(n)Ergens goed voor

pillen“U kost de samenleving wel veel geld mevrouw”. De arts zei het met een stalen gezicht. Ik de ‘kneus’ met rare kwalen waar geen arts antwoord op heeft, hoorde het met verbazing aan. Ik heb heel wat naar mijn hoofd gekregen, maar dit vond ik wel erg cru. Hij vervolgde nog dat wanneer er een ander kabinet zou komen, ik waarschijnlijk mijn WAO zou verliezen. Het zouden profetische woorden blijken, al hoefde je er geen profeet voor te zijn om dit voorzien.

wonderbaarlijk genezen

In de golf van ‘wonderbaarlijke genezingen’ van het UWV (2005/2006) was er een vrouw die dit alles niet trok. Zij maakte een eind aan haar leven door van het dak van een hoog gebouw te springen. De kloof tussen aangepast naar je kunnen leven en ineens van alles moeten, terwijl er fysiek en/of mentaal niks verbeterd is, was voor haar onoverbrugbaar. Ik hoorde het op het nieuws en dacht weer aan de woorden van de arts. Ik was ook bang voor de herkeuringen, maar hield me vast aan wat ik geloof: hoe God over mij denkt en niet hoe de mensen denken.

Ik heb echt mijn best gedaan om aan betaald werk te komen. Toen ik tijdens mijn eerste opleiding te zeer tegen mijn fysieke grenzen aanliep, heb ik daarna een omscholing gedaan. Daarin lukte het me echter niet om parttime werk te vinden. Dus een andere baan aangenomen. En daar ging ik zover achteruit dat ik –toen nog wel- volledig werd afgekeurd.

De ‘genezing’ bij het UWV werd niet begrepen door de Sociale Dienst en deze nam –gelukkig- genoegen met vrijwilligerswerk van mijn kant.

waardevol

Maar zelfs als dat niet lukt, is een mens nog niet waardeloos! Een mens is meer dan zijn of haar economische bijdrage, hoe aardig, nuttig en financieel handig ook.

Ik zag eens op tv een vrouw die er beduidend slechter aan toe was dan ik. Zij lag hele dagen op bed. Een ‘dure mevrouw’ om de arts van het begin aan te halen. Maar de mensen kwamen bij haar langs, gingen naast haar bed zitten en dan leerde zij ze ontspanningsoefeningen. Ze was en bleef goedgeluimd terwijl ze veel pijn had. En ze had een lieve vriend, die niet met haar beperking zat, hoewel ook hij hierdoor een aangepast leven leidde.

Ik word eng van mensen die mensen categoriseren in winnaars of verliezers al naar gelang hun economische bijdrage aan deze maatschappij. Een mens is zoveel meer dan zijn/haar productie quotiënt. Ieder mens is een kostbaar schepsel. En voor God van belang.

Ieder mens kan iets bijdragen wat een ander blij kan maken. Soms door er simpelweg te ZIJN. En dat is niet in geld uit te drukken.

, 16 december 2015. 6 reacties op (n)Ergens goed voor. Category: blogs, geloof & spiritualiteit. Tagged: , .

About Anne Stekhoven

Sommigen kennen mij als Faith, blogster op Funky Fish.

6 reacties

 1. Ad schreef:

  Zo ontzettend waar allemaal en het er ‘zijn’ voor iemand kunnen maar weinig mensen zich als eigenschap aanmeten.
  Jij bent inderdaad dat kostbare schepsel, dat voor God van belang is.
  Prachtig be-ge-schreven!

 2. Miriam schreef:

  Zo herkenbaar dit. Niet op de manier van: dat heb ik ook meegemaakt. Maar meer op de manier van: wat als. Wat als ik niet zo’n lieve man had en ik er dus financieel ook helemaal alleen voor zou staan… Wat erg dat zo iemand dat tegen je zei! Gevoelloos. En t’komt veroordelend over… Alsof je niet echt zo ziek bent als dat jij je voelt of als dat jij zegt. Het heeft mij best een tijdje gekost om de negatieve meningen die anderen over mijn ziek zijn hadden/hebben naast me neer te leggen als onbelangrijk. Nu voel ik me daarin best heel vrij. Omdat ik er idd achter kwam dat ik zonder inkomen en zonder een leuke baan (en zonder alles wat ik nog meer niet kan en moet missen) nog steeds dezelfde ben. Een uniek mens. En voor God nooit onbruikbaar:)!

  • Anne Stekhoven schreef:

   Dank voor je reactie. Mijn moeder was juist het jaar hiervoor overleden en een partner had ik niet. Heel moeilijk vond ik dat. Sowieso reageren artsen met kwalen waarop ze geen antwoord hebben vaak ‘klunzig’. En de ‘artsen’ van het UWV spannen de kroon! Gelukkig vind ik wel begrip bij mijn fysiotherapeut. Die snapt heel goed wat ik heb (oa een bindweefselstoornis). Goed dat ook jij de meningen van anderen naast je hebt leren leggen en je steun vindt in je geloof. En ik ben ook blij dat jij een fijne vent naast je had/hebt staan. Dat maakt zoveel uit.

   • Miriam schreef:

    Heb je denk ik enorm veel gelijk in. Ik ben ook intens dankbaar dat ik een man heb gekregen, die volledig achter me staat en me steunt waar hij kan. Ik weet dat dat heel bijzonder is. Ik zie het ook echt als een zegen van boven. Als ik jou verhaal dan zo hoor hoop ik zo van harte dat jij ook nog eens zo iemand zult ontmoeten/vinden/krijgen! Het is zo fijn om je niet alleen te voelen. Om iemand te hebben waar je je diepste ‘dingen’ mee kunt delen. Ik kan me goed voorstellen dat dat best nog wel eens slikken is als je zo iemand niet hebt…? Ik zal aan je denken in mijn gebeden!

    • Anne Stekhoven schreef:

     Dat is lief dankjewel. Ik bid ook voor jou. En die lieverd heb ik inmiddels gevonden hoor (zie datingblogs) Hij woont nu nog in Rotterdam en zoekt werk bij mij in de buurt. Misschien wil je daarvoor bidden. Dat hij werk vindt? Dat is namelijk best lastig.
     Van Ad krijg ik ook begrip. In mijn vorige reactie doelde ik op begrip vanuit de medische hoek.

     • Miriam schreef:

      Hoi Anne:) Ik had al zo’n vermoeden… (Heb die datingblogs alleen nog niet gelezen). Blij voor je:)! Ik ga voor werk bidden! Zal super zijn, en gezellig natuurlijk, als je vaker samen kunt zijn:). Hey, ik lees toevallig net je mailtje! Leuk. Fijn weekend alvast! Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *