In welke modus sta jij?

Wanneer een thema –in korte tijd- drie keer tot je komt, moet je opletten: deze boodschap is speciaal voor jou.

Het gebeurde mij alweer een aantal jaren terug, dat ik in één week drie keer dezelfde boodschap ontving.

De eerste keer las ik het in een boek van Colin Urquhart ‘Mijn geliefde kind’. Het boekje bestaat uit verschillende bijbels geïnspireerde teksten. In één van de stukjes ging het over ‘genieten van het leven’. Ik vond het mooi, maar heel diep drong het –nog- niet tot me door. Tot in dezelfde week, iemand hetzelfde tegen mij zei: “Anne, je mag wel wat meer genieten”. En tot slot bleek het ook het onderwerp van de preek in de kerk.

Ik kon er niet meer om heen.
Ik voelde me echt aangesproken en zag onder ogen dat ik soms wat al te serieus in het leven sta.

nuttig

Een deel ligt in mijn opvoeding. Wanneer ik als puber weer eens met mijn neus in een boek zat, kon mijn moeder zeggen: ‘Ga toch eens wat doen kind’. Alsof lezen niks is. Maar ik las wel erg veel en dat vond mijn moeder niet actief en ook niet erg ‘nuttig’. En hoewel ik het niet met haar eens was, is er toch iets van blijven hangen.

Een ander deel ligt in mijn persoonlijkheid. Ik kom beheerst over, maar ben geen rustig mens. Zo kan ik bijvoorbeeld niet lang stil zitten. Enerzijds omdat mijn pijnklachten dan al snel toenemen. Anderzijds omdat ik een druk hoofd heb en ik -wanneer ik zit- van alles bedenk wat ik zou kunnen/moeten doen. Snel afgeleid…

Ik sta wel erg vaak in de zogenaamde Doe-modus. Het woord zegt genoeg.

Bij mijn lief herken ik dit soms ook. Wanneer ik ergens mee zit, wil hij het liefst iets eraan ‘doen’. Terwijl ik het al meer dan genoeg vind, dat hij naar mij luistert en begrip toont. Kortom; dat hij er ìs.

in het hier en nu

En dat brengt me bij de de Zijn-modus. In deze modus ben je aanwezig in het moment: het hier en nu. En ben je niet aan het denken wat je allemaal nog gaat doen. Ook activiteiten kun je uitvoeren vanuit de Zijn-modus. Dan ben je bewust en met aandacht je ding aan het doen, zonder al te plannen wat daarna komt. Dus één ding tegelijk!

Een bekend bijbels voorbeeld met betrekking tot beide modi is het verhaal van Maria en Martha. Waar Maria helemaal geboeid aan Jezus voeten zit en luistert, ìs zij in het moment. Terwijl Martha overduidelijk vanuit het doen bezig is. Zij is druk met het verzorgen van de gasten. Iedereen moet immers van eten en drinken worden voorzien. Ik denk dat er in de afgelopen kerstperiode heel wat Martha’s hebben rond gerend. Dat noemt men: kerststress.

Ik voel mee met Martha want ook mij gaat de Zijn-modus vaak niet goed af.

oefenen

Toch heb ik met het kerstdiner van dit jaar een positieve ervaring. Door eerste kerstdag eenvoudig te eten, kon ik die dag het vlees voor de tweede dag bereiden. Dit deed ik door alle ingrediënten van te voren klaar te zetten op een schoon werkveld. Best bijzonder voor een chaotische keukenprinses zoals ik. Maar het werkte geweldig! Ik heb helemaal in de Zijn-modus staan koken. De hachee smaakte super en was de volgende dag alleen nog maar lekkerder.

De kunst wordt nu om deze modus mee te nemen het nieuwe jaar in. Na mijn positieve ervaring in de keuken weet ik dat je je erin kan oefenen.

En, in welke modus sta jij het meest?

Monty en Gijs staan altijd in de Zijn-modus

, 28 december 2016. 16 reacties op In welke modus sta jij?. Category: blogs. Tagged: .

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

16 reacties

  1. Gert Pape schreef:

    jouw modus/zijn: openhartig, kwetsbaar, analytisch, ontnuchterend; ergo: je bent jezelf
    mijn modus/zijn: rustig, traag (Parky) vertrouwen(d), en voor de rest denk ik hier nog voortdurend over na

  2. Kristine schreef:

    Moest lachen om je foto op het eind! Monty en Gijs hebben wel makkelijker praten. Die staan geen hache te koken voor de visite, om maar wat te noemen. Die krijgen hun gebraden kippetje in hapklare brokjes zo in hun bakje gestort. Wat bij mij deze kerst de zijnsmodus bevorderde was: op tijd beginnen, goed plannen en kant en klare gerechten inkopen. Zorgeloos en simpel. Daardoor geen stress en alle aandacht voor mijn gasten en helemaal in de zijnstoestand. Dus ja ik doe mee met je goede voornemen voor komend jaar!

    • Anne Stekhoven schreef:

      Bedankt voor je reactie Kristine, Monty en Gijs hebben het inderdaad makkelijk. Toch zijn ze voor mij dagelijks voorbeelden van ontspanning en doe ik graag met ze mee – na gedane arbeid. Jij hebt het, zo te lezen, ook goed aangepakt met de kerst. Fijn dat Zijn!

  3. Ad schreef:

    En… Wat smaakte het eten heerlijk. Mjammie!
    Je bent een echte keukenprinses.

  4. Lineke schreef:

    Toen ik in Israel woonde stond ik in de “zijn modus” Hier en nu was belangrijk en nu is al weer voorbij, Straks komt nog. Een modus waarin ik Zijn Nabijheid ervoer want God noemt Zich “de IK ben.”
    Hoe ik er ook naar verlang het lukt me niet nog steeds niet.

  5. Haal Adem! schreef:

    Denk ik over na. Mooi geschreven.

  6. Heleen schreef:

    Slim gedaan met kerst. Ik had voor 1e kerstdag allemaal dingen gekocht die in de oven konden. Dat was ook handig, want ik had weinig energie meer .

  7. Irene schreef:

    Heel helder weer Anne, en herkenbaar ook zeker. Ja steeds weer mezelf toespreken ;-)Ja dieren zijn een mooi voorbeeld en geven ons veel.
    Jou kleiwerk onder aan de eerste pagina vind ik erg mooi!
    Warme groet X

  8. elvis / annejan schreef:

    mijn gezondheid gooit mij ook in een rotmodus
    maar wat geniet ik van je logo, die duif zeg maar
    elke reload opnieuw, mooie afbeelding, vast ook je eigen huisvlijt en hobbyisme?

    Het hele datingwezen is zoals je weet door mijn stand van zaken vrij miserabel. Dan krijg ik wel eens van iemand een peptalkje per mail, in alle vrome goedheid, maar wat ze beweert blijkt bij de tekstverwijzing niet te passen, of zeer deels, spreekwoordelijk tang op varken, dus kom ik hier eerst wat halen zogezegd, mag ik hier ook wat brengen om te laten? afgezien van antwoordjes? ik bedoel, wil dat? of moet ik zelf iets oprichten?

    • Anne Stekhoven schreef:

      Je kan in de reactie achterlaten wat je wil. Ik behoud de vrijheid iets te weigeren ofcourse. Gezien jouw schrijfstijl zou ik zeggen: een eigen website is zo gemaakt. Deze heb ik wel laten maken want ik ben een digibeet en wilde ook mijn schilderingen verwerken. Bedankt voor je compliment wat dat betreft – leuk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *