Aanraking – wat vind jij?

het belang van aanraking“Het moeilijkste van het single zijn vind ik het feit dat ik nog maar zo weinig word aangeraakt” verzuchtte mijn vriendin.

Ik reageerde begripvol, want ik herken het probleem. We spraken over hoe we daar beiden mee omgaan. En bij het afscheid gaf ik haar een dikke knuffel.

behoefte aan aanraking

De meeste mensen hebben op zijn tijd behoefte aan een oprechte aanraking. We voelen vaak ook intuïtief aan of een aanraking integer of opdringerig bedoeld is. In het eerste geval gaat van een aanraking troost of steun uit. Een aanraking bevestigt je in je bestaan: “ik zie je, je mag er zijn en ik ben er voor je..” zeg je eigenlijk, maar dan zonder woorden.

gedicht Phylis Davis

Phylis Davis schreef een mooi gedicht hierover. Het heet: ‘Toe raak me aan’. Ze beschrijft de diverse leeftijdscategorieën; van baby tot bejaarde en maakt duidelijk dat aanraking op elke leeftijd van belang is.

Een strofe uit haar gedicht gaat als volgt:

Als ik je vriend ben
toe raak me aan
Niets laat zo duidelijk weten dat je om geeft dan een hartelijke omhelzing
Een opbeurende aanraking als ik in de put zit, verzekert me ervan dat ik word bemind en stelt me gerust dat ik niet alleen ben
Jouw troostrijke aanraking is misschien wel de enige die ik krijg.

persoonlijke oplossing

Een persoonlijke oplossing in mijn leven om het gebrek (ik hoef gelukkig nog niet spreken van een echt gemis) aan aanraking te compenseren is dat ik me eens per maand laat masseren door de vriendin van een vriendin. Zij heeft hier een opleiding voor gedaan en beschikt over een massagetafel. Ik zie het als een cadeautje voor mezelf. Omdat ik nogal een denker ben, is het ook een fijne manier weer goed in mijn lichaam te landen. De dagelijkse spanningen glijden hierbij van me af.
Toch weet ik dat niet iedereen zich met gemak laat aanraken. Je achtergrond kan in de weg staan. Wanneer je niet veel geknuffeld bent in je leven is het op volwassen leeftijd ook lastiger om iemand anders door een aanraking ‘binnen te laten’. Ook wanneer er in het verleden op dit gebied over jouw grenzen is gegaan, kan het heel moeilijk zijn. Dan is een hand op je schouder waarderen al heel wat.

Ik ben benieuwd hoe andere singles aanraking of het gemis eraan ervaren. Ik wil jullie vragen hoe je tegen dit thema aankijkt. We kunnen elkaar hier weliswaar niet letterlijk aanraken, maar door dingen te delen toch ‘raken’.

 

Door datingsite- en communitylid Faith, 15-02-2014 19:52
Bekeken: 689 | Funked: 1 | Reacties: 16

, 15 januari 2016. 2 reacties op Aanraking – wat vind jij?. Category: relaties&liefde. Tagged: .

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

2 reacties

  1. Mieke schreef:

    Misschien ken je “Tactiel Stimulering” al? Dat is een heel zachte lichaamsbehandeling, die werkt met zachte gestructureerde aanraking van de huid .. met als doel wat je daar zoal opsomde in die mooie prent. Ik zit middenin de Verdiepingstraining van de opleiding tot Therapeut Tactiel Stimulering en kan je zo een sessie alleen maar aanraden!! Je wordt geraakt, vanbinnen en vanbuiten!!!! Voor meer info en adressen van behandelaars kan je surfen naar de website van de School of Touch.
    Warme groeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *