar hartenlust zou kunnen grazen want het gras is lang niet meer gemaaid. Aanvankelijk kon ik het niet eens met fatsoen maaien.
Mijn verende tred over het oneffen gazon verraadde een onderliggend probleem. Even wat los harken maakte het duidelijk; de halve grasmat was reeds een stille dood gestorven en de lijkjes lagen in lange sprieten verborgen onder het nog frisse groen.

een zware klus

Eerst moest dat naar boven geharkt en met de hand afgeknipt, voor de maaier erover heen kon om iets uit te halen. Op een krukje gezeten heb ik zo stukje bij beetje een deel van de grasmat ontdaan van veel dode plukken. Maar mijn knieën vonden het maar niks want al zit je even lekker, telkens moet je weer opstaan om het gebied te vergroten en ook mijn handen verkrampten door de inspanningen met de schaar en de kleine handhark.

De grasmat was te groot en ik te zwak om het op deze manier vol te houden. De groenbak zat even goed zo vol hooi dat ik er een konijnenkolonie mee had kunnen voeden. Of gazelles dus, maar die zie je niet vaak.

verticu-wat?

Mij verdiepend in de reclamefolders (de nee-sticker zit nog niet op de brievenbus) kwam ik allerhande apparaten tegen voor het onderhoud van mijn gazon. De grasmaaier en trimmer waren mij welbekend. Maar de verticuteermachine niet. Waar was die nu voor bedoeld? Een bevriend stel -dat ook over een grasmat beschikt- informeerde mij dat je daarmee het mos van het gras scheidt. Zo krijgt het gras weer lucht en kun je eventueel bij zaaien. De bedoeling was mij helder, alleen het woord bleef me niet bij. ‘moet ik niet eens converteren?’ vroeg ik aan een vriend, die in de lach schoot. ‘Verticuteren’ zei hij voor de zoveelste keer.

Omdat het woord ook aardig op zijn Frans kan worden uitgesproken maakte ik deze ezelsbrug: Liberté, égalité, verticuté. Het slaat nergens op, maar zo heb ik het eindelijk kunnen onthouden.
Naast maaien en verticuteren heeft gras ook behoefte aan kalk, een stof die te weinig in de bodem zit. Dit moet je daarom toevoegen. De hoeveelheden zijn me nog niet duidelijk.

 poepveldje

Een ander probleem werd ook allengs duidelijk en dat is dat mijn grasmat door de vele buurtkatten wordt aangezien voor poepveldje. Helaas kan ik niet alleen de buur-katten de schuld geven. Gijs heb ik ook al betrapt bij poepen op het gras. Zo heb ik hem toch niet opgevoed. Waar is het netjes afdekken/begraven van het hoopje gebleven – foei!

Iemand nog tips?

, 10 mei 2017. 11 reacties op De grasmat. Category: blogs. Tagged: .

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

11 reacties

 1. Anne Stekhoven schreef:

  Met dank aan Elsbeth en Erik van wie wij de grasmaaier en verticuteerhark mochten lenen.
  Inmiddels hebben wij de oude grasmaaimachine van pa in gebruik.

 2. Tmsdijksman@gmail.com schreef:

  Los van weer een prachtig verhaal Anne kan je van de woning “eisen” dat een tuin in fatsoenlijke staat wordt achtergelaten. Daar hoort ook de hoogte van het gras bij. Een vriend van mij heeft daar destijds ook hulp bij gekregen.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dan heeft die vriend wel geluk gehad. Bij de bezichtiging zei de meneer van de woningbouw op ferme toon: “wij doen er niks meer aan”. Evengoed heb ik op een paar zaken verhaal kunnen halen. Trap en tuin hoorden daar helaas niet bij. Het is ook lastig dat ik momenteel weinig zelf kan doen vanwege de overbelasting van mijn lijf.

 3. Paula schreef:

  Ontzettend leuk geschreven met de link naar jullie relatie. Veel plezier met jullie mooie tuin in wording.

 4. Maree schreef:

  Leuk geschreven en succes met alles!

 5. Ad schreef:

  Verticuteren….. ‘T kan verkeren.
  Het is te leren,
  Door sterke heren.
  Die u kunnen leren,
  Hoe u uw grasmat moet beheren 🙂

 6. Wanneer je het gazon geeft wat het nodig heeft kan je er optimaal van genieten. Leuke brug die je hebt gemaakt!

 7. Margriet schreef:

  Leuk verhaal, goeie connectie ook!
  Gras lijkt zo simpel,he?

  Associatie op verticuteren:
  verti- cuteren
  verticaal snijden.

 8. Miriam schreef:

  Wij lossen hier het probleem op door gewoon net zoveel van het mos te houden als van het gras, haha. Gazonsgewijs gezien dan he;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *