Hoe dik is jouw gebruiksaanwijzing?

ieder levend wezen heeft een handleiding

Mijn kat Gijs is een wat angstig beestje. Toen ik hem uit het asiel haalde kon je zijn gedrag ronduit neurotisch noemen. Om het minste of geringste vloog ie onder de bank of in de gordijnen. In de loop der jaren is hij wel rustiger geworden. Maar hij vraagt om een bepaalde aanpak. Ik zeg wel eens: hij heeft een aparte gebruiksaanGijzing. Gelukkig heb ik die leren lezen.

eigen handleiding

Bij ons mensen is dit niet heel anders. We hebben allemaal zo onze gebruiksaanwijzing. Je zou het ook een handleiding kunnen noemen.

Bij het daten is dan ook de eerste vraag of je die van jouw date eigenlijk wel kan lezen.
Aan de dikte van dit onzichtbare boekwerk moet je niet teveel ophangen, heb ik ervaren. Sommige mensen hebben een pocketformaat, maar wanneer die geschreven is in het Sanskriet kom je niet veel verder.

Mijn gebruiksaanwijzing is een aardig boekwerk om door te lezen. Het gaat niet alleen over mijn persoonlijkheid –hoog gevoelig- maar ook over mijn fysieke mankementen. Er waren wat mannen, die het halverwege opgaven en dit boek aan de kant legden.
Al lezend ontdekten ze dat die leuke meid niet aan hun plaatje voldeed.

iemand die jou kan lezen

Het lijkt me ook heel bijzonder wanneer iemand door mijn gebruiksaanwijzing heen wil ploeteren te zijner tijd.

Hopelijk wordt het geen ploeteren trouwens. Het scheelt natuurlijk dat ik zelf bewust ben van hoe ik in elkaar steek en daar ook open over ben. Wanneer ik me es minder gedraag kan ik dat – bijna direct- aangeven, met een: ‘oeps, dit was niet zo aardig van mij’.

zelfinzicht

Zelfkennis, hoe vergaar je dit? Ik wil niet aanraden voortdurend te navelstaren. Maar naar jezelf en je gedrag/houding kijken -en ook kritisch- is op zijn tijd gewoon nodig. We kunnen er nu eenmaal niet vanuit gaan dat alles wat wij doen of vinden, ook logisch is. En dat iedereen dat maar moet begrijpen. Je daarbij in de ander kunnen verplaatsen is dus ook een aspect.

In iedere gebruiksaanwijzing staat verder: ‘probeer mij niet te veranderen’. Een tip die je bij het daten vast vaker hebt gehoord. Op een bepaalde leeftijd zijn we aardig uitontwikkeld en staat onze persoonlijkheid vast. Als een ander daar aan gaat trekken, komt ie van een koude kermis thuis.

groeien en bloeien

Als christen geloof ik echter wel in groei. Dat we door geestelijk te groeien makkelijker in de omgang kunnen worden. Of meer inzicht in onszelf kunnen verkrijgen. Ook kan God ons op bepaalde gebieden helen, wat zich weer zal uiten in onze houding.

Wanneer ik mijn geest in verbinding breng met God-Vader leer ik niet alleen Hem beter kennen, maar ook mezelf.
Niemand die zo liefdevol en mild mij op mijn zwakheden wijst als Jezus. “Mag ik daarbij komen?” vraagt Hij. En ik : “Ja Heer, graag!”

Zo is in de loop der jaren mijn gebruiksaanwijzing toch een stukje dunner geworden. Of moet ik zeggen: beter leesbaar…

 

Ik met GijsjeOntbijten met Gijsje

 

10 reacties

 1. Jedidja schreef:

  Is mooi geschreven en wat een leuk voorbeeld, dat van Gijsje. Dank je wel.

 2. Ad schreef:

  En ons boek wordt ook al maar dikker. Fijn om te schrijven en te lezen 🙂

 3. Miriam schreef:

  Wat een leerzaam stukje! Gijs is ook zo’n leukerd:), haha. Het is idd heel kostbaar om af en toe streng nr jezelf te kijken, denk ik. Het heeft bij ons ook best wat jaartjes geduurd maar zo heerlijk dat ruzietjes nu al veel sneller opgelost worden. Daardoor dus.

 4. Elk mens is boeiend vanwege het unieke. Er is maar één zoals jij. Jouw stukje leest lekker weg en is mooi luchtig van toon. Je kunt volgens mij goed relativeren. Ik ben al 40 jaar gelukkig getrouwd, we waren nog maar 16 en 18 toen we elkaar leerden kennen. Dat heeft wel een voordeel denk ik, we groeiden samen naar de volwassenheid en voegden ons in elkaars gebruiksaanwijzing;)

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dank voor het compliment qua leesbaarheid. Wat een geschenk om al zolang je leven te mogen delen. Ik deelde deze dingen eerder op Funky Fish, zoals je kon zien. Daar zijn veel mensen met dit soort thema’s bezig in verband met het daten.

 5. Marion schreef:

  Lieve Ann,

  Gevonden en aan het lezen. En ook hier aan het genieten van je schrijfstijl, humor en relativeringsvermogen.
  Het is een zegen dat ik je zo mag leren kennen…
  Liefs van FF zus…
  Marion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *