Monsters? Aankijken!

challenge-73325_640Ieder mens kent angst. Zelfs Jezus zweette bloed bij de wetenschap wat hem te wachten stond op Golgotha. De kruisdood is dan ook iets om vreselijk tegenop te zien. Ik zal je de details besparen. We kennen het verhaal.

De meeste angsten, die wij stervelingen dragen zijn niet van deze aard. Het begint met kleine angsten: hoor ik er wel bij, vindt men mij wel aardig, krijg ik deze baan? Vragen en zorgen die bij weinigen onbekend zullen zijn.

Angst heb je in vele soorten en maten. Van licht tot zwaar. Van incidenteel tot vaste last.

de bekende V’s

De reacties op angst in het algemeen zijn welbekend. Ik heb het hier over de drie V,s ; vluchten, vechten en (be)vriezen. Reacties die zorgen dat de adrenaline in ons lichaam stijgt. Dit hormoon versterkt de angst nog meer. We kunnen in een angst-cirkel raken.

Dat het anders kan ontdekte ik door een droom. Een droom die begon als een nachtmerrie, waarin ik werd achtervolgd. Er rende een monster achter mij aan. Hij had veel weg van een grote zwarte hond met langharige vacht. In de droom koos ik voor de vluchtreactie. Heel logisch gezien het voorkomen van het dier! Ik rende me helemaal suf, maar hoorde dat hij steeds dichterbij kwam.

kijk hem aan!

Toen een gedachteflits: “stop – draai je om – kijk hem aan!” Aangezien het een verloren zaak leek gehoorzaamde ik acuut deze gedachte. Ik stopte, draaide me om en keek in twee enge rode oogjes. Het dier was ook gestopt en keek verbaasd: ik was niet bang voor hem…Op dat moment werd ik wakker. Een gevoel van overwinning stroomde door mij heen.

Wat ik leerde was dat ik mijn angsten aan kon kijken. Je kan het ook ‘onder-ogen-zien’ noemen. Bij het onder ogen zien, erken je het gevoel. Je angst of probleem is niet direct weg of opgelost. Maar je adrenaline schiet niet zo de lucht in als bij de drie V,s en dat is winst.

angst en God

God zegt: ‘werp uw bekommernissen op Mij, want Ik zorg voor jou’. Hoe kunnen we onze bekommernissen aan Hem geven wanneer we niet precies weten wat ons dwars zit? Wanneer we het niet onder ogen hebben gezien?

Voor mij vormen deze gedachten twee stapjes:
– Onder ogen zien/erkennen
– Het probleem met God bespreken.

Een Nederlandstalig lied zegt: ‘geef mij nu je angst’. Ik pas de tekst graag aan: geef Hem nu je angst..

Wat zou God ons willen geven wanneer we dit doen?

Hij heeft vast andere V,s in de aanbieding; Vrede, Vreugde en Vertrouwen.

 

, 9 december 2016. 12 reacties op Monsters? Aankijken!. Category: blogs, geloof & spiritualiteit. Tagged: , .

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

12 reacties

 1. Wauw wat duidelijk geschreven. Mooi verband en hele gave V’s aan het einde. Daar gaan we voor. Al gaat dat niet altijd vanzelf..

 2. Margriet schreef:

  Wow, goed zeg!

  Maar, als je nou vecht, dan kijk je toch ook naar het monster?

 3. Kristine schreef:

  Mooi Anne, echt prachtig geschreven en inhoudelijk erg goed. Een heel fijne overdenking.

 4. Ariëlla schreef:

  Mooi geschreven, Anne! Ik ben geen angstig persoon maar in tijden van stress kan ik wel pieken qua paniekgevoelens. Paniek en angst zijn bij vaak een teken dat ik rustiger aan moet doen. Dingen schrappen. Ik omarm mijn angst dus als een soort thermometertje.

  • Anne Stekhoven schreef:

   Bedankt voor je reactie Ariëlla. Mooi hoe jij je stress als signaal gebruikt om even een stapje terug te doen. Wanneer ik teveel op mijn bordje heb, vergeet ik belangrijke zaken. Zodra ik dat merk, doe ik het rustiger aan.

 5. Ad schreef:

  Angst kan in allerlei gradaties voorkomen. Zelf had ik daar ook behoorlijk last van, maar mensen die het goed met je voor hebben kunnen je daarbij helpen. Uiteindelijk bleek het wonder-medicijn voor mij simpelweg de liefde te zijn.

 6. Irene schreef:

  Wat een mooi stukje weer Anne 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *